Pécsi tojás tartja lázban az amerikai gyerekeket

A Rubik-kocka mindenkinek ismerős. Na, és az Okostojásról, vagyis Smart Eggről hallott már valaki? Pedig ez is egy nemzetközileg elismert magyar logikai játék. Az Amerikában, Hollandiában és a Távol-Keleten nagy népszerűségnek örvendő 3D labirintust egy magyar építész találta ki, és egy pécsi terméktervező fejlesztette tovább. A magyar játék kalandos történetéről most ő, Sipos Tibor mérnök mesélt nekünk.

hirdetés
Uránia Mozi


– Az Okostojás egy nemzetközileg elismert magyar találmány. Hogyan írnád le a működését?
– Az első Okostojás egy fából készült, tojásformájú, háromdimenziós labirintus volt, amely Zagyvai András építész nevéhez köthető. Ő ezzel az ötlettel 2012-ben Washingtonban elnyerte az International Puzzle Party játékverseny nagydíját. A játék elve eredetileg az volt, hogy egy tojásdad fahasábba marógéppel hornyokat és furatokat vájt, amelyben egy pálcát kellett végigvezetni. Mivel ennek mindkét végén apró gömbök voltak, így azok megakadtak a furatokban, és az nem tudtak kiesni, csak, ha a játék végére értünk. Zagyvai először a gyerekeivel játszatta végig ezt a készségfejlesztő játékot, nekik pedig tetszett. A tragikus az, hogy 2013-ban Zagyvai András egy súlyos betegség következtében elhunyt.

– Mégis termék lett a hagyatékából. Hogy jutott el egy pécsi mérnökhöz a megkeresés, hogy tervezzen terméket egy egyedi játékból?
– A Smart Eggben a piacosítás lehetőségét Zagyvai egyik barátja látta meg, aki egy műegyetemista barátomon keresztül keresett meg. Cikkekből már ismertem a játékot, nagyon tetszett, ötletesnek tartottam. Azonnal belevágtam a projektbe. Megterveztem a 3D labirintust, hozzá a tojásformát, hogy azonnal gyártani lehessen. Persze ez nem ilyen egyszerű, hiszen több lépcsőben 3D nyomtatással, festéssel előkészítjük, kipróbáljuk a prototípust, és ha ez működik, akkor készítünk pár tesztdarabot, amiket a nagykereskedő kipróbál. Amint megvan az általa kiválasztott grafika, indulhat a gyártás.

sipos tibor, tojás, játék, hl01
Sipos Tibor pécsi terméktervező mérnök az Okostojással

– Amerikában a Rubik-versenyek kísérő rendezvénye már a Tojásbajnokság, itthon pedig szinte alig ismerik. 
– Eddig kilencféle egyrétegű tojás és háromféle kétrétegű tojás került piacra, az előbbiből hatfélét a legtöbb hazai drogériában, néhány benzinkúton és játékboltban is megtalálhatunk. A kétrétegű tojások tavaszig csak Amerikában, Hollandiában és a Távol-Keleten szerezhetők be, de remélem később itthon is megvehetjük majd őket. Ennek amúgy az az oka, hogy ez egy műanyag játék, amely úgymond tömegtermékké tehető, és mivel Kínában gyártják, Magyarországnak pedig relatív kicsi a piaca, így ide később érkezik csak.

sipos tibor, tojás, játék, hl03

– Az Okostojás csak a gyerekeket szórakoztathatja?
– Egyáltalán nem. Ez a játék a felnőtteket is kikapcsolja, a gyerekek esetében pedig rendkívül jól fejleszti a háromdimenziós memóriát és a finom motorikus mozgást is – tehát nemcsak játék, hanem egy szórakoztató fejlesztőeszköz is. A tervek szerint a magyar közönség megnyerésére különböző időközökben szeretnénk gyorsasági versenyeket tartani, ahol a bárki, aki kedvet érez rá, megmérettetheti magát. Először a középiskolákat szeretnénk megcélozni ezzel a programjavaslattal.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Gratulálok a kicsi fiának!:)
    Ellenben -ha szerény szövegértésem nem csal- többféle tojás van. 😉

  2. Gratulálok a kicsi fiának!:)
    Ellenben -ha szerény szövegértésem nem csak- többféle tojás van. 😉

Comments are closed.