Pécsen is egyre többeket ragad el a Parkinson

A világ egyik legelterjedtebb lassan pusztító betegségének, a Parkinson-kórnak a világnapja április 11-e. Pontos okára még nem derült fény, holott kutatók százai dolgoznak a megoldáson. Tünetei viszont már jól kezelhetőek, ha időben cselekszünk. A pécsi Parkinson Betegek Egyesülete< a közösség erejével segít a betegeken.

hirdetés

A betegséghez fűződő számadatok ijesztőek, világszerte mintegy hatmillióan szenvednek a benne. Bár a tudomány jelen állása szerint a Parkinson gyógyíthatatlan, együtt lehet vele élni.

Az Pécsi Parkinson Egyesületnek 50 tagja van, de Péterné Sárvári Erzsébet elnök elmondása szerint saját missziójuk, hogy folyamatosan növeljék a létszámot. Céljuk, hogy ismertessék az egyesületet, hiszen sokan a létezéséről sem tudnak. Magyarországon körülbelül 18-20 ezren lehetnek betegek.

Általában ötvenéves kortól látszódhatnak apró jelei a kórnak, de ezek még alig tűnnek fel, és nem tulajdonítunk neki nagy jelentőséget – fáradékonyság, kis kézremegés, pirosodás. Az a gond, hogy ebben a életkorban még rengetegen titkolják a kellemetlen tüneteket, és nem fordulnak vele orvoshoz, nem szívesen beszélnek róla másoknak sem. Péterné Sárvári Erzsébet szerint egyre több ötven év alatti beteg is.

A hivatalos álláspont az, hogy kialakulásának csupán öt százaléka fakad a genetikai öröklődésből, a többi kilencvenöt nagyon homályos a kutatók előtt is. Rengeteg káros hatás éri az embereket: a stressz, a helytelen életmód, a káros szenvedélyek is hozzájárulhatnak a betegség kialakulásához. Minden esetben azonban az állapítható meg, hogy az idegrendszerben található dopamintermelés lecsökken, ezt nem lehet pótolni.

– Nem lehet meggátolni vagy megelőzni a betegséget, a tudomány jelen állása szerint gyógyíthatatlan. De nagyon szépen lehet kezelni és kordában tartani, fizikai és szellemi aktivitással. Tökéletes alkalmak erre a szabadidős hobbik, a mozgás, a kertészkedés, a kirándulás, de a szellemi frissességről is gondoskodni kell – mondta.

idősek
A szellemi frissesség és a szabad levegő nagyon sokat számít

Ha időben diagnosztizálható, akár gyógyszeres kezeléssel el is tüntethetőek a tünetek. Ezen a téren jól haladnak az orvosok: egyre jobb módszerek születnek erre, Pécsett remek neurológiai klinika működik, folyamatosak a kutatások. Emellett hasznosak a kiegészítő terápiák is, mint a beszédterápia, aromaterápia, fizikoterápia. De minden eset egyedi, nehéz megmondani kinek mi a leghatékonyabb.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi számadatai szerint 2015-ben Baranya megyében összesen 831 férfi és 839 nő szenvedett Parkinson-kórban. Riasztó, hogy a betegek száma drasztikusan nő: 2011-ben 646 férfi és 741 nő volt beteg, 2009-ben még ennél is drasztikusan kevesebben 472 férfi és 572 nő beteget tartottak nyilván.

Az egyesület
A Pécsi Parkinson Egyesület 2004-ben alakult, jelenleg ötven taggal működnek. Tag lehet akár egy beteg családtagja, ápolója is. Az egyesület rengeteg tudományos előadást, baráti találkozót, kirándulást, közösségi programot szervez a tagoknak, számos terápiás szakemberrel élő kapcsolatban állnak. Céljuk egymás segítése, a helyes érdekképviselet a társadalomban.
Legközelebb április 22-én tartanak 10 órakor egy ünnepi találkozót a Vasutas Művelődési Házban a Parkinson Világnap alkalmából, ahol neves szakemberek tartanak előadásokat. Ide várnak minden érdeklődőt.

Hirdetés