Pécsett hamarosan „okos parkolásra” is lehetőség nyílik

Több mint 1,1 milliárd forintos, több ütemben zajló nagyberuházás keretében újul meg Pécs egyik legnagyobb parkolója, ahogy arról korábban már lapunk is részletesen beszámolt. Nem ez lesz azonban az egyetlen projekt, melynek célja a városban autózók közlekedésének könnyítése. Nemes Balázs, a pécsi önkormányzat innovációs biztosa lapunknak az úgynevezett „okos parkolásról” beszélt. 

A belvárosi I. számú parkolózóna, Irgalmasok-Rákóczi-Perczel-Lyceum utcák által körülhatárolt részét választotta ki a pécsi városvezetés, hogy teszteljenek egy új, a parkolást megkönnyíteni hivatott rendszert, melyet egyszerűen csak „okos parkolásként” emlegetnek.

– 168 darab parkolóhely van ezen a területen, amely viszonylag jól menedzselhetőnek és ezáltal jó teszthelyszínnek tűnik, az egyirányú utcák miatt. Két irányból lehet megközelíteni ezt a részt: a Hal tér felől; illetve a Munkácsy utca, Felsőmalom utca felőli bejáratán keresztül. Az a terv, hogy okos rendszert alakítunk ki, szenzorok figyelik majd a parkolóhelyek elérhetőségét, és a terület bejáratainál digitális kijelzőkön jelzik az autósok felé a szabad helyek aktuális számát. Ennek több előnye is van, egyrészt nem kell keringeni a belvárosban szabad parkoló után kutatva; másrészt eltereli a pluszforgalmat és valószínűleg segíti az autók cserélődését is az adott helyen – fejtette ki lapunknak Nemes Balázs.

Kiemelte, a szenzorok még a szabálysértések esetében is segíthetnek majd, így támogatva a közterület-felügyelők munkáját. Hozzátette, amennyiben az új parkolási rendszer beváltja a hozzá fűzött reményeket és az autósok is jól fogadják, Pécs több területén bevezetik majd.

Az innovációs biztos azt is elmondta, a városvezetés tisztában van azzal, hogy meg kell például vizsgálnia, hány használatban lévő parkolási engedély van kiadva az adott körzetre; hiszen nincs értelme a rendszer kialakításának túl sok engedély mellett, ugyanis ebben az esetben nem lenne elég forgó parkolóhely.

Lapunk kérdésére elárulta továbbá, van rá lehetőség, hogy később telefonos applikációval is összekössék a szenzorokat, de ennek kialakításán még dolgoznak. Hozzátette, a tervezett kijelzők elsősorban a gyors, telefontól független tájékozódást segítik majd.

Kiemelt képünk illusztráció.