Pécsett ismét összeült a járványügyi koordinációs csoport

Az önkormányzat járványügyi koordinációs csoportja értékelte a jelenlegi járványügyi helyzetet, és a Szociális Tervezési Koncepció kapcsán is megfogalmazta észrevételeit.

A csoport tagjai a városháza szociális területért felelős szakértői, valamint a szociális és egészségügyi intézmények, illetve civil szervezetek képviselői is. A grémium fő feladata a koronavírus-járvány elleni védekezés koordinálása, illetve az egyes szereplők védekezési tevékenységének összehangolása. Az ülésen ezúttal elsősorban a pécsi COVID-helyzetet értékelték a tagok.

Az intézmények beszámolóira támaszkodva megállapították például, hogy felfutóban van a negyedik hullám. Bár egyelőre nincsen kiugróan sok megbetegedés, azonban a járvány egyéb közvetlen hatási már most is megnehezítik egyes intézmények működését.

A hatályos járványügyi szabályozásokat Pécs valamennyi intézményében betartják, sőt, egyes helyeken egyéb, szigorúbb szabályokat is bevezettek. Az Integrált Szociális Intézményben például egy gondozotthoz csak egy látogató mehet be egyszerre, a gondozóknak pedig továbbra is kötelező maszkot viselniük. A nagyobb létszámú rendezvényeket már nem fogják megtartani.

Az önkormányzat korábban felmérte a szociális, egészségügyi és oktatási intézmények igényeit, így már szeptember végén valamennyi helyre eljuttatta a védekezéshez szükséges védőfelszereléseket és fertőtlenítőszereket.

Nyőgéri Lajos alpolgármester ismertette a csoporttal a szociális terület feladatainak koncepcionális szabályozásáról szóló dokumentum részleteit is. Elmondta, hogy a tervezési koncepció ötévenkénti kötelező felülvizsgálata időszerű, már csak azért is, mert a legutóbbi ilyen felülvizsgálat során csak minimális frissítést végeztek annak 2011-ben megalkotott tartalmában. Nyőgéri két fontos megállapítást tett ennek kapcsán. Mivel Pécs társadalma öregszik, nem csak a jövőben, hanem már most komoly kihívás elé állítja ez Pécs szociális és egészségügyi területét, amire fel kell készülni. E mellett a koncepciót kiegészítették egy pandémiás intézkedési tervvel, hogy nem csak a koronavírus-járvány, hanem egy akármilyen pandémiás helyzetben minden szereplő tudja, hogy mi a feladata a védekezésben.

A járványügyi koordinációs csoport legközelebb novemberben fog ülésezni.

Hirdetés