Pécsi bor: szuper évjárat jön

A Belward Pincészet ott lesz!

A kevés eső miatt nem kellett sokat költeni a védekezésre, s a szőlő érése szempontjából eddig kifejezetten jó volt az időjárás. A pécsi és Pécs környéki gazdák arra számítanak, hogy idén a minőséggel és a mennyiséggel sem lesz gond.

hirdetés

Mindehhez persze az is kell, hogy az előttünk álló hetekben ne legyen extrém időjárás, így egy átlagos augusztus és szeptember után kiváló eredményeket hozhat a szüret, azaz kedvező termés, kiváló minőség, jó cukorfok várható a környéken – mondták lapunknak a helyi borászok. Aggodalom csak amiatt van, nehogy megismétlődjön a tavalyi év, amikor hetekig esett az eső, akkor éppen az augusztusi esők tettek be a termésnek.

Belward pincészet, borászat bor (1)

Wilhelm Dávid, a Belward Pincészet borásza nem temeti a tavalyi bort, de azt elismeri, igazi kihívás volt a termésből jó minőséget kihozni.

– Egyelőre egy forró évjáratra készülhetünk, ami azt jelenti, hogy nagy reményeket fűzünk kiváló olaszrizling, sauvignon blanc, zöldveltelini borok készítéséhez. Mind a mennyiség, mind a minőség is sokkal jobb lesz a tavalyinál – mondja a Hásságy mellett, 40 hektáron termelő pincészet borásza. Ők egyébként boraik túlnyomó részét palackozva értékesítik, s főleg a fiatalabb korosztályt célozzák meg termékeikkel. Olaszrizlingjük lett tavaly Pécs bora.

Belward pincészet, borászat bor (4)

A Pécs Vidéke hegyközség hegybírója, Bakó Attila azt mondja, hogy a Pécsi Borvidék egyelőre megúszta a komolyabb jégveréseket, nincs lisztharmatveszély a területen, csak az érzékenyebb fajták betegedtek meg. Ha augusztus második fele csapadékosabb lesz, akkor viszont még szükség lehet akár komolyabb védekezésekre is, figyelmeztet.

Belward pincészet, borászat bor (2)

A becslések szerint amennyiben optimális marad az időjárás, akkor a 800 hektáros borvidéken hektáronként akár száz mázsa is megteremhet; ez annak is köszönhető, hogy a szőlő egészségesebb, mint tavaly ilyenkor.