Pécsi fejlesztés könnyítheti meg az orvosok munkáját

Lezárult a pécsi zMed hat éve indult fejlesztése, amelynek köszönhetően az orvosok és orvostanhallgatók mindennapjait a kiterjesztett valóságot alkalmazó eszközök könnyíthetik meg.

A jövő orvoslását szerette volna elhozni a pécsi zMed csapata a hazai kórházakba és egészségügyi intézményekbe. Ennek érdekében a Pécsi Tudományegyetem és a HUN-REN Számítástechnikai és Automatizálási Kutatóintézet szakembereivel kiegészülve 2017-ben egy fejlesztési projektbe kezdett – olvasható a pécsi egyetem sajtóközleményében.

A cél az orvosok mindennapjainak megkönnyítése volt egy olyan eszközzel, ami a hagyományos CT és MR felvételekből olyan innovatív 3D és AR képeket alkot, amelyek segítik a kollaboratív munkát, legyen szó diagnosztikáról vagy éppen műtéti tervezésről. Az orvosok egyidőben dolgozhatnak a felvételeken, konzultálhatnak kollégáikkal, megoszthatják a képeket pácienseikkel. Emellett a műtéti tervezésben és előkészítésben is kiemelt szerepet kaphat az eszköz.

A projekt végeztével létrejött egy olyan kiterjesztett valóságot alkalmazó megoldás, amellyel a CT- és MR-felvételeket a felhasználók körbe tudják járni, az egyes szerveket meg tudják vizsgálni különböző szögekből is. Mindemellett készült egy, a teljes emberi test mozgását leképező ruha, amellyel nyomon követhető a rehabilitációra szoruló betegek fejlődése. Kifejlesztettek egy olyan megoldást is, amivel modellezhetők az egyes kezet és ujjakat érintő betegségek, és azok gyógyulási folyamatai.

A fejlesztés nemcsak az oktatás korszerűsítését támogatja, de erősítheti az orvos-beteg kapcsolatot, és precízebbé, időhatékonyabbá és kockázatmentesebbé teheti az orvosok munkáját.

Hirdetés