Pécsi LMP: nincs adat arra, hogy gyengék lennének a lámpák

Szórólapokkal, aláírásgyűjtő standdal vonult fel az LMP csütörtökön ahhoz a pécsi zebrához, ahol a közelmúltban tragikus körülmények között életét veszítette egy gyalogos. Azt mondták, hogy „jogilag” lehet azzal jönni, hogy be kellett volna tartani a KRESZ-t, egyébként azt is elárulták, hogy arra vonatkozólag nincs objektív adat, hogy gyengébbek lennének a lámpák. 

hirdetés

Angyal Károly, az LMP megyei képviselője és Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője tartott sajtótájékoztatót a Lánc utcai baleset helyszínén (itt, mint arról beszámoltunk, február 12-én 18 óra körül elgázoltak egy gyalogost, aki életét veszítette).

Angyal Károly úgy fogalmazott, ez újra ráirányítja a figyelmet arra a fejlesztésre, illetve, ahogy mondta, „fejlesztésnek mondott beruházásra”, nevezetesen az Elios Zrt. által felszerelt lámpatestekre. Angyal Károly azt mondta, itt történt egy baleset, és a lakók hiába jelezték már korábban, hogy nincs megfelelően kivilágítva a zebra, és „sokan panaszkodnak, hogy nem megfelelően világítanak ezek a lámpatestek.” Úgy fogalmazott, az Elios „közvetlenül Orbán Viktorhoz köthető a vején keresztül”, az új lámpatestekről pedig azt mondta, „ezek nem tekinthetőek komoly, érdemi fejlesztésnek, hanem komoly visszalépésnek”. Ezért aláírásgyűjtésbe kezdtek, és követelik, hogy az Elios által felszerelt lámpatesteket cseréljék ki, és ezáltal a „balesetveszélyes helyzetet mentesítsék”.

Kóbor József, az LMP pécsi önkormányzati képviselője közölte, azt kérik, a civil akciócsoport működésére legutóbb megszavazott 10 milliós támogatást vonják vissza. „Kérem a három érintett fideszes képviselőtársamat és Őri István (valójában Őri Lászlónak hívják – a szerk.) alpolgármester urat, hogy ezt vonják vissza, és ennek a kereszteződésnek a forgalomtechnikai rendezésére fordítsuk” – mondta Kóbor József. Szerinte ezt a későbbiekben mindenhol meg kell tenni.

Balliberális újságíró kérdésére, miszerint az önkormányzat már a panaszok nyomán bemérette a lámpatestek fényét, és azok 30 százalékkal erősebb fénnyel világítanak, mint a régiek, Kóbor József azt mondta, „ez szakmai kérdés”, elfogadja, hogy ezek a lámpák koncentrált fényt adnak, amelynek közepén esetleg megfelelő a megvilágítás, de szerinte homogén, jó minőségű megvilágítás kellene. Azt mondta, „jogi értelemben persze lehet azzal jönni, hogy akár koromsötétben sem történhetett volna baleset, hiszen a KRESZ szabályai egyértelműek”. Azt is közölték, szeretnének egy független vizsgálatot is a lámpák fényerejére.

Arra a kérdésünkre, miszerint tudják-e, hogy a rendőrségi vizsgálat lezárult-e, és mi volt a tényleges oka a balesetnek, Angyal Károly úgy válaszolt, ez még folyik, „konkrétan nem tudni” tehát, mi volt az ok, de az aláírásgyűjtést állítása szerint nem ezért, hanem a lakossági panaszok miatt kezdeményezték.

Kóbor József azt mondta, „nyilván egy rendőrségi vizsgálat szorosan a KRESZ előírásaira fog alapulni”, de itt szerinte „valamivel többről van szó”, majd közölte, szerinte „teljesen függetlenül a rendőrségi vizsgálat eredményétől, itt a rossz közvilágításnak ebben szerepe volt”.

Azt a kérdést is feltettük, a lámpákat évekkel ezelőtt, 2015-ben cserélték ki, lehet-e tudni, hogy azóta emelkedett-e, és mennyivel a gyalogosbalesetek száma az esti órákban. Kóbor József erre azt mondta, „egzakt adatom nekem erről nincsen, viszont a szubjektív beszámolók a gyengébb minőségű közvilágításról folyamatosan jönnek.”

Az önkormányzat már lépett

A pécsi önkormányzat már korábban közölte, az említett kereszteződéssel kapcsolatban folyamatosan gyűjti a tapasztalatokat, s amennyiben a forgalom a jövőben azt indokolja, döntés születik a biztonságot erősítő beavatkozások elrendeléséről. Hogy ez új lámpaoszlopok felállításában, forgalomirányító lámpa megépítésében vagy okos zebra telepítésében, illetve ezek kombinálásával valósul meg, az további vizsgálatok alapján határozható meg.

Fidesz: Ne használjon az LMP politikai haszonszerzésre egy tragédiát!

Az LMP eseményre reagálva a Fidesz közleményt adott ki:

„A Fidesz Pécsi Csoportjának Elnöksége felszólítja az LMP-t, hogy tartózkodjon egy emberi
tragédia politikai haszonszerzésre való felhasználásától!

A közelmúltban a baranyai megyeszékhelyen egy gázolás miatt történt tragédia, amelyet most az LMP puszta politikai haszonszerzésre használ fel. Teszi ezt egy olyan ügy kapcsán, amely jelenlegi ismereteink szerint eddig tisztázatlan körülmények között történt, s amelyben rendőrségi eljárás van folyamatban.

Az LMP azt a vélhetően hamis látszatot kelti, mintha az eset visszavezethető lenne a Pécsett működő közvilágítási rendszerre. Az említett kereszteződéssel kapcsolatban megállapítható, hogy ott mérésekkel igazolhatóan ma mintegy 30 százalékkal nagyobb a fényerő, mint a közvilágítási rendszer korszerűsítése előtt.

Mint arról a sajtó az esetet követően beszámolt, a pécsi önkormányzat és a városüzemeltetési társaság közlekedési szakemberek bevonásával dönt minden egyes olyan intézkedés meghozataláról, amely a közlekedésbiztonságot szolgálja. Ez így volt korábban, s így lesz a jövőben is.

Arra kérjük és szólítjuk fel az ellenzéki pártok politikusait, politikai haszonszerző akcióikhoz
még véletlenül se használjanak fel emberi tragédiákat, s ragaszkodjanak a tényszerűségekhez, tartózkodjanak a demagógiától.
A Fidesz Pécsi Csoportjának Elnöksége”

Hirdetés