Pécsi nyugdíjasok is jól járnak

Év végén szinte biztosan lesz nyugdíjkiegészítés, s akár egy különleges emelésre, prémiumra is számíthatnak az idősek, ha azt a gazdasági adatok lehetővé teszik. Sok az érintett, Baranyában csaknem minden harmadik ember nyugdíjas.

Már a Parlament előtt van a 2018-as költségvetés, amelyben 3 százalékos inflációval számol a kormány, és ezzel az is eldőlt, hogy jövőre ugyanekkora nyugdíjemelés várható, erősítette meg a közelmúltban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. Ugyanakkor valószínűleg nem kell januárig várniuk az időseknek, illetve a rokkantellátásban részesülőknek arra, hogy pluszpénzt kapjanak, erre jó eséllyel már idén is számíthatnak. Erre az évre ugyanis 1,6 százalékos pénzromlást vártak, a jegybank számításai szerint ugyanakkor valószínűleg magasabb lesz ez az érték: a kormány novemberben emiatt dönthet a nyugdíjkorrekcióról is. 

hirdetés
idos2
Több pénz jöhet jövőre

Idén egy másfajta plusznyugdíj is szóba kerülhet, ráadásul olyan, amit eddig még soha nem kaptak az idősek. A nyugdíjprémium, amelyről törvény rendelkezik: ha a GDP növekedése meghaladja a 3,5 százalékot és teljesül az államháztartás egyenlegcélja, akkor fizethető ez a bónusz. A gazdasági szakemberek szerint ez a két feltétel idén akár teljesíthető is lesz, ekkor pedig a jogszabály szándéka szerint a nyugdíjasok is megérezhetik a gazdasági növekedés hatását a prémiumösszeg révén.

Az mindenesetre bizonyos, hogy Pécsett és Baranyában sok az érintettje a nyugdíjemelési programnak. A Központi Statisztikai Hivatal 2016-os adatai szerint csaknem minden harmadik baranyai (egészen pontosan a lakosság 29,7 százaléka) kap nyugdíjat vagy nyugdíjszerű ellátást, összesen több mint 112 ezer ember. Ezzel a megyék között Baranya a harmadik a sorban: csak Békésben és Tolnában él arányaiban több nyugdíjas. 

idos
Idén év végén is jöhet kiegészítés

A nyugdíjak átlagos összege szintén a KSH 2016-os adatai szerint 119.946 forint, ezzel Baranya a középmezőny élén található, számos olyan megye van, ahol jóval kevesebb pénzt hoz az időseknek a postás. A legkisebb átlagos ellátás egyébként Szabolcs-Szatmár megyében van, itt 107.912 forint ez az összeg, míg a legmagasabb Budapesten, több mint 143 ezer forint. Nem véletlenül, hiszen a bérek is itt a legmagasabbak az országban. 

hirdetés

Hirdetés