Pécsi példa Újvidéken

Felértékelődött szerb-magyar kapcsolatokról, kulturális és gazdasági kapcsolatépítésről és Újvidék 2020-as kulturális fővárosi címéről is egyeztetett hétfőn Páva Zsolt polgármester és Rade Drobac, Szerbia magyarországi nagykövete.

A diplomata azért érkezett Pécsre, mert egyrészt hamarosan új szerb ortodox kápolnát adnak át a Zrínyi utcában, másrészt Újvidék kultúrfővárosi címre készül, s ebben kérte Rade Brobac a pécsiek támogatását.

Mint azt Páva Zsolt elmondta, bíznak benne, hogy 2020-ban a vajdasági város viselheti a címet, ehhez pedig Pécs is minden segítséget megad, megosztja tapasztalatait, akár intézményeivel is segíti a felkészülését. A városvezető megemlítette, hogy az utóbbi években a gazdasági és kulturális kapcsolatok is felértékelődtek a két ország, s Pécs valamint Újvidék között. A cél, mondta, hogy a felek minél többet profitáljanak mindebből.

Rade Drobac, Páva Zsolt

Rado Drobac azt mondta, Pécs 2010 után is megmaradt kulturális fővárosnak, pezsgő művészeti élete, sokszínűsége, multikulturális mivolta feljogosítja erre. Hozzátette: Újvidék esetében bízik benne, hogy öt éven belül a város is megkapja a címet. Kitért arra, hogy Magyarország és Szerbia között egy gyorsvasút kiépítését tervezik, ami a két ország közötti kapcsolat erősödéséhez szintén hozzájárulhat.