Péterffy Attila: Nem épülhet lakópark a Mandulás kempingben

Az egykori Mandulás kemping bejárata egy tíz évvel ezelőtti képen

Pécs polgármestere közleményben tett pontot a napok óta napirenden lévő ügy végére. Péterffy Attila elutasította a volt Mandulás kemping tulajdonosának PÉSZ-módosítási kérelmét, egyben azt kérte tőle, hogy tegye rendbe az erősen lepusztult területet.

A témáról ebben a cikkünkben írtunk néhány napja:

Több száz módosítási igény érkezett a PÉSZ-hez, az egyikről sajtótájékoztatót tartott Kővári János

Az alábbiakban Péterffy Attila közleményét olvashatják:

“Nem épülhet lakópark a Mandulás kempingben

Ma a Városfejlesztési Bizottság ajánlásának megfelelően határozatban utasítottam el, hogy lakópark épülhessen az egykori Mandulás-kemping területén. Egyúttal arra kértem a tulajdonost, hogy a jelenlegi romos épületeket bontsa le, és tegye rendbe mecseki ingatlanát.

Óriási vihart kavart az elmúlt napokban a megújuló Pécsi Építési Szabályzat (PÉSZ) egyik módosítási elképzelése, amelyben a magántulajdonosok azt kérték, hogy a mára lepusztult Mandulás kemping területén legyen lehetőségük lakópark építésére. Az indítványt megtárgyalta, és leszavazta a Városfejlesztési Bizottság.

A testület ajánlásának megfelelően ma határozatban utasítottam el a magántulajdonos kérelmét, ezzel eldőlt, hogy nem lesz lakópark a Mandulásban, mert az építési szabályzat ezt nem teszi lehetővé. Egyúttal azt kértem a terület tulajdonosától, hogy jó gazdaként kezelje az egykori kempinget, azaz tegye rendezetté a területet és a betonromokat takarítsa el.

A PÉSZ módosítása egy rendkívül nagy volumenű munka, amelynek keretében az önkormányzatnak több mint 300 kisebb-nagyobb módosítási tervet kell elbírálni. Határozott célunk, hogy a város jövőbeni arculatát meghatározó rendelet-módosítást a lehető legszélesebb körű társadalmi párbeszéd előzze meg.

A Mandulás ügyében kialakult, nagyrészt politikai célú hercehurca arra világított rá, hogy a jelenlegi gyakorlat nem megfelelő. A PÉSZ módosítása kapcsán még szélesebb körű egyeztetésekre van szükség. Az egyes módosítási elképzelések vitáját ugyanakkor nem a hatósági eljárás során kell lefolytatni, hanem még azt megelőzően.

Éppen ezért ma arra utasítottam a pécsi közgyűlés bizottságait, hogy a PÉSZ-módosítással kapcsolatos napirendet csak előzetes engedélyem alapján tárgyaljanak. A döntéssel a célom az, hogy a hivatalos eljárás megkezdése előtt történjen meg minden változtatási terv szakmai és civil egyeztetése, a bizottságok elé már csak konszenzuson alapuló, széles támogatottsággal bíró javaslatok kerüljenek. A járványügyi veszélyhelyzet végéig személyes kontrollt kívánok gyakorolni a folyamat felett, amit garanciának szánok arra, hogy a társadalmi egyeztetés teljeskörű legyen ezekben a pécsieket közvetlenül érintő kérdésekben.

Péterffy Attila

Pécs Megyei Jogú Város polgármestere​”

“A közelmúlt politikusai ügyet kerekítettek a semmiből”

Péterffy Attila Facebook-oldalán egy posztban további gondolatokat fűzött a hírhez. A polgármester azt írja: “nincs, és soha nem is volt politikai szándék ilyen lakópark építésére, ezért nincs mitől megvédeni a Mandulást”. Amint fogalmaz, a “közelmúlt politikusai” gátlástalan módon félrevezették ez ügyben az embereket, ügyet, mozgalmat kerekítettek a semmiből. “Tiszteletlenségre és felelőtlenségre utal a magatartásuk, amely alkalmas arra, hogy alaptalan félelmet generáljon, és ezzel bomlassza a pécsiek közösségét” – írja Péterffy. A polgármester itt elsősorban Kővári Jánosra, a Fidesz-szövetséges ÖPE vezetőjére utalhat, aki a hétvégén egy olyan fotót közölt közösségi oldalán a témában, amin a volt kempinggel szemben lévő Mandulás játszótérnél áll. Már a poszt alatt többen felhívták a politikus figyelmét, hogy ennek a játszótérnek nem sok köze van a volt kempinghez, mire a képviselő úgy reagált, hogy a fotót csak “figyelemfelhívásnak” szánta.