Péterffy-Mellár-meccs: reagált a polgármester az egyesületi kizárás kezdeményezésére

Mellár Tamás és Péterffy Attila egy korábbi egyeztetésen

A Mindenki Pécsért Egyesület (MPE) tegnapi, éves közgyűlése kezdeményezte egyik tagja, Péterffy Attila kizárását. A döntés okait az egyesület közleményében ismertette. A közgyűlésen a 21-ből 13 tag jelent meg, de egyvalaki a szavazás előtt elment, egy másik tag pedig nem szavazott. Úgy tudjuk, a tagok egyharmada, összesen heten voksoltak a kizárás kezdeményezésére, de a kizáráshoz minősített többség, legalább 11 szavazat kellene. Mellárék szerint a polgármester nem teljesítette vállalásait, a Szabad Pécs szerint ugyanakkor az egyesület számos tagja nem ért egyet a döntéssel és vannak, akik szerint az országgyűlési képviselő ezzel a lépéssel kizárólag saját politikai karrierjét egyengeti. Pénteken megérkezett a polgármester közleménye a témában. 

Mint ismert, 2019-ben Péterffy Attila az MPE színeiben indulva, annak alapító tagjaként nyerte meg a polgármester-választást. Azóta azonban már több ízben is nézetkülönbség alakult ki közte, és a szervezet elnöke, Mellár Tamás országgyűlési képviselő közt, finoman szólva hosszú ideje nem felhőtlen a viszonya a két politikusnak. Mellár szerint a polgármester nem tartotta, nem tartja be azokat az alapelveket, amelyeket korábban aláírt, és amelyek a Mindenki Pécsért számára fontosak. A vita Mellár, az egyesület több tagja és Péterffy között nem most kezdődött. A Szabad Pécs arról ír, hogy Péterffy informálisan korábban már megpendítette, hogy kilép az egyesületből, ha továbbra sem lehet fontos kérdésekben megegyezésre jutni Mellárékkal, és nem fogadják el a szerinte védhető és indokolt álláspontját ezekben az ügyekben.

Az egyesület tegnapi, éves közgyűlésén arról szavaztak a jelenlévők, hogy kezdeményezik-e Péterffy kizárását a szervezetből – végül többségi szavazással arról döntöttek, hogy igen. Az MPE mai közleménye szerint „vállalásait a Polgármester Úr nem teljesítette elfogadható szinten”. A jelenlévők szavaztak arról is, hogy attól a 14 önkormányzati képviselőtől, akik aláírták az új frakciószerződést, megvonják a névhasználati jogot (a pártok frakciójának nevében eddig szerepelt az egyesület neve). Ez a frakciószerződés arról szól, hogy ha a 18 koalíciós képviselő kétharmada, azaz 12 ember előzetesen támogat egy döntést, akkor azt a közgyűlés ülésén mindegyikőjük köteles megszavazni. Ez Mellárék szerint antidemokratikus.

Mellár Tamás a Pécsma kérdésére elmondta, az egyesület 21 tagjából 13-14 jelent meg a közgyűlésen, egy még a szavazás előtt elment, egy másik tag pedig nem szavazott. Úgy tudjuk, heten szavaztak Péterffy kizárásának kezdeményezésére, ezért írhatta Auth István DK-s közgyűlési képviselő Facebook-posztjában, hogy mindössze egyharmad arányban voksoltak a polgármester ellen. Mellár Tamás szerint nem lényeges, hányan szavaztak a kizárás elindítására, hiszen azt akár egyedül ő is kezdeményezhette volna. Mint mondta, szeretnék majd meghallgatni Péterffy Attila érveit, a kizáráshoz pedig az összes tag minősített többsége, azaz 11 szavazat kell majd.

(Szinte kizárt egyébként, hogy ez megtörténik, mert a polgármester vélhetően előbb fog kilépni a szervezetből, mint hogy részt vegyen a kizárási procedúrában.)

A Szabad Pécs úgy tudja, a polgármestert kritizálók mellett voltak többen is az egyesület közgyűlésén, akik nem értettek egyet ezzel a döntéssel, sőt volt olyan felszólaló is, aki szerint Mellár Tamás most elsősorban a saját politikai karrierjét nézi, hiszen ő az egyik jelölt a Baranya 1-es választókerületben az előválasztáson (a másik a momentumos Nemes Balázs), és emiatt állt most bele ebbe az ügybe ennyire keményen, azaz a pécsi városvezetéssel elégedetlen ellenzéki szavazók voksaira hajt.

A Szabad Pécs tegnap, még az egyesület közgyűlése előtt kérdezte meg Péterffy Attilát arról, hogy mit gondol kizárásának lehetőségéről. A polgármester úgy fogalmazott a lapnak, hogy “különösebben nem foglalkozik az üggyel, nem tulajdonít neki túl nagy jelentőséget, nem tartja ezt fontos döntésnek”. A polgármester egyébként szabadságon van, ezért nem is vett részt a Mindenki Pécsért közgyűlésén.

Péterffy Attila pénteken sajtóközleményt küldött, amiben először megköszöni a Mindenki Pécsért Egyesület eddigi támogatását, aztán hosszan sorolja a polgármesterré választása óta elért eredményeket.

Péterffy Attila közleménye:

Köszönöm a Mindenki Pécsért Egyesület eddigi támogatását. Közösen indultunk el egy úton, és már most nagyon messzire jutottunk. Leváltottuk a Fidesz céltalan, koncepciótlan vezetését, és a pécsi választópolgárok bizalmából végre egy új fejezetet nyithattunk a város életében.

Már ezen rövid idő alatt is óriási sikereink voltak. Feltártuk a pécsieket kiszipolyozó Fideszes hálózatot, és az elszámoltatás eredményeként már eddig is mintegy 20 feljelentést tettünk az előző éra felelőtlen gazdálkodása miatt. Ezzel együtt megszüntettük a pazarló gazdálkodást és a pécsieknek előnytelen szerződéseket, és a kormánnyal együttműködve folyamatosan törlesztjük az előző, Fideszes vezetés által örökül hagyott, mintegy 8,5 milliárd forintos tartozást.

Elkezdtük az ígért munkahelyteremtő programunk megvalósulását: városunkba érkezett a japán SEIREN-csoport, a járműipari textileket gyártó üzem már az első ütemben csaknem 200 embert foglalkoztat majd, de további bővítést is tervez a cég. Nagy eredmény, hogy városunkat választotta vidéki hálózatának bővítéséhez az Ernst&Young. A helyi cégek fejlődését is támogatjuk, ennek egyik állomása a Matro Kft.-vel, a déli ipari parkban épült új üzemcsarnok használatára kötött bérleti szerződés, amely megalapozza, hogy a pécsi alapítású gépipari vállalkozás tovább növelje alkalmazottainak létszámát. Folyamatos párbeszédet folytatunk a pécsi cégekkel, és mindent megteszünk azért, hogy fejlődésüket elősegítsük. Pályára állítottuk és befejezzük a csaknem kudarcba fulladt vásárcsarnok-építést.

Sikerült Pécsett tartanunk a Zsolnay Negyed irányítását, felállítottuk a Művészeti Tanácsot, amelynek tagjai gőzerővel készítik a város új, együttműködésen alapuló kulturális stratégiáját. Pártatlanná tettük a városi médiát, fenntartottuk az önkormányzat működését az elmúlt évszázad legsúlyosabb járványhelyzetében, és immár másodszor hirdettük meg a Pécs Nyitva kampányt, ezzel városunkat újra felhelyeztük a hazai és a nemzetközi turisztikai térképre.

Ha az eredményeikre gondolunk, akkor hosszú a felsorolás, pedig alig másfél év telt el a megválasztásunk óta.

Ezek a sikerek és a pécsiek töretlen bizalma is arra biztat, hogy változatlan lendülettel menjünk előre, tovább a megkezdett úton. Pécset vezetni nem csak óriási kihívás, de hatalmas felelősség is. Ennek tudatában fogunk tovább dolgozni, Pécs jövője érdekében.”

A Fidesz közgyűlési képviselőcsoportja péntek délutáni rövid közleményében azt írta, Péterffy feloldhatatlan legitimációs válságba került és le kell mondania.

Kővári János, az ÖPE-KDNP frakcióvezetője szintén közleményt küldött, amiben azt írja: “Illegitim a Pécsi Közgyűlés többsége, mert a jelölő szervezetük visszavonta a támogatásukat! Le kell mondaniuk!”

 

 

Hirdetés