Piros díszkivilágítást kap ma a pécsi tv-torony az AIDS elleni világnapon

Teljesen vörös lesz

1988 óta minden évben december 1-jén rendezik meg az AIDS elleni világnapot, mely a HIV elleni küzdelem és az AIDS-szel összefüggő megbetegedésekben elhunytakra való megemlékezés nemzetközi napja. Célja felhívni a figyelmet a megelőzés, a kezelés, és a biztonságos szexuális élet fontosságára.

hirdetés

Alább az Egészséges Városért Alapítvány sajtóközleménye olvasható:

Az Egészséges Városért Alapítvány kezdeményezésére december 1-jén a pécsi tv-torony piros díszkivilágítást kap, az AIDS elleni küzdelem nemzetközi szimbólumára, a piros szalagra utalva.

A HIV vírus elsősorban védekezés nélküli szexuális együttlét, közös tűvel folytatott injekciós kábítószer-használat során, valamint fertőzött vérkészítmény által vagy a szülés és szoptatás során terjed. Ép bőrfelületen nem tud áthatolni, de a nyílt sebekre vigyázni kell.

A HIV vírust és a kialakult AIDS betegséget sem lehet elkapni a hétköznapi társadalmi, társasági érintkezés során, mint például a kézfogás, a puszi, de tüsszentés, vérszívó rovarok és háziállatok által sem terjed. Az esetleges vérzések miatt azonban ajánlatos kerülni a közös borotva és fogkefe használatát.

A mai modern gyógyszeres terápiának köszönhetően a HIV fertőzés jól karbantartható, ehhez azonban fontos, hogy korai stádiumban ismerjék fel, amikor még nem alakul ki az AIDS betegség.

A legfontosabb továbbra is a megelőzés – a gumióvszer használata szexuális együttlét során vagy a monogám párkapcsolat. A fecskendővel vagy vérkészítményekkel való terjedés az egyszer használatos fecskendők bevezetésével és a vérkészítmények szűrésével előzhető meg.

Egészséges Városért Alapítvány​”