Plakátolnak a szocialisták is, de szerintük nem lehet

Az MSZP kedden délelőtt sajtótájékoztatót tartott azzal kapcsolatban, hogy szerintük a Fidesz a nyomtatott sajtó kisajátításával és a kampányplakátok kiragasztásának megakadályozásával sérti meg a jogállamiságot. Mindenesetre EP-választással kapcsolatos plakátot ők is kiragasztottak már.

– A nyomtatott sajtóban elképesztő népbutító, agymosó propagandát folytat a Fidesz, most pedig még azt is meg akarja akadályozni, hogy az ellenzék megmutassa magát a plakátokon. Ma Magyarországon nincs jogállam, hanem aljas és sunyi diktatúra van – mondta Gulyás Emil az MSZP városi elnöke a sajtótájékoztatón. Hozzátette, a Területi Választási Bizottsághoz fognak fordulni azzal, hogy szerintük a Fidesz akadályozza őket a plakátozásban.

Kérdésünkre, hogy a lámpaoszlopok tulajdonosát, vagyis az E-Ont megkeresték-e azzal kapcsolatban, hogy kihelyezhetőek-e plakátok a villanytestekre, egy kinyomtatott levelezést adtak át, melyben május 10-i dátummal a villanyoszlopokra való plakátozásért felelős cég, az ESMA Reklám Zrt. elutasította kérvényüket. A levelezésből kiderül, hogy a cég senkinek nem adott akkor még engedélyt a választási plakátok kihelyezésére, ami Nyőgéri Lajos, az MSZP városi alelnöke szerint időhúzás volt annak érdekében, hogy a Fidesznek kedvezzenek és az ellenzéket lehetetlen helyzetbe hozzák.

Nyőgéri Lajos (b) és Gulyás Emil (j) a sajtótájékoztatón

Gulyás Emil szerint az MSZP kampányplakátok kihelyezésével kapcsolatos megkeresését az E-On és az ESMA „egymás között dobálta”, amivel 10 napot nyertek. Mivel a következő lépés az, hogy a párt a Területi Választási Bizottsághoz fordul, valószínűsítik, hogy az ügy lezárultáig a választásnak vége lesz, így a plakátozás részükről lehetetlenné válik.

Nyőgéri Lajos, az MSZP városi alelnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy a tegnapi nappal fideszes plakátok kerültek ki a város lámpaoszlopaira, holott Páva Zsolt levélben arról tájékoztatta a pártot, hogy ezekre nem kihelyezhetőek kampányplakátok és az ESMA sem adott engedélyt a május 10-i keltezésű levél szerint senkinek a plakátok kirakására.

Példálózott azzal, hogy Toller László szocialista polgármester idején biztosan nem engedték volna az ellenzékiek, hogy ez történjen.

Az előző választásokkor kihelyezett plakátokkal kapcsolatban – melyeknek eltávolítására 30 napja lett volna minden pártnak – a szocialista párt alelnöke elmondta, szerinte csak Fidesz- és LMP-plakátok maradhattak az utcákon és önálló MSZP-s plakátot nem helyeztek ki, csak Mellár Tamásét, aki a közös jelöltjük volt.

Lévén, Mellár Tamás, akkor még „függetlenként” indult, de szocialista kampánystáb segítette – később természetesen helyet is foglalt köztük a parlamentben –, és éppen Nyőgéri Lajos volt az, aki a tavalyi választási kampányban Mellár Tamás mellett állva azt közölte, hogy ő „magánemberként” van jelen a kertvárosi standolásnál, majd pedig elhajtotta a számára nem kedves sajtót.

Nyőgériről köztudott, hogy akkor is tevékenyen részt vett a városi közgyűlési életben, amikor a 2006-os önkormányzati választások előtt még megígérte az MSZP-kormány, hogy nem lesznek rezsiemelések, a megnyert választások után Pécsen is volt, hogy 35 százalékkal emelték meg a rezsidíjakat.

Azért mi találtunk a régi mellett mostani ellenzéki plakátot is: 

Az ellenzék által támogatott Mellár Tamás plakátja az Alkotmány utcában
Jávor Benedek, Ujhelyi István és Mellár Tamás rendezvényének plakátja néhány méternyire a régi plakáttól

Hirdetés