Remek fotókon találkozik Pécs és Isztambul

Beyoglu kulturális öröksége és jelen elevenedik meg a kiállításon

Két nemzet – Egy kamera címmel nyílt hiánypótló fotókiállítás Pécsett a Cella Septichorában. A kiállított képeket magyar és török fényképészek készítették Isztambul Beyoglu kerületéről és Pécsről.

hirdetés


Isztambul pécsi szemmel

A professzionális és amatőr fotósok saját, személyes élményeiken keresztül megszűrt fotóikon mutatják be egymás városait: hazai, pécsi művészek jártak Isztambul Beyoglu kerületében (mely Pécs testvérvárosa) és örökítették meg annak szépségeit, a török fotósok pedig Pécset és jellegzetes utcáit, épületeit, embereit fényképezték saját szemszögükből. Így egyesül a fotókban a két volt európai kultúrfőváros!

Beyoglu kulturális öröksége és jelene elevenedik meg a kiállításon

Páva Zsolt, Pécs polgármestere megnyitóbeszédében elmondta, hogy a projekt segít abban, hogy a fotósok szubjektív lencséjén keresztül jobban megismerhessük egymást, és egymás kultúráját. Kiemelte, hogy Isztambul Beyoglu kerületével Pécs közel egy évtizede tart fent értékes együttműködést, a Cella Septichorában látható új kiállítás ezt erősíti. A pécsi és isztambuli városképeket bemutató tárlat újabb kapocs Pécs és az elképesztően gazdag kulturális hagyományokkal bíró Beyoglu között – mondta.

Ahmet Misbah Demircan, Beyoglu polgármestere hangsúlyozta, hogy a két város nagyon hasonló, sokszínű kulturális múlttal bír, mely eddig is fontos szerepet játszott a testvérvárosi kapcsolat elmélyítésében. Hozzátette: “Megható, Pécsben olyan testvérünkre találtunk, amely ennyire szereti és tiszteli városunk kulturális örökségeit, hagyományait és jelenbeli szépségeit”.

Sokan voltak kíváncsiak a fotókra

Beniczkyné Kozlik Erika, a Külföldi Magyar Intézetek főosztályvezetője elmondta, hogy a sajátos koncepció köré szerveződő pécsi fotókiállítás egy tavalyi kezdeményezésű projekt sikeres folytatása. Míg 2016-ban Budapest és Ankara fotósai és fényképei kapcsolódtak össze a tárlat keretén belül, most Pécs és Beyoglu városait ismerhetjük meg a művészek szemén keresztül. Kiemelte, hogy a képek szépségén kívül a kiállítás értékét emeli az is, hogy a két ország egymás számára idegen polgárait közelebb hozta és hozza egymáshoz.

A török művészeket is megragadta Pécs szépsége

Gebauer Hanga fotós, a kiállítás koncepciójának megálmodója a megnyitón elmondta, a bemutatott képeket készítő 14 fotós 14 sajátos, karakteres szemszögből láttatja a két várost, ennek köszönhetően pedig a kiállítást megtekintők a tárlaton egyfajta felfedezőútra indulhatnak Beyoglu és Pécs között. Azok a török vagy magyar fotósok, akik még soha nem jártak Pécsett, képesek a várost úgy fotózni, hogy azzal újat tudjanak mutatni a pécsieknek is – mondta.

Népszerű volt a megnyitó

A megnyitó zárásaként Kiss Gábor, Magyarország ankarai nagykövete mondott köszönetet a kiállítás létrehozásában nagy szerepet játszó szervezőknek, művészeknek, cégeknek és vállalkozásoknak, a Török Együttműködési és Koordinációs Ügynökségnek, valamint természetesen Beyoglu és Pécs önkormányzatának.

Hirdetés