Rendszeresen kaphatnak meleg ételt a pécsi hajléktalanok

Pécsre is eljutott a kormány 34 milliárd forintos hajléktalanokat és rászorulókat támogató programja, melynek köszönhetően a város hajléktalanszállóiban kaphatnak rendszeresen meleg ételt a fedél nélkül élők.

hirdetés

A kormány 34 milliárd forintból megvalósuló, rászorulókat támogató programjának keretén belül juthatnak meleg ételhez a pécsi hajléktalanszállókban a rászorulók. A programon belül 4 milliárd forint jut a hajléktalanok étkeztetésére, melynek köszönhetően országszerte 4 ezer adag meleg ételt osztanak ki többek között hajléktalanszállókban, nappali melegedőkben.

A város idén is támogatja a Támasz Alapítványt

A programról és annak pécsi vonatkozásáról kedden tartott sajtótájékoztatót Pécsett, a Támasz Alapítvány 2015-ben kormányzati támogatásból felújított Edison utcai hajléktalanszállójában Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárságának államtitkára, Garai Péter az Európai Uniós Fejlesztéspolitikáért Felelős Államtitkárság miniszteri biztosa, valamint Őri László, Pécs alpolgármestere.

– Az otthonuk mellett sokszor a reményüket és társas kapcsolataikat is elvesztő, sok esetben önhibájukon kívül utcára került hajléktalanok életének helyreállítása rendkívül nehéz feladat. Nehezebben jutnak ők például állandó munkahelyhez, lakhatási lehetőségekhez, élelmiszerhez, ruhákhoz. A kormány ezen a helyzeten próbál segíteni ezzel a programmal, és azon belül azzal a projekttel, melynek keretében 4 milliárd forintból természetbeni juttatásokat nyújtunk országszerte a rászorulók részére. A célja ennek a projektnek az, hogy rendszeresen egészséges hideg-meleg ételhez juthassanak a közterületen élő hajléktalanok – mondta, majd hozzátette, hogy a program indulása óta közel másfél milliárd forint felhasználásával 1367 tonna élelmiszert osztottak ki rászorulóknak tavaly, ami több mint 1 millió segélycsomagot jelent.

Az ételosztások az ország hajléktalanszállóin történnek, amivel az államtitkár szerint enyhíteni tudják a fedél nélkül élők melegedőkkel és hajléktalanszállókkal szembeni idegenkedéseit.

Meleg ételt kapnak

Garai Péter elmondta, hogy a programban a hajléktalanok nem csak ételt és ruhákat kapnak, hanem lelki és pszichológiai támogatást is, aminek keretében eddig 5 ezer olyan pszichológusok, pszichiáterek, addiktológusok által vezetett kezelés indult el, melyek segíthetnek a fedél nélkül élőknek élethelyzetüket feldolgozni és elősegíthetik rehabilitációjukat is.

Őri László a program pécsi vonatkozásaira térve kiemelte, hogy az önkormányzat és a pécsiek tapasztalata is azt mutatja, hogy a közterületek a városban tisztábbak és nagyobb a rend is Pécsett, amióta visszaszorították a hajléktalanok közterületeken történő életvitelszerű tartózkodását.

Sokan választják a melegedőket az utca helyett

– A város tisztasága és rendje mellett fontos a szociális érzékenység szempontja is, vagyis az, hogy a rend megteremtése és fenntartása mellett hathatós segítséget is nyújtsunk a valóban rászorulóknak. Pécs országosan is jó példát mutatott abban, hogy miként lehet ezt a két szempontot összeegyeztetni, hiszen a város által idén 45 millió forinttal támogatott Támasz Alapítvány, valamint a Remény Háza és a Máltai Szeretetszolgálat pécsi intézményei az év minden napján szakértői figyelemmel támogatják azokat, akik hajlandók elfogadni a segítségüket. Pécsett tehát minden támogatásunkat kérő rászorulónak tudunk segíteni, minden segítségkérő hajléktalant el tudunk helyezni intézményi keretek között, ami számukra az utcai életnél élhetőbb alternatívát jelent – mondta az alpolgármester.

Hirdetés