Elállt a havazás Pécsett

A síelők és a szánkózók viszonya nem felhőtlen.

Hétfőn újra beköszöntött a tél Baranyában. Pécsett reggel kezdett szállingózni, amit délután intenzív havazás váltott. Hétfő estét kamionstoppal és útzárral fejeztük be. Kedden mérséklődött az ítéletidő.

KEDD – Tart a havas tavasz

12.20 – Mehetnek a kamionok

A Megyei Védelmi Bizottság március 26-án 12:00 órától feloldotta a kamionstopot Baranya megyében. Hozzávetőlegesen 47 jármű vesztegelt a megyében mintegy 17 órán keresztül.

11.15 – Ünnepi ebéd a hajléktalanoknak

Információnk szerint a Tudásközpontból a TÁMASZ Alapítvány részére több mint százötven adag, eredetileg bíráknak készült menüt szállítanak.

A Pécsi Ítélőtábla a keddi napra egy háromszáz hatvan fős konferenciát szervezett Pécsre. Ugyanakkor a rendezvényre – a havazás miatt – alig kétszázan tudtak eljönni. Így a Pécsi Ítélőtábla úgy döntött, azért hogy a menü ne vesszen kárba, felajánlja azt a hajléktalanok számára.

A menü: Húsleves, sült csirkecomb rizzsel és vadas zsemlegombóccal lesz.

10.30 – Veszteglő kamionosok

A korlátozás miatt jelenleg a kijelölt szükségparkolókban, és az utak mentén vesztegelnek a járművek. A katasztrófavédelem négy nyelven tájékoztatót készített és osztott ki a kamion sofőrök részére, melyből informálódhatnak a korlátozásról, az információszerzés lehetőségéről és a közeli melegedőhelyekről.

A Megyei Védelmi Bizottság várhatóan a déli órákban dönt arról, hogy fenntartja, avagy feloldja a korlátozást.

10.25 – Kevesebb a baleset

A korlátozásnak köszönhetően az időjárási körülmények ellenére kevesebb balesethez riasztották a megyei tűzoltóegységeket, illetve a Közút munkagépei is hatékonyabban tudták végezni az utak tisztítását és síkosság mentesítését.

 [frame] Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta az I. fokú meteorológiai riasztást Baranya megyére vonatkozóan. A citromsárga figyelmeztető előrejelzés továbbra is érvényben van a megye területére. [/frame]

9.15 – Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére kedd éjfélig

A további havazásból kedd reggelre összességében a Dunántúl nagyobb részén, illetve az Alföld nyugati felén jelentős vastagságú (15-25 cm) hótakaró kialakulása várható. A Tiszántúlon a délkeleti határ közelében vegyes formájú csapadék is valószínű, az ország többi részén (Kisalföld, Alföld keleti fele, Észak-Magyarország) 5-15 cm hó hullhat. Kedden napközben megszakításokkal várható gyengébb havazás, majd késő délutántól délnyugat felől újabb hullámban valószínű intenzívebb havazás.

 

9.00 – Így járnak a buszok

A Tüke Busz Zrt. közlése alapján Pécs város területén a 35-ös járat Dömörkapuig, a 36-os Angster J. úti megállóig közlekedik.

A 37-es járat teljes útvonalon közlekedik 8.05-től.

A 11-es vonalon a Kénes utat lezárták, ezért az autóbuszok a Budai állomás – Zsolnay V. u – Engel János u. – Hársfa u. – Rákos Lajos u. – Széchenyi akna útvonalon közlekednek.

A Pannon Volán tájékoztatása szerint a járatok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nincsenek. Lothárd és Kővágótöttös településekre továbbra sem járnak a buszok. Erzsébet településre jelenleg csak a kereszteződésig jutnak el a menetrend szerinti járatok.

A vasúti közlekedésben jelentős késés, fennakadás továbbra sincs.

 

8.45 – Még mindig tart a kamionstop

A téli időjárással összefüggésben tizenkét alkalommal vonultak a megyei tűzoltóegységek. A késő esti órákban Máriagyűdön egy személyautó csúszott árokba, Szőke településen pedig egy vese dialízises beteg szállításában nyújtott segítséget a katasztrófavédelem.

A megye területén továbbra is érvényben van a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalomkorlátozása.

 

8.30 – Nincs elzárt település

Az éjszakai órákban tovább folytatódott a havazás Baranyában. A Közútkezelő 36 géppel, és 47 fővel tisztítja a megye útjait. A Biokom kft. 13 munkagéppel és mintegy 40 fővel végzi a hóeltakarítási és síkosság mentesítési feladatokat a városban. Az éjszaka viszonylagos nyugalomban telt. A külvilágtól elzárt település nincs a megyében.

 

Járhatóak az utak, indulnak a buszok! Így nézett ki Pécs hajnalban!

[video:68363]

4.30 – Citromsárga riasztás 

Pécsett – úgy, ahogy az ország többi részén is – citromsárga riasztás van érvényben. Ez azt jelenti, hogy 24 óra alatt a friss hó vastagsága meghaladhatja a 10 centimétert.

Narancssárga riasztást adtak ki Pest és Jász-Nagykun-Szolnok megyére. Itt erős hóátfúvásra is kell számítani.

 

 

4.18 – Pécsett járhatóak az utak

Az éjszaka 5-10 centiméter friss hó esett az utakra és jelenleg is apró, de sűrű szemekben már-már szitál a hó. Pécsett azonban a belvárosban járhatóak a nagyobb utak, utcák.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelem szakemberei az éjszaka folyamán egy elakadt kamionhoz és egy háztűzhöz vonultak, komolyabb fennakadás és baleset nem történt.

————————————————————————–

03.25., HÉFTŐ

22.35 – Jobb hír, jó éjt!

Az Országos Meteorológiai Szolgálat visszavonta a narancssárga figyelmeztető előrejelzést Baranya megyére vonatkozóan.

Az éjszakai órákban azonban fagypont körüli hőmérséklet lesz, ezért az utak jegesek és  balesetveszélyesek lesznek. Kérünk mindenkit, hogy reggel fokozott óvatossággal vezessen!

22.10 –  Megfontoltak voltak a megyében

A Baranya Megyei Védelmi Bizottság ezúton köszöni meg a lakosság hétfői napon tanúsított megfontolt, fegyelmezett és türelmes hozzáállását.

A Bizottság felkérte Megyei Rendőr-főkapitányság vezetőjét a forgalomkorlátozás betartatásában való közreműködésre, annak folyamatos ellenőrzésére.

A Bizottság felkérte továbbá a Helyi Védelmi Bizottságokat arra, hogy hozzanak határozatot a polgármesterek részére a forgalomkorlátozásban érintett járművek utasai, tájékoztatására, szükség szerinti étellel, itallal történő ellátására és melegedő helyek megnyitására és működtetésére.

A Bizottság intézkedett a szomszédos megyék Védelmi Bizottságainak tájékoztatásáról a megyében meghozott intézkedésekről és határozatokról.

A Pannon Volán tájékoztatása szerint a járatok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nincsenek. Lothárd és Kővágótöttös településekre továbbra sem járnak a buszok. Erzsébet településre jelenleg csak a kereszteződésig jutnak el a menetrend szerinti járatok.

A 6607-es számú úton Somogyhatvannál feloldották a teljes útzárat.

 

22.05 – M6-os: Tolnában is állnak a kamionok

Az M6-os autópálya Tolna megyei szakaszára is kiterjesztette a kamionstopot a megyei védelmi bizottság hétfő este – közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-vel.

A közlekedési tilalom a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre vonatkozik – mondta el Boros Brigitta.

Az igazgatóság a honlapján közzétette, hogy az M6-os mellett a 65-es út teljes Tolna megyei szakaszán, a 61-es út Simontornya és Nagykónyi, valamint a 6532-es út Hőgyész és Dombóvár közötti szakaszán továbbra is kamionstop van érvényben.

 

22.00 – Délután óta nem történt baleset

A megyei kamion stopnak köszönhetően délután óta nem történt baleset a közutakon. A korlátozás miatt vesztegelő kamionsofőrök idegen nyelvű tájékoztatásáról a megyei katasztrófavédelem intézkedett.

 

20.57 – A szomszédban sem jobb a helyzet

Horvátországban is országszerte fennakadásokat okozott a közlekedésben a hó, a jegesedés és a viharos szél  – közölte a horvát közszolgálati televízió (HTV) hétfő esti híradásában. A zágrábiak nem emlékeznek a mostanihoz hasonló sűrű havazásra március végén. Gorski Kotarból, Horvátország hegyvidéki részéből viszont arról számoltak be, hogy 2006-ban még május végén is belepte a környéket a hó.

[frame] Elakadt kamionosok éjszakáznak a Mecsekben! [/frame]

[video:68362]

20.40 – Ilyen üzenetet kapnak a veszteglő kamionsofőrök

Tisztelt Uram!

Tájékoztatjuk, hogy a téli időjárásra való tekintettel Magyarország egyes útszakaszain kamionstopot rendeltek el. Az időjárás előrejelzés szerint reggelig tart a havazás. Az útviszonyok rosszak, ezért kérjük, várakozzon türelemmel. A segélyszervezetek és a hatóságok teát és élelmiszert juttatnak el oda, ahol szükség van rá. Ha segítségre van szüksége hívja a 105-ös segélyhívó telefonszámot!

20. 25 – Melegedőket és szükségparkolókat alakítottak ki

Az utakon rekedt kamionosok mintegy 45 helyen állhatnak meg éjszakára pihenni. Pécsett például megnyitották a Vásárteret, az Expo Centert, de több hipermarket parkolójába is beállhatnak. Érdekesség például, hogy Bikalon a bitumenes focipályára is ráhajthatnak a bajba jutott sofőrök.

20.00 – Teljes a készültség a Liszt Ferenc-repülőtéren

Este hét órától teljes létszámban dolgozik a hóeltakarító személyzet a Liszt Ferenc-repülőtéren, a forgalomban nem okoz fennakadást a havazás – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója hétfőn az MTI-vel.

Hardy Mihály elmondta: húsz gép dolgozik, főként a kifutópályák hómentesítésén. A pályákon eddig nem volt szükség intenzívebb beavatkozásra – tette hozzá.

Kiemelte: a repülőtér ettől eltekintve normál üzemben működik.

A kommunikációs igazgató megjegyezte: huszonöt hómunkás kézi erővel takarítja a havat a terminálok környékén és a parkolókban.

Hardy Mihály azt kérte a reggeli járatokkal utazóktól, hogy időben induljanak el otthonról, mert a repülőtérre vezető úton fennakadást okozhat az előrejelzések szerint lehulló nyolc-tíz centiméter hó.

19.35 – Lelassult a hó eltakarítása

A 18 órai állapot szerint országosan közel 300 közutas munkagép dolgozik az utakon, de az intenzív havazás miatt lelassult a hó eltakarítása. A dunántúli területeken több térségben is kamionok akadtak el, ezért a 7,5 tonnánál nehezebb gépjárművek nem közlekedhetnek a 65-ös, 66-os, 82-es és 83-as főút egy-egy szakaszán, továbbá az M1-es autópályáról a kamionok nem hajthatnak le a 85-ös és 86-os főutakra. Ezen kívül Somogy megye teljes területén érvényben van a nehéz gépjármű forgalom korlátozása a havazás miatt.

19.20 – Ülésezett a Védelmi Bizottság

A hóhelyzetre való tekintettel összeült a Baranya Megyei Védelmi Bizottság, melynek döntése alapján:

  • hétfő 19:00 órától kamionstop lép életbe Baranya megye teljes területén.
  • A Horvátország felőli határbeléptetésnél, a 7,5 tonna feletti kamionok forgalma szintén korlátozva van
  • A 6607-es számú úton, Somogyhatvan településnél teljes útzár van érvényben Lad irányába.
  • Pécsen a Kénes út továbbra is le van zárva.

Három településre nem indulnak járatok

A Volán járatok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nincsenek, azonban Lothárd, Cserkút, és Kővágótöttös településekre továbbra sem indulnak buszok.

Szilágy, Berkesd és Kökény településekre újra indultak járatok. A Pannon Volán Zrt. tájékoztatása szerint nincs a pályaudvaron rekedt utas.

Van áram és gáz

Az E-ON tájékoztatása alapján mind az áram-, mind a gázszolgáltatás problémamentes a megyében.

Hegyi buszokat érint a havazás

A Tüke Busz Zrt. közlése alapján, a 35-ös busz a Dömörkapuig, a 36-os busz továbbra is csak Bálics megállóig jár.

A téli időjárással összefüggésben nyolc tűzoltói beavatkozás történt a megyében hétfő 19.00 óráig.

 

19. 14 – Kedden még rosszabb lesz 

A havazás és a hófúvás miatt keddre már szinte az ország egész területére első-, illetve másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Két megye – Komárom-Esztergom és Békés – kivételével mindenütt számítani lehet veszélyes időjárási jelenségre.

 

19.02 – Hóátfúvásokra kell számítani 

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú, azaz sárga riasztása jelenleg Zala, Somogy, Veszprém, Fejér, Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Pest, Csongrád és Jász-Nagykun-Szolnok megye összesen hetven kistérségére van érvényben hófúvás kialakulásának veszélye miatt.

Az autópályák közül az M0 és az M1 szabadon járható, az M7, illetve az M6 autópályákon teljes kamionstopot rendeltek el.

Baranya megyében folyamatos az utak síkosságmentesítése, a 6-os számú főút Mecseknádasdi, a 66-os út pedig Mánfa és Árpádtető között szakaszán forgalomlassulás van. A 6-os főút 208-as kilométerszelvényénél, illetve a 66-os főút Oroszló külterületénél kamionok akadtak el, ott félpályán nem lehet közlekedni. A 6541-es úton Máza és Komló között teljes az útzár, itt is kamion vesztegel.

Tolna megyében a megyei katasztrófavédelem javaslatára a rendőrség több helyen forgalomkorlátozást vezetett be a 7,5 tonnánál nagyobb járművek számára.

Bács-Kiskun megyében is folyamatosan dolgoznak az utak megtisztításán, a megyében az áramellátásban vannak kisebb gondok, Csátalja és Vaskút között öt fogyasztónál szünetel a szolgáltatás.

Fejér megyében az autópályák sónedvesek, a síkosságmentesítés folyamatos, nagyobb fennakadás nincs.

Somogy megyében eddig 15 centiméter hó esett, az utak tisztítása folyamatos. A megyében működik a megyei védelmi bizottság és több település helyi védelmi bizottsága is ülésezik. 16 órától Somogy megye teljes területére forgalomkorlátozást rendeltek el a 7,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárművek vonatkozásában. A horvát hatóságok Barcs határátkelőhelyen a 3,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépkocsik forgalmát korlátozták.

 

18.31 – Fennakadásokra számíthatnak a közlekedők

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának hétfő 18.00 órai összesítése alapján az ország nagy részén változó intenzitással havazik, a dunántúli megyékben több főúton is kamiontilalmat vezettek be a balesetek és torlódások megelőzése érdekében. A közútkezelő arra kéri a közlekedőket, hogy az intenzív havazásban érintett területeken fokozott óvatossággal vezessenek, ha tehetik, akkor az éjszaka már ne induljanak útnak, de utazás előtt pedig mindenképpen tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról!

A Dél-Dunántúlon átlagosan 5-6 centiméter a hó vastagsága, de Kaposvárnál reggel óta 15 centiméternyi friss hó hullott. Intenzíven havazik Zalában, Baranya és Somogy megyében, a Tiszántúlon pedig Berettyóújfalu, Gyomaendrőd és Hódmezővásárhely térségében, emiatt a látótávolság is lecsökkent ezekben a régiókban. A havazás nyomán a folyamatos hóekézés ellenére a fő- és mellékutak egyaránt havasak, latyakosak, hókásásak, vagyis a közlekedők télies útviszonyokra számíthatnak.

Torlódásra kell számítani

18.03 – Kamionstop az autópályákon is

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) hétfő délutáni közleménye szerint az M6-os és az M7-es autópályán valamennyi kamionra, az M3-ason és az M5-ösön pedig a szlovéniai úti célúak számára van érvényben teljes forgalomkorlátozás.

Felhívták a figyelmet arra is, hogy már tíz megye több térségében, valamint a főváros területén elsőfokú riasztás van érvényben a várható hófúvás miatt.

 

18.00 – Folytatódik a havazás

A meteorológiai előrejelzések alapján a délutáni, esti és éjszakai órákban várhatóan folytatódik a havazás. A balesetek és a további torlódások, fennakadások elkerülése érdekében az érintett térségekbe és térségekben senki ne induljon útnak – kérte az OKF.

Korlátozzák a teherforgalmat a Mecsekben

17.55 – Kamionstop a Mecsekben

A teherforgalmat a 66- os főút mecseki szakaszát mind Sásd mind Pécs irányából a rendőrök korlátozzák. A teherautósok számítsanak arra, hogy a rendőrök visszafordítják őket, ezért időben válasszanak más útvonalat, amely nem érinti a mecseki emelkedőket.

17.49 – Megszűntek az útzárak a megyében

A korábban elrendelt félpályás, illetve teljes útzárak megszűntek.

Az utak jelenleg hó nedvesek, hóátfúvás jelenleg sehol nem akadályozza a közlekedést. Megközelíthetetlen település nincs a megyében.

A Volán járatok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nem tapasztalhatóak. Lothárd, Cserkút, Kővágótöttös, Szilágy, Berkesd és Kökény településekre jelenleg nem járnak buszok.

A Tüke Busz Zrt. közlése alapján, a 35-ös busz a Dömörkapuig, a 36-os busz  Bálics megállóig jár. A Kénesi út továbbra is le van zárva.

A MÁV Zrt. információi alapján jelenleg nincs jelentősebb fennakadás a forgalomban, de kisebb késések előfordulhatnak a vasúti közlekedésben.

A téli időjárással kapcsolatban eddig hét alkalommal vonultak a megyei tűzoltóegységek.

Az időjárás előrejelzés szerint a szél erőssége a jelenlegi 50-60 km/h sebességről ma estére fokozatosan csökkeni fog. A hőmérséklet ma -4 és -5 fok minimumot fog elérni, ezért az utak burkolata jeges lesz. A havazás várhatóan reggelig folytatódik.

Egyelőre nem rendelték el a rendkívüli szünetet

17.39 – Lesz tanítás kedden

Információink szerint a hóhelyzet miatt nem lesz rendkívüli tanítási szünet a pécsi iskolákban kedden. Páva Péter,  a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója arról tájékoztatott, hogy megyei és városi szinten sem rendelték el az iskolák bezárását.

Az iskoláknak azonban megvan az a személyes döntési joga, hogy saját maguknak rendeljék el a szünetet. Azokat azonban utólag le kell dolgozni.

Érdemes az iskolák honlapján tájékozódni – hívja fel a figyelmet Páva Péter.

17.07 – Újabb közlemény a Belügyminisztériumtól 

“A szlovén hatóságok már korábban korlátozták a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát a szlovén-magyar határszakaszon a Szlovéniában és az olasz-szlovén határszakaszon kialakult havazás és hófúvás miatt. A dunántúli útszakaszokon ezért lassuló forgalomra, torlódásokra lehet számítani. Délután fél ötkor elrendelték a 7,5 tonna össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalmának ideiglenes korlátozását az M7-es autópálya Zala-Somogy megyehatártól nyugati irányba és a 86-os főút Vas-Zala megyehatártól déli irányba tartó szakaszán, az intézkedés annak visszavonásáig van érvényben.

A meteorológiai előrejelzések alapján a délutáni, esti és éjszakai órákban várhatóan folytatódik a havazás. A balesetek és a további torlódások, fennakadások elkerülése érdekében az érintett térségekben senki ne induljon útnak, az úticélként is kerülendő.

A várható havazás miatt továbbra is narancs figyelmeztetés van érvényben Fejér, Tolna, Somogy és Baranya megye területére. Az aktuális riasztásokról, valamint a figyelmeztetésekről a www.met.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon tájékozódhatnak. A forgalomkorlátozásokról és útlezárásokról pedig a www.police.hu és a www.kozut.hu oldalakon tájékozódhatnak. A további részletekről az érintett megye katasztrófavédelmi igazgatóságának honlapján talál információkat.”

[frame] Írja meg kommentben, mit tapasztalt az utakon, hogyan és mikor jutott haza! [/frame]

16.51 – Elakadt a busz

Kővágótöttösön egy járat elakadt, jelenleg folyamatban van a mentése. A Volán járatok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nem tapasztalhatóak.

16.50 – Itt vannak útlezárások

Teljes útzár van érvényben:

   • A Máza és Komló közötti útszakaszon szintén kamion elakadás miatt
   • Pécsen a Kénesi utat lezárta a Közút

Félpályás útlezárás van érvényben az alábbi útszakaszokon kamion elakadás miatt:

   • A 6-os számú főút 208-as km szelvényénél (Tortyogó közelében)
   • A 66-os számú főúton Oroszló külterületén

Forgalomkorlátozás:

 • A 66-os úton Sásd és Pécs között kamion stop van érvényben
Hóban elakadt kamionok Pécsett, az 56-os úton


16.14. – A Liszt Ferenc-repülőtéren közepes szintű készültség lépett életbe

Elérte a havazás a budapesti Liszt Ferenc-repülőteret, ezért hétfő délután három órakor közepes szintű készültség lépett életbe – közölte a Budapest Airport kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

Hardy Mihály elmondta: este hét óráig közepes készültség lesz érvényben a repülőtéren, elősózzák a pályákat.

Az előrejelzések szerint este hét órától egész éjszakára intenzív havazás várható, ezért akkor teljes készültség lép életbe. Ennek megfelelően folyamatos lesz a hóeltakarítás, minden gép és gépkezelő készenlétben áll majd, hogy a várhatóan nyolc-tíz centiméter hó ellenére zavartalan legyen a repülőtér forgalma – tette hozzá a kommunikációs igazgató.

15.35 – Figyelmeztet a Belügyminisztérium

“Felhívjuk a figyelmüket, hogy a készenléti szolgálatok által üzemeltetett segélyhívó számok a nap 24 órájában rendelkezésre állnak. Amennyiben bajba kerülnek, vagy tudomásuk van arról, hogy valakinek tűzoltói segítségre van szüksége, hívják a katasztrófavédelmet a 105-ös segélyhívó számon.” – adta ki közleményében a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság.

15.10 – Korlátozás a szlovén-magyar határszakaszon

A szlovén hatóságok korlátozták a 7,5 tonna feletti tehergépjárművek forgalmát a szlovén-magyar határszakaszon a Szlovéniában és az olasz-szlovén határszakaszon kialakult havazás és hófúvás miatt. A dunántúli útszakaszokon ezért lassuló forgalomra, torlódásokra lehet számítani.

Nem jutottak el Pécsig

14.57 – Még az alvállalkozók is kotorják a havat

Hétvége óta folyamatosan dolgozik a síkosság-mentesítésen a BIOKOM Kft. flottája a pécsi szerződéses útvonalakon (120 km) teljes gépjárműparkjával, valamint még alvállalkozók bevonásával is. Csak a tankolás és a szóróanyag-felvétel idejére állnak meg.

Váltott műszakban több száz ember dolgozik azért, hogy Pécsen a főbb útvonalak járhatóak legyenek. A mentesítés ez alkalommal is elsősorban a közlekedési főutakat, a közösségi közlekedést érintő vonalakat és a forgalmasabb gyalogutakat, tereket érinti. A kisegítő gépekkel együtt már 20 munkagép több tucat sofőrrel és munkairányítóval végzi Pécsett a hó- és síkosság-mentesítést megszakítás nélkül, éjjel-nappal egészen addig, amíg az útviszonyok nem normalizálódnak.

A kézi hó- és síkosság-mentesítésben a BIOKOM Kft. munkatársain kívül még 3 vállalkozó is besegít. Több műszakban, műszakonként 80-105 dolgozó végzi a kézi takarítást sepréssel, valamint kalcium-klorid és apró kőzúzalék használatával a forgalmasabb pécsi gyalogutakon, tereken.

Több mint százan ragadtak lapátot

14.50 – Pótolni kellett a homokkupacokat

Az elmúlt napokban a lakossági észrevételeknek megfelelően a Biokom Kft. feltöltötte a 350 pécsi közterületi helyszínre kupacban és dobozban kihelyezett önmentesítő anyagot (homok, só vagy keverékanyag). A kihelyezett mentesítő anyag arra szolgál, hogy ha valaki ezek környékén elakad, ebből vételezhet és a kerék alá szórhatja.

14.46 – Kamion baleset az M6-os autópályán

Megcsúszott és keresztbe fordult egy kamion az M6-os autópálya 135-ös kilométerénél, a sztrádán ezért csak fél pályán lehet közlekedni Paks térségében – közölte a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense hétfő délután az MTI-vel.

Deák Balázs tájékoztatása szerint a megyében a folyamatos havazás miatt több baleset is történt.  Az 55-ös úton Pörbölynél, illetve az alsónyéki elágazásnál személygépkocsik csúsztak árokba. A 65-ös úton Hőgyésznél három kamion is keresztbe fordult az úttesten, itt jelenleg csak a kapaszkodósávon lehet haladni.

Folyamatosan mennek a mentők

14.33 – Hétfő estig havazik

Hétfő estig főképpen Tolna és Baranya megyében, majd estétől kedd hajnalig az Alföld északi részén (Jász-Nagykun-Szolnok megye és környezete, Pest megye déli része) azonban gyakrabban lesz erős (40-55 km/h) a szél, így magasabb hóbuckák is kialakulhatnak. Kedd napközben veszít erejéből a szél, és vastagabb hóval fedett területeken inkább ismét csak mérsékelt, élénk légmozgás várható.

Az aktuális, és várható időjárásról további információkat talál a www.met.hu internetes oldalon.

Csak téli a közlekedésre felkészített járművel induljanak útnak! (téli gumi, hólánc, fagyálló stb.)

A megyei helyzetről www.baranya.katasztrofavedelem.hu internetes oldalon tájékozódhat.

14.13 – Hazaengedték a diákokat

Pécsett délben hazamehettek a bejárós diákok – tájékoztatott Páva Péter, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ tankerületi igazgatója. Hozzátette: a többi, pécsi diák elengedéséről az iskolák igazgatói döntenek. Elképzelhető, hogy a mai napon délután nem a padban, hanem a szánkón ülhetnek a gyerekek.

A keddi napról – hogy lesz-e szünet a hóhelyzet miatt – délután döntenek.

Lapátoljuk el a havat a járdákról!

14.00 – Nincs késés a vonatoknál, buszoknál

A MÁV Zrt. információi alapján jelenleg nincs fennakadás, késés a vasúti közlekedésben.

A Tüke Busz Zrt. közlése alapján, a 35-ös helyi járatos busz a Dömörkapuig, a 36-os helyi járatos busz pedig csak a Bálics megállóig jár.

A Pannon Volán Zrt. tájékoztatása szerint a járatok menetrend szerint közlekednek, jelentős késések nem tapasztalhatóak.

Az E-ON tájékoztatása alapján mind az áram-, mind a gázszolgáltatás problémamentes a megyében.

13.50 – Kétszer vonultak a tűzoltók

A katasztrófavédelem tűzoltóegységei a délelőtt során két alkalommal vonultak közúti balesethez Pellérd, és Lothárd településre. Egy esetben pedig Csarnóta településen egy személygépjármű akadt el a havas úton. Az esetek során személyi sérülés nem történt.

Havasak az utak

13.23 – Vesztegelnek a kamionok

Könnyű rakománnyal közlekedtek azok a kamionok, amik elakadtak Mánfa utáni kanyarban hétfő délelőtt. A járművek azóta is a leálló sávban vesztegelnek. A sofőrök azt mondták, hogy hívták már a tűzoltókat, akik telefonon annyit közöltek, hogyha nem képez forgalmi akadályt, akkor nem tudnak segíteni.

Tudósítónk egy hókotrót látott Pécs-Mánfa között, amelyik tolta is a havat.

Az utakat 2-5 centiméter hó lepi el.

12.53 – Nincs fennakadás az utakon

Országszerte több megyében is havazik, de az utakon nincs fennakadás – adta ki közleményében a Magyar Közút Nonprofit Zrt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. Útinform szolgálatának 2013. március 25. 12.00 órai összesítése alapján a Dunántúlon Vas és Zala megyében, Tapolca és Veszprém környékén, a Dél-Dunántúlon és a Dél-Alföldön esik vagy szállingózik a hó,  intenzív havazást a társaság útellenőrei a Mecsekből jeleztek.

A közútkezelő munkagépei folyamatosan dolgoznak, így a fő- és mellékutak általában nedvesek Vas, Tolna és Baranya megyében,  Baja közelében azonban már latyakosak, hókásásak, havasak. Többnyire szélcsend van, de Szekszárd és Tamási környékén, valamint a Duna-Tisza közén helyenként közepes erősségű szél fúj, hóátfúvásos vagy járhatatlan útszakaszra nem kell számítani a közlekedőknek, fennakadást sem jeleztek még az utakról.

Folyamatosan takarítják az utakat

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. összes üzemmérnökségén 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan dolgoznak a cég szakemberei és munkagépei. A társaság már gondoskodott arról, hogy szükség esetén rövid időn belül a saját munkagépein túl bérelhető munkagépeket is az utakra rendeljen a hóeltakarítási munkákra.

[frame] Friss információkat a társaság Útinform szolgálatának munkatársaitól és megyei diszpécsereitől kaphatnak. Minden elérhetőség megtalálható a www.kozut.hu vagy a mobiltelefonokra optimalizált m.kozut.hu oldalon. [/frame]

12.36 – Újabb baleset

Három kamion akadt el Árpád tetőnél, a Mánfa felé vezető úton. Ugyanezen a szakaszon egy személygépkocsi az úton megcsúszott és az árokban fejtetőn állt meg. Személyi sérülésről egyelőre nem tudunk.

Olvasónk arról számolt be, hogy ezen a szakaszon a csúszós út miatt több autós lassabban közlekedik, de a nyári gumival felszerelt járművek nehezen kapaszkodnak fel az emelkedőn.

[frame] Nézze meg videónkat a hóhelyzetről! [/frame]

[video:68357]

12.24 – Mánfa és Mecseknádasdnál nehézkes a közlekedés

Kasza Anett, a Baranya Megyei Katasztrófavédelem sajtószóvivője arról tájékoztatott, hogy Pécs és Mánfa között, valamint Mecseknádasdnál nehézkes a közlekedés. A többi út jól járható.

A hétfői napon egy esetben vonultak árokba csúszott autóhoz az egyenruhások. Pellérdnél egy személygépkocsi döntötte ki a havas út miatt a kerítést, majd ezután árokba csúszott. A sofőr nem sérült meg.

Megcsúszott az úton

12.10 – Már a főutak is havasak

Hétfőn a déli óráktól intenzívebb havazás kezdődik délnyugat felől. Hószállingózás, gyenge havazás már korábban is lesz. Holnap éjfélig a lehulló friss hó mennyisége a Dunától nyugatra haladhatja meg a 10 cm-t, a délnyugati határ közelében akár 15 cm körüli friss hó is hullhat. A megerősödő északkeleti szél több helyen okozhat hófúvást.

Főként Baranya és Tolna megye térségében alakulhatnak ki magasabb hóbuckák.

11.50 – Durvul az időjárás

Hétfőre II. fokú, azaz narancssárga figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat Baranya megye egész területére.

A jelenlegi előrejelzés szerint 10 cm friss hó várható, viharos széllel, mely magas hótorlaszokat emelhet a friss hóval fedett területeken.

11.30 – Viharos erejű szél, intenzív havazás

A várhatóan viharos erejű szél és a hó nehezítheti a közlekedést a hétfői napon. A közutak jegesedése, és a korlátozott látási viszonyok miatt fokozottan balesetveszélyes lehet a közlekedés. Az erős szél magas hótorlaszokat emelhet az utakon. Kérjük, csak indokolt esetben induljanak útnak!

 

 

hirdetés

Hirdetés

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. ÉN csak a Pláza parkolóban dolgozó hókotrót láttam az utcák meg szinte járhatatlanok.

 2. A Biokom gépei miért az áruházakat takarítják?Olyan tiszták a pécsi utak?Én egy mellék utcában lakom,amit a lakók ástak ki márc 15-én,hogy tudjanak közlekedni.9 hófúvás volt benne!Gyanítom most is mi fogjuk,azért keltem most.Ja és az előző havazásnál ígéretet kaptunk,de gépet nem!

 3. Kedves Szerkesztő, a Kénesi út helyesen Kénes út…csak a pontosság kedvéért. Jó munkát: egy Kénes utat ismerő

Comments are closed.