Sikerekről számolt be a PTE: előkelő rangsorhelyezés, sikeres tanévelőkészítés és beruházások

Szerda délelőtt sajtótájékoztatót tartottak a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Rektori Kabinet Szenátusi Tanácstermében annak kapcsán, hogy a londoni Quacquarelli Symonds cégnek a világ legjobb felsőoktatási intézményeit összevető listájára ezúttal is felkerült a pécsi egyetem, méghozzá a legutóbbihoz képest sokkal jobb eredménnyel. Emellett szó esett a következő szemeszterre való felkészülésről, valamint az egyetem kiemelt beruházásainak menetéről a járványhelyzet fényében. 

A Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei 2004 óta állítják össze évente a világ egyetemi rangsorát, hat szempont alapján. Az akadémiai szféra megítélése, a munkáltatók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, az oktató-hallgató arány, valamint a külföldi oktatók és hallgatók száma alapján alakul ki a végső helyezés. Mintegy ezerhatszáz egyetemet vizsgálnak, több mint 18 millió dokumentum és 138 millió idézet alapján. Az ezerhatszáz intézményből végül az ezer legjobbat rangsorolják.

Miseta Attila, a PTE rektora a sajtóeseményen elmondta, úgy gondolja, hogy az egyetem remekül helytállt a pandémiás időszakban. Kiemelte azt is, hogy Baranya megyében a betegszámok jól alakultak.

– A külföldi hallgatók kategóriában az igencsak előkelő 193. helyezést szerezte meg a Pécsi Tudományegyetem, bekerülve tehát a szűk elitbe e mutató alapján. Jól jelzi egyetemünk folyamatos fejlődését, hogy mind a tudományos cikkek, mind a hivatkozások száma jelentősen növekedett a tavalyi eredményhez képest – mondta Miseta Attila.

Kiemelte még ezzel kapcsolatban, hogy a PTE egyik legfontosabb feladata a minőségi oktatás és kutatás erősítése. Ennek a legfontosabb bázisfeltétele, hogy a tehetséges fiatalokat megtartsák, emellett lehetőség szerint külföldről és hazánkból is olyan oktatókat és kutatókat szerezzenek, akik bizonyítottak és bizonyítani akarnak, fogalmazott. Ehhez az egyetemi vezetésnek a peremfeltételeket biztosítania kell, mondta. Végül hozzátette, a mostani eredmény nagyon jó, de nem elég jó, szeretnének még fejlődni.

Balról jobbra: Jenei Zoltán, Miseta Attila, Betlehem József

Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem általános, stratégiai és kapcsolati rektorhelyettese arról adott tájékoztatást, hogy a PTE eddig is az élharcosa volt a vírus elleni küzdelemnek nemzetközi szintű víruslaborjával és szakembereivel. Az egyetem mottója a szeptemberben kezdődő szemeszterre vonatkoztatva sem változik az eddigiekhez képest, vagyis a hallgatók és oktatók egészsége, valamint biztonsága a legfontosabb.

– Ennek szellemében továbbra is biztosítani fogjuk a szükséges higiéniai eszközöket az oktatáshoz és vizsgáztatáshoz, és felkészülten várjuk vissza a külföldi és a magyar hallgatókat – fogalmazott. Hozzátette, biztosítani fognak „egyfajta szűrőrendszert” is, amivel a külföldi hallgatókat várják, hiszen a hallgatók és oktatók biztonsága továbbra is a legfontosabb.

A rektorhelyettes kitért arra, hogy egy közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérés szerint Magyarország világviszonylatban a 18., Európában az előkelő hatodik legbiztonságosabb országnak számít a koronavírus-járvánnyal kapcsolatban. Ez a külföldről Pécsre újonnan érkező, illetve visszaérkező hallgatók számára egyaránt megnyugtató lehet.

Némi csúszás ugyan van a beruházásban, de ez utolérhető a kancellár szerint 

Jenei Zoltán, a PTE kancellára a sajtótájékoztatón az egyetem kiemelt beruházásai kapcsán elmondta:

„Kezdetben – ma már bevallható -, tartottunk egy kicsit attól, hogy a beruházások nem terv szerint haladnak majd, de szerencsére nem igazolódtak be a félelmek. Az Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületszárny építése a veszély- és járványügyi helyzetben a lehetőségekhez képest is jól haladt. A kivitelezést végző cég viszonylag gyorsan pótolta a megfelelő létszámú szakember állományt, valamint a speciális, egyedi gyártású anyagok szállítási nehézségeit is kezelni tudta, így a munkálatok július közepére befejeződnek, és megkezdődhet a műszaki átadás-átvétel, amely augusztusban lezárul. Az elmúlt hónapokban többnyire külső munkálatok zajlottak, jelentős volt az északi park tereprendezése és a közlekedő felületek kialakítása. A több mint kétmilliárd forintos Fogászati Elméleti Tömb beruházás az ütemterv szerint halad, területelőkészítés, alapozás, szerkezetépítés zajlott az elmúlt hónapokban. Ha minden az eddigiek szerint halad, úgy a 2021. augusztus-szeptemberi átadás tartható. Mindkét beruházás óriási jelentőséggel bír a pécsi orvostudományi képzés tekintetében, ugyanakkor kedvezően alakítja a kar vizuális és infrastrukturális környezetét is.”

A beruházásokról korábban itt írtunk:

Nem zavart be a járvány: szeptemberben az egyetemistáké lehet az orvosi kar új elméleti tömbje

Hirdetés