Sikkasztásért ítélték el Cserdi köcsögmentesítő polgármesterét

Újra forr a levegő Bogdán László, a baranyai Cserdi település polgármestere körül. A Reader’s Digest magazin által 2009-ben az Év hősévé választott faluvezető 2010-ben nagy tételben tulajdonított el társával mobiltelefonokat, alkatrészeket és tartozékokat, amiért jogerősen el is ítélték. 

Bogdán László, Cserdi polgármestere az Elcoteq termelési vezetőjeként dolgozott, mikor 2010-ben vádat emeltek ellene.

A cégnél termelési és raktárvezetési feladatokat látott el, rá volt bízva a raktárban lévő valamennyi árucikk, melyek felett felügyeletet gyakorolt, tárolásukat, kezelésüket látva el – közölte a Pécsi Törvényszék. 

A bíróság hozzátette: a polgármester 2010 februárjától több mint három hónapon keresztül egy másik vádlottal együtt az ellenőrzési szabályokat ismerve és annak hiányosságait kihasználva, nagy tételben különböző mobiltelefonokat, alkatrészeket és tartozékokat vitetett ki a gyár területéről, tulajdonított el.

A polgármestert ezért 2014-ben jogerősen, másodfokon sikkasztásért és társtettesként elkövetett sikkasztásért két év börtönre és 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték, amit négy év próbaidőre felfüggesztettek. A közügyektől nem tiltották el, ezért maradhatott polgármester Cserdiben.

Bogdán a közfoglalkoztatási programjával vált híressé

Bogdán László lapunknak szűkszavúan azt nyilatkozta, nem tud az ítéletről, de ha a törvényszék ezt mondja, akkor “az biztosan így is van”, de ő nem követte az eseményeket.

Mint emlékezetes, Bogdán 2013-ban indította el a „köcsögmentesítő programját”, aminek keretében roma fiatalokat vitt be szüleikkel együtt egy röpke látogatásra a pécsi börtönbe, elrettentő példát állítva nekik.

Mikor rákérdeztünk, saját ügye és a köcsögmentesítő prevenciós program tulajdonképpen hogyan is fér meg egymás mellett, a polgármester azt felelte, erről személyesen beszélne, majd gyorsan azzal zárta le a beszélgetést, hogy “át kell szállnia a vonaton”.

Cserdi polgármesteréről egyébként a minap az Index.hu derítette ki, hogy nem stimmelhet az a története, miszerint leköpték és megrugdosták volna egy fórum után, mert migránsokat üdültetéséről beszélt. Mint a lap emlékeztetett róla, a Hír TV Privátszféra című műsora Bogdán Lászlóval, Cserdi polgármesterével forgatott, és a stáb Facebook-bejegyzése szerint a politikust leköpték és megrúgták a Roma Parlament fórumán. Azon túl, hogy a beszámolók szerint senki nem látott ilyesmit az egyébként is békés hangulatú rendezvényen – amelyen nem esett szó a menekültekről -, az eseményt szeptember 25-én tartották meg, miközben a polgármester október elején beszélt arról, hogy befogadná a menekülteket a falujába.