Sok ezer munkahelyet hoznak a külföldi diákok

A pécsi orvosi kar főépületének bejárata

Pécsen érzik magukat a legjobban a külföldi hallgatók a nagy vidéki egyetemvárosok közül, derült ki egy közelmúltban nyilvánosságra hozott felmérésből. Azt is kiszámolták, hogy mennyi munkahelyet teremtenek: minden egyes diák megjelenése 1,2 új állást jelent. Azaz ha hamarosan 5000 külföldi hallgatója lesz a Pécsi Tudományegyetemnek, az 6000 munkahelyet jelent Pécs számára.

hirdetés
Uránia Mozi

Mennyi költenek a külföldi hallgatók? Mivel elégedettek és mivel nem? Mit szeretnének még? A külföldi hallgatók gazdasági életre gyakorolt hatását vizsgálta Debrecenben, Szegeden és Pécsen egy kutatás, amelyet a közelmúltban hoztak nyilvánosságra.

Sok-sok milliárdot hagynak Pécsen

Dr. M. Császár Zsuzsa kutatásvezető, a PTE TTK Földrajzi Intézetének egyetemi docense lapunknak elmondta, a három egyetemvárosban több mint 22 milliárdot költenek a hallgatók, ebből csak Pécsen mintegy hatmilliárd (egészen pontosan 5,6 milliárd) forintot hagynak itt. Ebben nincs benne a tandíj, ami a Pécsi Tudományegyetemnek az előző tanévben mintegy 7 milliárd forintot jelentett.

Pécsen jelenleg 3200 külföldi diák tanul, de a tervek szerint létszámukat legalább ötezerre kívánják növelni. A Modern Városok Program keretében a Pécsi Tudományegyetem 24 milliárd forintot kap éppen e célból – mindez pedig azt hozhatja, hogy sokkal többet fognak itt hagyni, mint jelenleg.

külföldi diákok, pote, hl01
A legjobban Pécsett érzik magukat

Ami nehézséget okozott

Az egyetem kiválasztásánál az egyetem hírneve és elismertsége 50 százalék körüli bejelölési arányt kapott. A város vonzereje jelentős szegedi és pécsi fölényt mutat – ez Pécs számára mindenképpen örömteli.

A tanulmányok megkezdésekor a külföldi diákok kétharmada a nyelvi nehézséget, míg negyede a helyi bürokráciát ítélte a legproblémásabbnak. Ugyancsak negyedük vélte úgy, hogy a városba és a lakókörnyezetbe való beilleszkedés gondot okozott, míg hatoduknak a szociális élet kiépítése volt nehézkes.

Pécsen az infrastruktúrát és ügyintézést, Debrecenben a befogadó közeg megismerését és mentalitását, Szegeden az egyetemi közeget és a tanulmányokat, a szabadidő eltöltésének lehetőségeit érezték nehézkesnek.

Érdekes, hogy Pécsen problémásnak ítélték a külföldi diákok a közlekedést és a közbiztonságot. Dr. M. Császár Zsuzsa ugyanakkor felhívta rá a figyelmet: a fókuszcsoportos megkérdezésekor kiderült, hogy a közbiztonság fogalmát a Pécsen élő diákok jó része másképp értelmezte: a biciklis közlekedés biztonságát értették ez alatt – itt szeretnének mindenképpen javulást.

Pécs kapta a legjobb jegyet

Debrecenben, Pécsen és Szegeden is a lakhatás, a hétköznapi szituációk (bevásárlás, szolgáltatások igénybevétele) megoldása tűnt a legegyszerűbbnek. Míg a Debrecenben tanuló diákok összessége az ötfokozatú skálán a közérzet szempontjából a 3,3-as értékkel, a szegedi hallgatók pedig 3,4-es értékkel jellemezhetők, addig a pécsi válaszadó hallgatók jelentősen jobban érzik magukat, itt ugyanis 3,6-os átlagérték. Az is érdekes egyébként, hogy a külföldi hallgatók közül a nyugat-európaiak több mindent hiányoltak, míg a távol-keletiek jóval elégedettebbek, valószínűleg az eltérő kultúra és igényszint miatt.

külföldi diákok, pote, hl06
Egyre több diák érkezik Pécsre

Amit szeretnének

Főként a nyugat-európai hallgatókra jellemző, hogy több magas színvonalú üzletet, éttermet, szórakozási és sportolási lehetőséget keresnek. Minden városban, így Pécsen is felmerült, hogy a Starbucks nemzetközi kávézó egységet nyithatna a városban. Ugyancsak megfontolandó az az igény, hogy több angol nyelvű, azaz nem magyarra szinkronizált film mehetne a mozikban – ha ilyen vetítés van egyébként a pécsi belvárosban, rendre megtelnek a székek külföldi diákokkal.

Több ezer állást jelent

A kutatás szerint a három városban átlagosan egy külföldi hallgató 1,2 városi munkahelyet teremt, de fogalmazhatunk úgy is, hogy öt külföldi diák hat munkahelyet tart fent. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a most Pécsen tanuló 3200 külföldi hallgató 3800 állást hozott már létre, míg ha az egyetem tervei szerint 5000-re nő a létszámuk, az már 6000 pécsi állást jelent. A legtöbb munkahely a szolgáltatásban, kereskedelemben, vendéglátásban alakult ki a diákok miatt, de például nem szabad elfelejteni az építőipart sem: az egyetem közelében, a belvárosban egyre-másra épülnek házak, lakások, éppen a külföldi diákok igényeire alapozva.