Dr. Kovács Ágnes: maszkviselés, távolságtartás, kézfertőtlenítés

Dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi tanácsadója

A pécsi önkormányzat egészségügyi tanácsadója szerint nagyon fontos lenne, hogy minél többen viseljünk maszkot zárt terekben, ezzel ugyanis nem csak a magunk, de környezetünk egészségét is meg tudjuk óvni. Mivel egyre több a felső légúti megbetegedés, és az influenzaszezon is közeledik, kiemelten fontossá vált ismét az egyéni felelősség kérdése a Covid elleni védekezésben.

Miközben jól láthatóan, napról napra emelkedik hazánkban az új Covid-fertőzöttek száma, és egyre többen kerülnek kórházba ismét koronavírusos megbetegedés miatt, joggal merül fel a kérdés, vajon várható-e a közeljövőben újabb szigorítás idehaza. Erről egyelőre kormányzati szinten nincsen szó, azonban Dr. Kovács Ágnes, a pécsi önkormányzat egészségügyi tanácsadója szerint épp a járvány újabb felfutása miatt kiemelten fontos ismét, hogy a védekezés egyéni felelősségét hangsúlyozzuk.

– Az időjárás egyre ősziesebb, és ahogyan az ilyenkor lenni szokott, megszaporodnak a különböző felső légúti megbetegedések – mondta el lapunknak Dr. Kovács Ágnes. – E mellett azt sem szabad elfelejtenünk, hogy bizony közeledik az influenza-szezon is, így együtt pedig ez nagyon veszélyes kombináció, hiszen ezek a betegségek, főként kezdeti stádiumukban nagyon hasonlóak a koronavírushoz. Éppen ezért most kiemelten fontos lenne, és ezt is javaslom mindenkinek, hogy zárt terekben, vagy ott, ahol sok ember gyűlik össze, igenis vegyük fel a maszkot. A boltokban, ügyintézés során, buszozás közben húzzuk fel, hiszen ezzel egyrészt magunkat is védjük, másrészt pedig a környezetünkben élőket is. Most az eddigieknél is nagyobb jelentősége van annak, hogy aki még nem oltatta be magát, az jelentkezzen oltásra, aki pedig már túl van kettőn, az vegye fel a harmadik oltást is.

Dr. Kovács Ágnes azt is hangsúlyozta, hogy a maszkviselés mellett hasonlóan fontos, hogy ahol csak tudjuk, igyekezzünk tartani a 1,5 méteres távolságot, és ne feledkezzünk meg a kézfertőtlenítés fontosságáról sem.

– Érdekes, és talán nem is tudja mindenki, de tavaly ilyenkor, amikor kötelező volt a maszkviselés, radikálisan csökkent a felső légúti megbetegedések száma is – árulta el a szakember. – Sőt, influenza-járvány gyakorlatilag nem is volt idehaza, ebből is látszik tehát, hogy a maszkviseléssel nem csak a Covid ellen tudunk küzdeni. Roppant fontos lenne az, hogy minél többen megértsék, milyen sok múlik az egyéni felelősségvállalás kérdésén. Hiszen ha saját döntésünkből ezeket az apró óvintézkedéseket megtesszük, azzal nem csal magunknak és a hozzánk közel állóknak segítünk a járvány elleni küzdelemben, hanem ahhoz is hozzá tudunk járulni, hogy ne terhelődjön túl az egészségügyi ellátórendszer.

Mivel biztosan sokan vannak olyanok, akik épp a harmadik oltás felvételére készülnek, közben pedig esetleg az influenza elleni védőoltást is szeretnék beadatni maguknak, a szakértő megnyugtatott, hogy kettő nem zárja ki egymás.

– A jelenlegi protokoll alapján a Covid elleni oltás, és bármilyen egyéb oltás között legalább két hétnek kell eltelnie – magyarázta az önkormányzat tanácsadója. – Ez azt jelenti tehát, hogy a két hetes korlát betartása mellett semmi akadálya nincs annak, hogy Covid, és influenza elleni vakcinát is felvegyünk.

Hirdetés