Sokan kerülhetnek az utcára Pécsen is

Többen az utcára kerülhetnek Pécsen is, miután véget ért a kilakoltatási moratórium. Márciusban megkezdték a kilakoltatásokat. 

hirdetés
Uránia Mozi

Idén várhatóan kevesebb, mint 300 kilakoltatásra lehet számítani országosan a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara tájékoztatása szerint. Pécsett azonban az országos átlaghoz képest sok, 59 ilyen eljárás indult tavaly – tudtuk meg a Pécsi Járásbíróságtól. Sőt, idén már most 19 hasonló ügy folyik, ebból 9 önkényes lakásfoglalók ellen.

Idén nem hosszabbították meg tehát a moratóriumot, amely a három téli hónapra vonatkozott, és február 28-án ért véget. Ettől kezdve pedig elindulhat a jogerős bírói ítéletek végrehajtása, vagyis a kilakoltatások.

A végrehajtók nem mérlegelhetnek, amennyiben a bíróság egyértelműen a kilakoltatás mellett foglal állást – mondták a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamaránál. A kilakoltatást csak abban az esetben lehet elkerülni, ha erre külön mentesítő végzés érkezik.

[frame]

Méltányossági körülmény esetén az adósok megmenekülhetnek az utcára kerüléstől. A kilakoltatás végrehajtásának felfüggesztését az ügyükben eljáró bíróságnál kezdeményezhetik, amennyiben az eljárás során nem sújtották őket rendbírsággal.

[/frame]

A járásbíróságon tárgyalt ügyek nem az önkormányzat feladatkörébe tartoznak. A pécsi önkormányzat népjóléti bizottságának elnökétől, Moór Esztertől megtudtuk, hogy ők csak az önkormányzati tulajdonú ingatlanokban lakók esetében érintettek. Ellenük pedig csak nagyon súlyos probléma – a közbiztonság veszélyeztetése – esetén indítanak kilakoltatási eljárást. Azonban így is nagyjából 10 családnak kell elhagynia idén ezeket a bérlakásokat.

Tavaly az ingatlanárveréseket követő kilakoltatások száma 250 alatt maradt – áll a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara statisztikájában. Ez a szám pedig várhatóan a moratórium végeztével sem emelkedik meg ugrásszerűen.

1 hozzászólás

Comments are closed.