A stressz miatt is megfázhatunk

Nem biztos, hogy megéri a tavasz elején kényelembe ringatni magunkat, hiszen a jó idővel együtt megjött a szinte menetrendszerű tavaszi megfázás szezonja is.

Szörnyű, hogy amint kijön a jó idő, úgy támad egyből a tavasz elején szinte menetrendszerűen érkező megfázás is; nincs rosszabb dolog, mint 25 fokban szenvedni a levertségtől, a torokfájástól, a köhögéstől, a náthától és a láztól. De miért van ez, miért betegszik le a fél város a várva várt kellemesen meleg időjárás első heteiben?

A megfázás nem ismeri a tavaszt

Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak elmondta, hogy ez a Pécsett minden év tavaszán tapasztalható jelenség létező probléma, sokan fordulnak ugyanis orvoshoz március végétől, április elejétől a megfázás tüneteivel: begyulladt, fájó torokkal, náthával, köhögéssel és lázasan.

A háziorvos ugyanakkor hangsúlyozta, hogy nem valamiféle járványról beszélünk, csupán arról van szó, hogy az évnek ebben a szakában az emberek kifogynak az elraktározott vitaminokból, a szervezetünk védekezőképessége így pedig lecsökken. Ennek eredményeképp válunk fogékonyabbá ilyenkor a vírusokra, melyek a hirtelen támadt melegben sokkal jobban terjednek. Ezt tetőzi az, hogy az emberek – megörülve a jó időnek – elkezdenek rendszertelenül öltözködni, mondta Princz János. Ez azt jelenti, hogy átmeneti időben vagy mindig túl meleg, vagy már túl lenge ruhákban mozdulunk ki, ami kellően összezavarja a klímaváltozáshoz még hozzá nem szokott szervezetünket. A lényeg tehát az, hogy rétegesen, se nem túl melegen, se nem túl hidegen kell felöltözni a tavaszi időhöz.

Pár nap és túl vagyunk rajta

A háziorvos elmondta, hogy ugyan a tavaszi megfázás maximum 5-6 nap alatt továbbáll, de ha nem figyelünk oda, nem iszunk elég folyadékot, meleg kamillateát, nem szedünk megfelelő gyógyszereket (például Neocitrant, Aszpirint, vitaminokat), akkor a kórság megviselheti legyengült szervezetünket. Akár olyan felső légúti betegségekhez is vezethet ez, mint például a melléküreg-gyulladások, a hörghurut, vagy súlyosabb esetben a tüdőgyulladás.

De, ha már itt tartunk, mi is a megfázás? Princz János elmondta, hogy a megfázás az immunrendszer legyengüléséből ered. A védekezőképességünk hanyatlásával pedig a szervezetben lévő „alvó” kórokozók akár a mindennapi stressz, vagy bármilyen nem feltétlenül felső légúti megbetegedés (pl. egy egyszeri gyomorrontás) hatására is felélénkülhetnek, és ekkor következik be az, amit mi megfázásként ismerünk. Tehát a közhiedelemmel ellentétben nem csak a hidegben fázhatunk meg.

Hirdetés