Szépülnek a közterek Pécs nyugati városrészeiben

Ágoston Andrea, a városvezető koalíció Párbeszéd frakciójának vezetője, egyben a terület önkormányzati képviselője nemrégiben „rozsdaövezetnek” nevezte a 12. számú körzetet, ahol alig történt valami az elmúlt években. A politikus az elmúlt hónapokban számos kis fejlesztést megvalósított a nyugati városrészekben.

hirdetés
Uránia Mozi

Korábban annak kapcsán került előtérbe Ágoston Andrea körzete, hogy sikerült pontot tenni egy hosszú ideje húzódó vita végére, sikerült felszámolni az Ércbányász utcai gumihalmot, ami egy helyi vállalat tevékenysége miatt keletkezett.

A képviselő rendszeresen „bakancsos fogadóórákat” tart, ahol a helyiekkel a környéket bejárva veszik számba a hiányosságokat, a pécsiek pedig javaslatokat tesznek saját környezetük szebbé tételére.

Ágoston egyébként közösségi oldalán rendszeresen beszámol a fogadóóráján történtekről fotókkal illusztrálva a bejárást, illetve a véghez vitt fejlesztésekről is posztol.

– Apróbb, de annál több sikerről lehet beszámolni abban a körzetben, ahol tíz éve gyakorlatilag semmilyen infrastrukturális fejlesztés nem történt, a közművek, a járdák borzalmas állapotban vannak, a közvilágítás botrányos – mondta.

Lapunknak beszámolt arról, a Zsebe-tető dűlőnél és a Szederinda köznél egy mart aszfaltos út készült el, ez egy régi problémája volt az ott élőknek. A környéken sok a meredek út, a feljutás pedig nehézkes sokak számára. A Nagymáli úton teljes szélességében mart aszfalt lett leszórva, a Szentmiklós dűlőben csak egy kis szakaszon végeztek ilyen munkálatokat. Ezek olyan problémák voltak, amikre a helyiek már többször felhívták a figyelmet korábban, eredménytelenül.

– Jómagam a „slow-city” elvét vallom: használjuk ki a már közművesített telkeket. Ugyanakkor ennek hátránya, hogy ezeket sokan nem tudják megfizetni. Sokaknak olyan kis présháza van, amit folyamatosan fejlesztgetett, mára lakóház jellegűvé vált, de még mindig hordják oda az ivóvizet.

Ágoston azt is elmondta, Kovácstelepen is számos kis fejlesztés történt. A Mályva utca új burkolatot kapott, új járdát most pedig a csapadék elvezetésén dolgoznak. A Korsós dűlőben és a Forrás dűlőben az aszfalt kátyúzása történt meg, a Seregély dűlőben szintén, akárcsak a Lőtér dűlőben.

– A MÁV által kezelt területen, az Ürögi fasoron összegyűlt gumihalmot sikerült felszámolni, ami már nagyon régóta bosszantotta az ott élőket. Ugyanott viszont érkezett jelzés arról is, hogy kevés a parkolóhely, erre már keressük a megoldást.

Ágoston Andrea

– Márciusban megkezdődött a Béke parkban a faültetés, és ezt az akciót folytatni fogjuk. A faültetések, a parkosítás egyébként is állandó elemek a fejlesztések sorában.

– Az uránvárosi buszpályaudvaron első lépésként sikerült egy ivókutat létesítenünk, most a közvécék kialakításán dolgozunk, de érkezett lakossági megkeresés a terület árnyékolását illetően is.

– Több játszótér felújításán is dolgozunk, és itt is vannak már eredményeink. A Béke parkot már felszereltük napvitorlákkal, a Zsongorkő utcait úgyszintén. A Kővirág utcai játszóteret teljesen felújítottuk. Ide a helyi, lelkes civilek közadakozással egy csúszdát is szeretnének kihelyezni.

Ágoston Andrea elmondta, még további teendők várnak rájuk: Cserkút-tető nevű buszmegállót is felújítanák, idővel pedig rendbe kell tenni a magyarürögi vízfolyást is. Szeretnének a patacsi óvoda elé egy zebrát felfesteni, jelenleg, az évkezdetkor, az átkelést polgárőrök segítségével oldják meg.