Szociális szolgáltatástervezés: az önkormányzat aktualizálja a fél évtizede frissített koncepciót 

A nyár folyamán elkészül a legutóbb 2016-ban frissített szociális szolgáltatástervezési koncepció, amelynek célja, hogy naprakészen foglalja össze és mutassa be a pécsi szociális ellátórendszert és annak lehetséges fejlesztési irányait.

Már folyik a városházán a pécsi szociális szolgáltatástervezési koncepció aktualizálása, ami annak tükrében kifejezetten fontos, hogy a város szociális szolgáltatásainak rendszerét bemutató dokumentumot legutóbb 2016-ban frissítették. Röviden: ez a koncepció összefoglalja és meghatározza a városi szociális ellátórendszer működtetési és fejlesztési terveit, céljait, valamint a jövőben megvalósítandó programok, projektek és innovációk kidolgozásához szükséges irányelveket, szükséges forrásokat és partnereket.

– A szociális szolgáltatástervezési koncepció a városban működő szociális ellátórendszer feladatait bemutatva átfogó képet ad a rászoruló társadalmi rétegek által igénybe vehető szolgáltatásokról. A koncepció részeként készül egy helyzetelemzés, amelynek eredményeiből és megállapításaiból kiindulva áttekintést tudunk adni azokról a fejlesztési irányokról, melyek az ellátórendszer fenntarthatóságát és egyben minőségi fejlődését is biztosítják – mondta lapunknak Nyőgéri Lajos, szociális ügyekért felelős alpolgármester.

Nyőgéri Lajos: Áttekintést tudnak majd adni a fejlesztési irányokról

Hozzátette, hogy a koncepció elsődleges célja, hogy a pécsiek számára elérhetőek legyenek a jogszabályokban meghatározott, szociális biztonságot garantáló ellátási formák. Emellett – folytatta – a koncepció és annak aktualizálása elengedhetetlen ahhoz, hogy a helyi szociális ellátási formák – legyenek azok önkormányzati intézmények szolgáltatásai, az önkormányzat szerződéses szociális partnerei, vagy az önkormányzaton kívül álló ellátók szolgáltatásai – megfeleljenek a szakmai kritériumoknak, így folyamatosan biztosítva a hatékony szolgáltatásokat.

Nyőgéri Lajos kiemelte, hogy a 2016-os koncepció aktualizálásának folyamatába az önkormányzat a szolgáltatásokat biztosító szervezeteken túl, többek között bevonja külső partnereit, az egyetemet és a pécsi szociális célú civil szervezeteket is. Az alpolgármester megjegyezte, hogy reményei szerint a koncepció frissítése az ősz folyamán elkészül.