Titokban kezelik Kertész Imrét Pécsett

A Pécsi Tudományegyetem Neurolólógiai Klinikáján fekszik Kertész Imre (84). A Nobel díjas írót, előrehaladott Parkinson-kórja miatt kezelik az intézményben. A kórház hírzárlatot rendelt el, az összes dolgozónak megtiltották, hogy bármit mondjanak az író állapotáról.

hirdetés

Az író betegségéhez képest jól van, pár hete érkezett a pécsi klinikára, ahol úgynevezett VIP betegnek számít, egyszemélyes kórteremben helyezték el. A Berlinben élő író néhány hónapja beszélt a Der Spiegel magazinnak arról, hogy a Parkinson-kórja megnehezíti az írást. Kertész néhány éve már számítógépet használ, mert a kór okozta remegés miatt nem tudott kézzel írni. A Sorstalanság írója nyolc éve lakik a német fővárosban, és inkább tartja magát berlininek, mint budapestinek, ugyanis szerinte Budapest balkanizálódott. Berlinben tavaly novemberben nyitották meg a Kertész Imre-archívumot.

Az archívumban őrzik egyebek mellett a Sorstalanság, A kudarc, a Kaddis a meg nem született gyermekért és a K. dosszié című kötetek, valamint számos esszé és beszéd kéziratát, továbbá az író 1961 óta vezetett naplóit, illetve 1988 óta keletkezett levelezését.

Az író szerint a kéziratoknak jobb helye van Berlinben mint Budapesten.

– Úgy érzem, itt jobban megértenek, mint a hazámban, Magyarországon. Ott a legnagyobb jóakarattal sem lehetne úgy megőrizni az anyagot, mint Berlinben, ahol évek óta élek – tette hozzá az interjúban.

Ezzel szemben úgy tűnik, a német kórházakkal viszont nem elégedett, ezért Pécsett kezelteti magát. Úgy tudjuk a pécsi klinika kimagasló eredményeket ért el a Parkinson-kór gyógyszeres kezelésében, ezért választotta Kertész ezt a kórházat.

Az intézmény vezetője nem kívánt nyilatkozni arról, milyen Kertész Imre állapota.

– Nem mondhatok semmit, mert ezzel törvényt sértenék. Még azt sem mondhatom meg, hogy nálunk fekszik-e a beteg – mondta lapunknak Komoly Sámuel, a Pécsi Tudományegyetem neurológiai klinikájának intézetvezető professzora.

A klinikán dolgozók közül is többen megerősítették értesülésünket, de azt mondták, szigorúan megtiltották nekik, hogy beszéljenek. Úgy tudjuk, Kertészen már szembetűnően mutatkoznak a kór tünetei, a kéz és fejremegés, de általánosságban jól van.

A Parkinson-kór az idegrendszer – eddig ismeretlen okok miatt kialakuló – betegsége, mely során az agynak azon területe sérül, mely a mozgásért, tartásért és egyensúlyért felel.

Hirdetés

27 HOZZÁSZÓLÁS

 1. HA AZ IGAZSAGOSZTO FELEKEZET TAGJAIBAN VOLNA BECSULET MAMAR NEMTARTANAK A MARKUKAT KARPOTLASERT.

 2. Mi volna, ha azok mennének Vereckén át vissza az őshazába, akiknek a magyar, magyarság, Magyarország, meg nemzet szavak bőségesen elegendők ahhoz hogy kifejezzék magukat.
  Minket pedig hagyjanak itt, majdcsak megleszünk valahogy Európával.

 3. Ha valaki megjárta a “poklok poklát” és azután él még 84 évesen komoly kérdéseket vett fel a “pokolról”. Más aki “csak” végig robotolja az életét nem éli meg a 75-öt.Ne szidja a magyarokat mert most is azért dolgozunk , hogy az ő kezelése finanszírozva legyen mert tb kártyája az nem sok .A holokárpótlást meg most emelték fel 50%-kal év végéig meg megint 50% emelés . Most utalt a kormányunk 5,6 millió dollárt egy kétes hírű szervezetnek úgy , hogy én meg az egész családfám speciel nem felelős a Holokausztért , de ezt elmondhatná Magyarország lakosságának 95%-ka .Ha ő benne lenne tartás nem jött volna vissza ebbe a “náci****ista” országba !

 4. Akinek Kertész Imre “idegenérzelmű” , egy olyan ember és író , aki megjárta a poklok poklát , az nem is normális. Pontosan ilyen véleményű emberek miatt érzi jobban Berlinben magát , mint a saját hazájában. Szégyen gyalázat, hogy ide jutottunk 2013-ban.

 5. “A legnagyobb öröm itt e földön mégiscsak az írás volt, a nyelv, Ady, Babits, Krúdy, Szomory és megannyi jó magyar költő és író gyönyörű nyelve” (Kertész Imre) Hogy lehetne már “idegenérzelmű” (bármit is jelentsen ez az agyrém) egy olyan ember, aki ilyen szenvedélyesen szereti a magyar nyelvet?

 6. Azt nem értem, hogy ez a sok idegenérzelmű ember, akinek élhetetlen ez az Ország és egyetért Kertész úrral, miért nem költözik Tel-Avivba, a nyugalom szigetére.
  Senkinek nem hiányoznátok!!!!!!!!

 7. Gratulálok a Hatóságoknak a tegnapi akciójukhoz. Ennél jobb propagandát a náci eszmék terjesztéséhez még maga Gőring sem tudott volna kiagyalni. Ha nincs ott néhány fakabát , odacsődítve a médiát , a kutya sem tudott volna arról, hogy az újnácik túrát szerveznek. így a menet elérte célját a Rendőri túlkapás mellett még az is tud az újnáci mozgalomról, aki nem akart erről tudni. Szép és Gőringi munka!Í gy kell a betiltott náci eszméket a médiának népszerüsíteni.
  jobb lett volna ha egyszerüen nem voglalkozik pár skínheddel senki

 8. Tisztelt Dávid-csillag Fun Club Tagok!

  A tények magukért beszélnek.
  Ha kedves Club Tagotok igénye úgy kivánja akkor Magyar ha nem akkor nem Magyar.

  Ezek vagytok Ti!
  Köpönyegforgató, szabadelvű Varangyok!

  Isten nem Bottal ver!

 9. Igen, értem. Minél többen, minél vadabbul védekeztek, tiltakoztok, kommenteltek, annál erőteljesebben igazoljátok, hogy Kertész szavai nem túlzóak, legfeljebb ostorozó magyarságról beszélhetünk, amit Adytól, azt hiszem, már a “nagymagyarok” is nagyon (meg)értenek.

 10. Mihamarabbi gyógyulást kívánok Kertész úrnak, mert még az hiányzik, hogy az Isten magához szólítsa. Mert akkor mindennap Kertész megy majd a tévében, az összes könyvét a magyar adófizetők pénzéből megfilmesítik, Kertész-kiállítások, emlékműsorok, versenyek, kötelező iskolai megemlékezések lesznek, s megint térdet kell hajtanunk a nagy túlélő hamvai és emléke előtt. Inkább maradjon életben valami elfekvőben, a szelíd őrület nyugalmában, s szép lassan elfelejtik, hogy ki is volt ez a pojáca.

 11. Sajnos Kertész minden leírt sora tényszerű és igaz. Egy értelmiséginek többek közt az a feladata, hogy bírálja a világ (és országa) negatív tendenciáit, embertelen viszonyait, gyűlöletbe, önsorsrontásba forduló közéletét. Aki szerint ma Magyarország egy élhető, sikeres, szerethető ország – az álomvilágban él, vagy hazudik. Kertész Imre a mi lelkiismeretünk, ezt csak azok nem értik, akiknek nincsenek morális elvei és bármilyen rendszert kiszolgálnak.

 12. Ezt biztos fogod érteni!

  Idézek neked Kertész úr talmudi gyökerű, gyűlölettől áradó szavaiból:

  „Nyilvánvaló: egy kis nemzet, amely réges-rég kicsöppent a nagy folyamatból, az úgynevezett világtörténelemből, ráadásul sehogy sem sikerül megtalálnia hozzá illő, valódi szerepét a térben és időben, (s ilyen szerepe talán nincs is): az a nemzet mint nemzet őrült személyként viselkedhet csupán.”

  „Ahogy nézem, ahogy megélem ennek az országnak az ijesztő leépülését, öngyilkos paranoiába fordulását. Ahogy naponta elidegenítenek tőle a gyűlölködés országos bajnokai, s a saját emlékeim. Ahogy növekszik az iránta táplált közönyöm. Ahogy lassan megpróbálok elszakadni tőle. A nyelv – igen, az egyetlen, ami köt. Milyen különös. Ez az idegen nyelv, az anyanyelvem. Anyanyelvem, amelyen megértem gyilkosaimat.”

  Egy egész nemzetet gyaláz,és gyilkosnak nevez, de számára ennél már nincs lejjebb…

 13. Sajnos az eddigi hozzászólások zöme SAJNOS érthetővé teszi, igazolja Kertész döntését, szavait.

 14. 1.: én egyszer egy asztalra már odapiszkítottam, akkor utána nem lenne képem ugyan ahhoz az asztalhoz leülni és onnan elvenni az ételt…

  2.: talán az én szegénységi bizonyítványom, de amíg nem kapta meg a Sorstalanságért a Nobel-díjat, azt sem tudtam, hogy létezik és azt gondolom, ezzel nem vagyok egyedül.
  Enyhítendő “bűnömet”, elolvastam…. volna végig a könyvet, de nem tudott lekötni (mint szintén sokakat a környezetemben).

  3.: Kertész Imre származása teljesen irreleváns a véleményemet illetően.

 15. Mi az, hogy ez a mi hazánk? Az enyém is és mindenkié, aki magyarnak tartja magát. Azt honnét tudja ez a sok kedves hozzászóló, hogy nem fizet esetleg a kezelésért? A határon túliak sem fizetnek, ők sem a magyar Tb-t támogatják.

 16. Kertész testvér, veled vagyunk!

  Tudod, nálad jobban csak Ákos mondta meg nekik:

  „A magyar genetikusan alattvaló. József Attila talált mentséget: „ezer éve magával kötve, mint a kéve sunyít, vagy parancsot követ.” De ez nem mentség arra, hogy a magyar a legsúlyosabb történelmi bűnökért sem érez egy szikrányi lelkiismeret furdalást, hogy mindent másra hárít, hogy mindig másra mutogat, hogy boldogan dagonyázik a diktatúra pocsolyájában, röfög és zabálja a moslékot, és nem akar tudni róla, hogy le fogják szúrni. Hogy se tanulni, se dolgozni nem tud és nem akar, csak irigyelni, és ha módja van legyilkolni azt, aki munkával, tanulással, innovációval viszi valamire.

  Ma már a második világháború borzalmaiért, a Holocaustért egyedül a magyar a felelős, mert a magyar nép az (a német néppel ellentétben), amelyik se be nem vallotta, meg nem gyónta a bűneit, se töredelmes bűnbánatot nem tanúsított, se meg nem fogadta, hogy soha többé, se bűnbocsánatért nem esdekelt.”

  – Kertész Ákos. Nepszava.com, 2011. augusztus 29

  PS.’ Magyar szakos tanár ‘-nak köszönet az igaz szavakért.

 17. Kertész Imre az egyik legjelentősebb kortárs magyar író, akinek a diktatúrák és az egyén viszonyát boncolgató életművét külföldön mindenhol ismerik és nagyra becsülik. Sajnálatos, hogy nálunk továbbra sem a művei (pl. a zseniális Kudarc vagy az Angol lobogó), hanem a róla terjesztett tévedések, rágalmak alapján ítélik meg őt. A Nobel-díjas Kertész egyedül többet tett Magyarország és a magyar kultúra nemzetközi elismertetésért mint az összes, a kormány által pénzelt kulturális szervezet és intézmény. Az író nemcsak magyar állampolgársága okán jogosult mindenfajta orvosi kezelésre, hanem mert mindannyian az adósai vagyunk azért az intellektuális teljesítményért és kultúrnagyköveti munkáért, amit élet során véghezvitt – értünk. Köszönjük Kertész Imre, mielőbbi jobbulást magának!

 18. hát igen, nem túl következetes az öregúr…de lehet hogy itt olcsóbban kezelik. Az én általam is fizetett tb-ből. Futi-futi Izraelbe, ott lehet nyafogni a siratófalnál, ne itt.

 19. Magyar vagyok, a vallásom római katolikus. Tisztelek minden embert színétől, nemzetiségétől, vallásától függetlenül. Szerintem sokan vagyunk így, csak nem vagyunk olyan hangosak.

 20. Kedves Elég ez a mi hazánk és nem a tietek.Ahol fizette a tb.t ott kezeljék. Nagyon ronda hazugságokat irt,-mondott magyarországról, akkor most mi van???Mégis jók vagyunk? Minimum bocsánatkérés járna nekünk.

 21. Egy haláltábort megjárt, Nobel díjas, magyar íróról van szó!
  Talán büszkének kellene lennünk rá. A hozzászólásokat olvasva nem csodálom, hogy jobban érzi magát Németországban, mint a hazájában. Sajnos!!

 22. Alijázzon ő is és valóban vigye a horn gyulát is aki a v.i.p. osztályon cigizget mi meg Tücsök által leirt módon vagyunk /nem/ellátva!!

 23. kertész egy szemét ember, megtagadta magyarságát. Ime, így nyilatkozott egy riporternek:
  “Nincs az Ön, az irodalom terén rendkívül gazdag országában semmi olyan, amihez kötődne?” – kérdezte az írót. “Az európai kultúra terméke vagyok, egy dekadens, ha akarja, egy gyökértelen. Ne minősítsen engem magyarnak” – jelentette ki válaszában Kertész. “Elég, hogy az Ön honfitársai ******vá tettek engem. A faji, nemzeti hovatartozás rám nem vonatkozik.” Jelenti ki a magyarokról Kertész Imre, majd hajtja nyugalomra a fejét Berlinben, azok országában, akik még annak idején Buchenwald-ban (elvileg) azt a rengeteg szörnyűséget tették vele..”

  Ha valaki ******, azt nem kell ******vá tenni, viszont ha nem ******, csak saját maga teheti magát azzá.

 24. a “sors” Parkinson-kórral bünteti, mert elvesztette a hazájába vetett hitét…nem volt meg a lelkében az egyensúly, és most az agyában sincs meg…..
  elég nehéz lehetett neki lenyelni azt, hogy kénytelen a gyűlölt országától remélni a gyógyulást, a méltóságteljes elmúlást….úgy látszikmégis az élet írja a legjobb forgatókönyvet….

  várom a folytatást

 25. Teljes a titoktartás…ezért íródhatott meg ez a cikk. A német kórházak nem megfelelőek? de válogatós az író úr…kéziratokat nem bízná ránk…gyógyíttatni meg mégis e “gagyi” országba jön…hogy is van ez? Aki Berlinben fizetett társadalmi biztosítást, gyógyíttassa magát ott, ne a mi kárunkra foglalja le a V.I.P szobát, amikor a többi betegnek otthonról kell bevinnie a gyógyszereket, WC papírt…hogy is van ez?
  Ez tényleg természetes? Vagy csak nekem furcsa ez az egész? Jujjj!

Comments are closed.