A PTE-PEAC Kalo-Méh asztaliteniszezői saját jogon vívták ki a legrangosabb európai kupasorozatban való indulást. Az esélyek nem mellettük szólnak, de elszántan készülnek az ausztriai csoportkörre.

Az biztos, hogy a PEAC pingpongosainak teljesítményét nem lehet kikezdeni, hiszen az előző két magyar bajnoki kiírást is Demeter Lehelék nyerték meg. Ács Pongrác, az egyetemi egyesület elnöke, a BL-indulás kapcsán összehívott sajtótájékoztatón is ezt emelte ki, nevezetesen, hogy a megyében, de még a Dél-dunántúli régióban sincs még egy olyan csapat, amely zsinórban két bajnoki címmel rendelkezik.

– Legutóbb 2008-ban szerepelt magyar csapat a Bajnokok Ligájában – mondta Ács Pongrác. – Azt megelőzően pedig Klampár Tioborékig kell visszamenni hasonló eredményért. Azonban van egy hatalmas különbség 2008 és 2021 között. Akkor a BVSC-nek világsztárokat kellett igazolnia, hogy a ranglistapontok alapján bekerülhessen a BL-be, míg a PEAC ezt idén saját jogon, az eredményei alapján vívta ki. Ezzel új fejezetet nyitottak a játékosaink a klub történetében.

A BL-szereplést szeptember 15-én, azaz szerdán kezdi meg pécsi együttes, Ausztriában. Bár korában klasszikus, oda-visszavágós rendszerben mérkőztek meg a csapatok, most a COVID miatt változott a Bajnokok Ligája lebonyolítása, így egy 4-es csoport meccseit játsszák le az első körben. Ez azt jelenti, hogy a PEAC a maga csoportjában jövő héten szerdán, csütörtökön és pénteken is játszik egy-egy mérkőzést. A kvartettből az első két helyezett jut tovább, de a harmadik és negyedik helyen végző gárdák az ETTU Kupában még folytathatják nemzetközi szerepésüket.

– Nekem ez már a hatodik szezonom volt itt Pécsett, és hála Istennek ebből háromszor bajnokok tudtunk lenni – mondta a PTE-PEAC Kalo-Méh csapatkapitánya, Demeter Lehel. – Kimondottan nagy öröm, hogy saját erőből, az elmúlt három év eredményei alapján harcoltuk ki a BL-szereplést. Nem lesz egyszerű, mert nagyon erős csapatokkal kell megmérkőznünk, úgyhogy fel kell kötni a gatyánkat. Ennek ellenére, bár az erőviszonyok alapján nem mi vagyunk az esélyesek, az elsődleges célunk mégis az, hogy az első két hely valamelyikén végezzünk, és a BL-ben folytassuk. Mind a három meccsünk élet-halál lesz számunkra.

A pécsiek a házigazda SPG Felbermayr Wels mellett a német TTC Neu-Ulm, valamint a belga TTC Sokah Hoboken csapatival mérkőznek majd meg. A papírforma, és a világranglista helyezések alapján mind a három ellenfél magasabban jegyzett, mint a PEAC, azonban Ács Pongrác elmondta, hogy a csoportból még így is kiemelkedik a német bajnok Ulm. A csoport pikantériája az, hogy az osztrák SPG Felbermayr Wels együttesében korábban szerepelt már a pécsiek két jelenlegi játékosa, Demeter Lehel és Pető Zsolt is.

Fotó: joola.hu