Tízezren is szidhatják, de csinálják!

Különleges kurzus indul a tavaszi félévben a Pécsi Tudományegyetemen: az Egészségtudományi Karon focibírókat képeznek. Akik végeznek, havonta akár 100 ezret is kereshetnek a játékvezetéssel.

hirdetés

Játékvezetőket is képeznek a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Karán (PTE ETK), jelentették be kedden az egyetemen. A különleges kurzus a PTE és a Magyar Labdarúgó Szövetség együttműködésével valósul meg az egyetem pécsi és zalaegerszegi képzési helyén, de a későbbiekben további helyszínek is szóba jöhetnek.

Az első kurzusokra már a tavaszi félévre lehet jelentkezni, azok a PTE valamennyi hallgatója számára elérhetőek. Dr. Betlehem József, az ETK dékánja arra hívta fel a figyelmet, bár Magyarországon a szólás szerint mindenki ért a focihoz, de meglátása szerint valójában professzionálisan kell érteni a sportághoz – ebben nyújt segítséget a pécsi kar.

Bíró, partjelző
Pécsett is képeznek bírókat

Puhl Sándor, az MLSZ Játékvezetői Bizottságának alelnöke, akit korábban négyszer választottak a világ legjobb játékvezetőjévé, azt mondta, hogy fontos a leendő bírók előzetes szakmai szűrése is, bízik benne, hogy a pécsi kar ebben is segítséget nyújt. Mint fogalmazott, ha 50 ezren szidják az embert egy meccsen, akkor is a szabályoknak megfelelően kell bíráskodni, de erre nem mindenki alkalmas.

Baranyában az elmúlt években jelentősen nőtt az igazolt focisták és csapatok száma, de a bírók száma országosan is csökken – azaz van helye az utánpótlásnak. Az eseményen egyébként bemutatták Georgiu Theodorost, aki a PTE Közgazdaságtudományi Karának hallgatója, és az elmúlt időszakban például a Fradi-Újpest kupadöntőn vagy épp a Manchester United Európa-liga meccsén is közreműködött játékvezető-asszisztensként.

Tízezren is szidhatják, de…

Felmerülhet a kérdés, miért megy valaki bírónak? BL-döntőn vagy Európa-bajnokságon kevesen fújhatnak, ellenben hetente százak vagy éppen tízezrek szidják a bírókat egy-egy meccsen. Lapunk felvetésére Puhl Sándor úgy fogalmazott, bírónak lenni küldetés, hivatás, bár tudja, hogy a szurkolók ezt gyakran másként látják. S gyakran bizony nehezebb bíráskodni egy megyei meccsen, ahol harmincan szidják, mint magasabb színvonalon, ahol biztonsági emberek, kerítés is óvja a bírókat. Ugyanakkor minden bírónak tudnia kell, hogy ő ennek a csodálatos játéknak, a labdarúgásnak a része. Ennek kell alárendelnie magát minden játékvezetőnek. Puhl Sándor azt mondta, olyan ez, mintha az ember egy régi családi étkészletből enne: ügyelni kell rá, hogy ne törje össze.

Havi százezer forint is összejöhet
Takács Gyula, a PTE hallgatói önkormányzatának elnöke arra is felhívta a figyelmet, hogy a képzés elvégzése a diákok számára pénzkereseti lehetőséget is jelenthet. Aki ugyanis teljesíti a 13 hetes kurzust, s sikeresen vizsgázik, az MLSZ utánpótlás játékvezetőivé válhat. S mint a tájékoztatón kiderült, a hétvégi meccsekkel akár havi 50-100 ezer forintot is lehet keresni.

Hirdetés