Több konkrétum kellene a baloldalon

Nincs komolyan vehető ellenfele Pávának, egymást gyengítik a baloldali pártok, a Jobbik újra második lehet, a DK pedig valószínűleg csak azért nem indít polgármester-jelöltet, hogy aztán elmondhassa: na ugye! Elemeznek a politológusok Pécsett.

Két pécsi politológust kérdeztünk meg arról, miként látják az eddig bejelentett polgármesterjelöltek esélyeit.

Horváth Csaba, a PTE jogi karának politológusa szerint elvileg nem lenne baj, hogy civilek is indulnak, de a választók biztosan pártpreferencia alapján fognak dönteni októberben. Ezért – véli – kevés az esélye a baloldalnak, ráadásul egymást gyengítik:  miután az LMP, az Együtt-PM-MSZP, és a DK is külön indul.

– Kovács Ágnest már hónapokkal ezelőtt be kellett volna mutatni, mert sem őt, sem a baloldali jelölteket nem ismerik az emberek. Nagyon keveset szerepelt eddig, és akkor is csak általánosságokat mondott, ennél viszont sokkal többre lenne szükség – magyarázza Horváth Csaba.

A politológus szerint az LMP is Pávát erősíti, a Jobbik és az ÖPE viszont gyengítheti, noha “hirtelen lettek” civiek.

Kákai László, a Pécsi Tudományegyetem politológusa, tanszékvezető egyetemi docens is hasonlóképpen látja a helyzetet.

– A politikában járatlan, alig ismert személlyel próbálkozni, akiről még azt sem látni, hogy pontosan mit akar, komoly hiba – mondta Kákai László. – A baloldal a régi törésvonalakat próbálja újra összeilleszteni és elrejteni a repedéseket, de nincs olyan megállapodás köztük, ami erőt sugározna. Politikailag légüres térben mozog Kovács Ágnes.

Kákai szerint az sem kizárt, hogy a DK azért támogatja Kovácsot, hogy végül a bukott jelölt kapcsán elmondhassák, ők előzetesen megmondták, hogy ez lesz. Kovács Ágnes független jelöltként való indulása kapcsán azt is leszögezte, az elmúlt húsz év megmutatta, hogy azoknak, akik mögött nincs országos párt, rendkívül nehéz érvényesülniük.

A docens szerint Pávának már az is elég a győzelemhez, ha csak a saját szavazóit mozgatja meg, de azért is előnyben van, mert  az elmúlt évek fejlesztései is mind mellette szólnak – emelte ki.

Kákai egyébként arra tippel, hogy tavaszhoz hasonlóan ősszel is a Jobbik lesz a második legerősebb politikai csoportosulás Pécsen.

hirdetés

Hirdetés