Több száz törés és zúzódás

A dél-dunántúli régióban duplájára emelkedett a törések és zúzódások száma az ónos eső miatt, sok esetben műtéti beavatkozásra is szükség volt. Mivel piros riasztás volt érvényben, nem érdemes kártérítésre hajtani. 

hirdetés
Uránia Mozi

Az ónos eső miatt bekövetkezett balesetek miatt megnőtt a kórházak forgalma a hétvégén. Sokan a figyelmeztetések ellenére is kimerészkedtek a csúszós, jeges járdákra, melynek következtében kétszer annyi sérültet kellett ellátnia az orvosoknak, mint egy átlagos napon.

Dr. Andriska István, a Tolna Megyei Balassa János Kórház Baleseti Sebészet osztályvezető főorvosa kérdésünkre elmondta, boka-, lábszár-, és csuklótöréssel érkeztek hozzájuk legtöbben, azonban ezeknél súlyos esettel nem találkoztak. A hétvégén az időjárás miatt ötven fölé emelkedett a balesetek száma a városban.

ónos eső
Korcsolyapályává változtak az utak…

Zalaegerszegen már több esetben volt szükség műtéti beavatkozásra is. A megyeszékhelyen a vasárnap volt kiemelkedő a különböző törések, zúzódások miatt.

– Az ambuláns műtétek száma a duplájára emelkedett, összességében mintegy hetven embert láttunk el a hétvége folyamán – fogalmazott dr. Oroszlán Tamás, stratégiai igazgató.

A helyzet Pécsen sem volt megnyugtató, az eseményekről munkatársunk folyamatosan tájékoztatta az olvasókat. A legtöbb főútvonal, útszakasz és járda is járhatatlanná vált az ónos eső, illetve a fagy miatt. A járókelők is megsínylették az időjárást.

elcsúszik2
Mindenki csúszkált a jeges utakon

A pécsi klinikán szombaton és vasárnap nyolcvan-száz friss sérültet láttak el naponta, többségük főként csukló-, boka-, és csípőtörést szenvedett, de számos ficam és rándulás is történt a hétvégén.

– Kétszer akkora volt a forgalmunk, mint máskor, sok sérültet kellett megoperálnunk, nagyjából tizenöt-húsz műtétre került sor naponta – magyarázta dr. Naumov István, a PTE Klinika Központ igazgatóhelyettese. – Azok, akiket valamilyen okból nem tudtunk a hétvégén megműteni, jelenleg is várnak a beavatkozásra.

Kovács-Kiss Krisztina a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórház pr és nemzetközi referense elmondta, hogy a január 31. és február 2. közötti időszakban operatív ellátásban összesen tizenöt beteg részesült, traumás sérülés miatt pedig tizenkilenc személyt vettek előjegyzésbe. Az esetek többségében a csúszó utak tehetők felelőssé.

[note]Vis maior helyzet – Nem jár kártérítés a törésekért

Mivel a különböző hatóságok a legsúlyosabb – piros – figyelmeztető riasztást adták ki a hétvégére az ónos eső miatt, vagyis mindenki csak saját felelősségére indulhatott útnak, egyetlen szolgáltató sem tehető feleleőssé a balesetek miatt. Sem a Közútkezelő, sem a Biokom nem hibás azért, ha valaki elcsúszott a jeges, városi közterületeken és emiatt megsérült. (Ez azonban nem vonatkozik a magánházak, magánlakások előtti járdákra, azokat ugyanis a tulajdonosoknak kell, vagy kellett volna letakarítaniuk.)

A Közútkezelő egyébként 1408 tonna sót és 83 tonna érdesítő anyagot szórt ki az utakra, míg a Biokom 353 tonnát Pécsett.

A piros riasztásnak az a lényege, hogy figyelmeztesse az állampolgárokat a veszélyre, illetve, hogy a különböző hó- és síkosságmentesítő szervezetek elsősorban azon dolgozhassanak, hogy a fő- majd mellékútvonalak, buszutak, stb. járhatóak legyenek. Csak ezt követően foglalkozhatnak a többi  utcával.[/note]

9 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Én ezt nem értem! Kinek a tulajdona a házam előtti járda?

  – Ha takarítani kell akkor az enyém.

  – Ha hírdető táblát szeretnék ott elhelyezni, akkor Közterület
  Foglalási Engedély-ért kell folyamodnom.

  Legjobb lesz, ha megkérdezem a Földhivatalt. Talán ott kiderül, hogy kinek a tulajdona.

 2. Márk szerintem mindenki tudja hogy tél van! De attól még nem állhat meg az élet! Vagy ha senki sem megy be dolgozni mondván hogy piros riasztás van akkor mi lenne szerinted?! Lehet te megteheted ezt mert otthon ülő semmirekellő vagy de mások nem ilyenek!
  És ha a biokom nem képes megbirkózni a helyzettel akkor vonjanak be más céget is és ne a tavaszt várják csak! Erről ez a véleményem!

 3. Vegye már észre valaki, hogy tél van… Puszit is kérhetnek a fenekükre a kártérítés mellé, úgyse fog senkit érdekelni

 4. Hol van szó a megelőzésről? Pl. Valamilyen módon tároló konténerben kirakni a homokot a kritikus, előre látható, tudott fagyás miatt, és aközmunkások pedig kaphattak volna csúszásgátlót a cipőjükre, és hajrá. Ja, ha nincs szándék, de kibújok a felelősség alól.Mert ugye jogok és kötelességek, itt úgy tűnik kibújás a kötelesség alól. Felelős?Számonkérés? Vagy fogyatékos szellemiségű az érdemben intézkedni köteles?

 5. “vagyis mindenki csak saját felelősségére indulhatott útnak, egyetlen szolgáltató sem tehető felelőssé a balesetek miatt”

  De jó fejek komolyan mondom! Nekem muszáj volt dolgozni menni ha nem akarom hogy elveszítsem a munkahelyem! Csúszkáltam is az autóval rendesen! Szerencse, hogy nem történt baleset!
  Milyen hozzáállás ez, hogy ha azt hiszik szólnak akkor már nem is kell megcsinálni a munkájukat és sz*rnak az adófizető állampolgárokra!

 6. A japánok hókotrási technikáját javaslom tanulmányozásra! Youtube kiválóan alkalmas rá.

 7. A Tesco parkoló a Tescoé! Ott lehet reklamálni. A Vis Maior helyzet addig él(t), ameddig a riasztás érvényben van, volt. Mivel azt visszavonták, ma már nyugodtan kérhetsz kártérítést az illetékestől, ha magánház előtt zakózol, akkor a tulajtól, ha városi közterületen, akkor a Biokomtól, ha nem városin, akkor a Közúttól, stb.!
  Ha még valami nem világos a leírtakból, szólj és értelmezem helyetted. Tökre ráérek.

 8. Na ez egy HATALMAS jó kifogás, hogy meglehessen kerülni, a kártérítések kifizetését ! Csak kérdezném a jogalkotót, hogy véletlenül aki olyan útszakaszon ér ilyen baleset, és az a fent említett bizonyos járdaszakasz, épp nemköthető, és nem róható fel senkinek, a takarítás hiánya , azokkal mitörténik ? Pedig itt Pécsen is, ha jól körülnéznék, biztosan nem egy ilyen helyet találnánk ! Tudom, azok fogadják el azt a szomorú tényt, hogy így jártak, és elmehetnek oda a problémájukkal, ahova a partszakad, mondván hogy minek bóklásztak kint az utcákon. Hmmmm.

 9. Aki ma esik el, annak lehet kártéritést kérni? a Budai vámnál lévő Tesco parkolója olyan volt mint a jégpálya. Kinek a kötelessége azt eltakaritani? Tehát ha a magánház előtti járdán esek el, akkor a tulajtól kérhetek kártéritést, ha máshol, ahol a Biokomnak kellene takaritani, ott nem. Az adót nem azért fizetem, hogy rendben tartsák amit kell? Azért az egy kicsit furcsa, hogy a szolgáltató tehet nem tehet arról, hogy csúszott a járda.

Comments are closed.