Top 10-ben Pécs húsvétkor is

Alaposan megdobja a turisztikai forgalmat az idei húsvét, egyes számítások szerint a vendégek száma meg is háromszorozódhat a tavalyihoz képest. Örömteli hír, hogy ebből Pécs is kiveszi a részét, hiszen egy felmérés szerint ott van a tíz legkedveltebb város között.

A jelek szerint a nagypénteki szabadnap bejött a magyaroknak, nagyon sokan ugyanis pihenni mennek a hosszú ünnepen. A Szállás.hu felmérése szerint a tavalyihoz képest már most 2,5-szer többen foglaltak maguknak helyet hotelben, apartmanban, mint az előző évben. A legnépszerűbb úti cél idén Eger, Hajdúszoboszló és Budapest, de a TOP 10-ben található Pécs is.

hirdetés
turizmus, hl03
Egyre többen jönnek

A vendégsereg harmada hotelben keresi az ünnepi kikapcsolódást, amit népszerűségben a vendégház, az apartman és a panzió követ. Az átlagos foglalási érték 50 ezer forint, és minden negyedik magyar SZÉP-kártyával egyenlíti majd ki a számlát. Ez nem véletlen, hiszen a napokban derült ki, hogy még milliárdok vannak a magyarok SZÉP-kártyáján, a 2015-ben odautalt összegeket azonban csak ez év május végéig lehet felhasználni – így sokan most “kipörgetik” a pénzt.

Más adatok szerint is sok a vendég

Azt, hogy a pécsi, baranyai turizmus növekszik, nemcsak a Szállás.hu foglalásai bizonyítják, hanem a hivatalos statisztikai adatok is. A Központi Statisztikai Hivatal a napokban adta ki a legfrissebb, 2016-os elemzéssorát, ebből az derül ki, tavaly jelentősen, mintegy 10 százalékkal több vendéget regisztráltak Baranyában, mint az előző esztendőben. Ez annak fényében különösen is örömteli, hogy meghaladja az országos turisztikai növekedést, hiszen országosan “csak” 7 százalékos volt a bővülés.

turizmus, hl02
Sok volt a vendég Pécsett, Baranyában

Érdekesség, hogy a megyébe csaknem annyi turista érkezett, mint amennyien itt élnek: Baranya tavaly 320 ezer vendéget fogadott, ami már közelíti a megyében élők lélekszámát, ami a KSH szerint tavaly 368 ezer fő volt.

A vendégek 761 ezer vendégéjszakát töltöttek el a megye kereskedelmi szálláshelyein, 11 százalékkal többet, mint 2015-ben – a növekedés jórészt a belföldi turizmushoz kötődik. A külhoni vendégek negyven százaléka Németországból, Csehországból és Ausztriából érkezett.

Milliárdok folynak be az idegenforgalomból

A statisztikai hivatal számítása szerint tavaly a baranyai szálláshelyeken bruttó 8,5 milliárd forint bevétel jött össze a szállásdíjból és az ahhoz kapcsolódó vendéglátásból. Ez az összeg is jelentősen, több mint 7 százalékkal haladta meg az előző esztendei bevételt.

Hirdetés