Tovább ápolják a bányász-hagyományokat

A Bányász Hagyományőrző Egyesület és a pécsi önkormányzat megállapodott, hogy 2021-től a Biokom fogja végezni a városban található bányász-emlék zenélő óraberendezések karbantartását és javítását. Ennek kapcsán beszélgettünk a bányászat hagyományainak ápolásáért sok-sok éve dolgozó Sallay Árpáddal.

hirdetés

Pécsett hat különböző helyen is találkozhatunk bányász-emlék zenélő óraberendezésekkel. Ahányszor csak felcsendülnek dallamaik, minden alkalommal a bányászat sokévtizedes múltjára, és azokra a bányászokra emlékezhetünk, akik keményen dolgoztak a föld alatt.

Zenélve emlékeznek

Ezen óraberendezések jövőbeni karbantartásáról, javításáról egyezett meg Pécs Megyei Jogú Város önkormányzatával a Bányász Hagyományőrző Egyesület. A 2021-es esztendőtől a város cége, a Biokom végzi majd a karbantartási munkákat. A Biokom feladata az óraszerkezet, és a zenélő szerkezet karbantartása, javítása lesz majd, és minden évben, legalább kétszer elvégzi majd a szükséges munkákat.

A bányászat emlékeinek megőrzése szempontjából ez egy nagyon fontos fejlemény. Megkerestük Sallay Árpádot, gyémánt okleveles bányaművelő mérnököt, aki hosszú évek óta dolgozik a bányászhagyományok megőrzésén. Kíváncsiak voltunk, hogyan látja a hagyományőrzés jövőjét.

Vannak még tervek

– Sajnos azt kell mondanom, hogy kezd leáldozni az emlékek ápolásának csillaga –mondta a 89 éves Sallay, aki még 2001-ben alapította meg, a tavaly megszűnt Pécsi Bányásztörténeti Alapítványt, amelynek elnöke is volt. – Néhányan dolgozunk még azon, hogy ne vesszenek feledésbe a bányászat nagyjai, de egyikünk sem fiatal. Tavaly éppen ezért voltunk kénytelenek megszüntetni az alapítványt is. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének még terveink. A Mecsek Egyesületen belül alakítottunk egy bányászati osztályt, és ha nem is olyan nagy energiával, mint pár éve, de továbbra is dolgozunk.

Sallay tervei között szerepel például, hogy az egykori baranyai külszíni fejtések helyén emléktáblákat állítsanak, de Pécsett szeretne egy olyan emlékhelyet is, ahol a szén-, és uránbányászat valamennyi fontos eseménye, és személyisége megjelenhetne, az utókor számára. Az is kiderült azonban, hogy nem csak a megyehatáron belül ápolná a hagyományokat. Az is feltett szándéka ugyanis Mecsek Egyesület bányászati osztályának, hogy Sopronban, az bányászat és kohászat egyetemi oktatásának története előtt adózva állítsanak egy emléktáblát.

 

Bányász-emlék zenélő óraberendezések Pécsett:

  • Pécsbánya, Római Katolikus Templom
  • Pécsszabolcs, Római Katolikus Templom
  • Pécs-Somogy, Kodály Zoltán Művelődési Ház
  • Pécs-Vasas, Római Katolikus Templom
  • Pécs, Szent Ágoston Templom
  • Pécs-Meszes, Ghandi Gimnázium