Továbbra is kötelező a maszkhasználat Pécsen

“2021. február 1-ig a korábban megismert változatlan szabályok mentén továbbra is kötelező a maszkviselés” – írta meg lapunknak a város jegyzője.

hirdetés

Ha valaki esetleg azt hiszi, hogy a kötelező maszkhasználat rendelete január 11-én, a kormányzati korlátozó intézkedések legutóbbi lejárati dátumával megszűnt Pécsett, az téved. A város jegyzőjének lapunkhoz eljuttatott közleménye rávilágít arra, hogy a kormány által február elsejéig meghosszabbított korlátozó intézkedések okán továbbra is érvényben van Péterffy Attila polgármester tavaly novemberben hozott rendelete, amely kimondja: Pécsett néhány zöldterület kivételével mindenhol kötelező a maszkhasználat.

Lovász István jegyző közleménye:    

A veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedések második üteméről szóló 484/2020. (XI. 10.) kormányrendelet keretében meghatározott védelmi intézkedések között szerepel, hogy „felhatalmazást kap a települési önkormányzat polgármestere, hogy önkormányzati rendeletben döntsön a 10.000 főnél nagyobb lakónépességű település belterületén azon közterületekről, illetve nyilvános helyekről, ahol e rendeletben meghatározott módon kötelező maszkot viselni.”

Ezen rendelet, és egyúttal az abban foglalt előírások hatályát a kormány – két lépésben – egészen 2021. február 1-jéig meghosszabbította.

Ennek alapján Pécsett a polgármester a kapott veszélyhelyzeti felhatalmazása nyomán eljárva a közterületeken és a nyilvános helyeken kötelező maszkviselésről szóló rendeletet alkotott még 2020 novemberében.

A meghosszabbított felhatalmazás alapján a helyi előírások továbbra is élnek, erről a polgármester – szintén két ütemben – egyrészt decemberben, másrészt most januárban ismét döntött.

A 2/2021.(I.12.) önkormányzati rendelet szerint a kormányrendelethez igazodó időbeli hatállyal, azaz 2021. február 1-ig a korábban megismert változatlan szabályok mentén továbbra is kötelező a maszkviselés.