Tubes-nap: a pécsiek győzelmi ünnepe

Ötödször tartották meg a Tubes-napot Pécsett. Évek óta ezzel a programmal emlékeznek arra a civil összefogásra, amely megakadályozta, hogy NATO lokátor épüljön a Pécsett. Az aktivisták szerint ugyanis azzal potenciális katonai célponttá vált volna a város.

A Tubes-nap egyre több embert vonz, most már valódi családi programmá vált. Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége levélben köszöntötte a pécsieket: “Bár nem tudok ma Pécsett Önökkel lenni, de nagyon bízom benne, hogy az összefogás épp oly sikeres lesz, mint amit a várostól már megszokhattunk.” A program fővédnöke arra az összefogásra utalt, amit több ezer pécsi mutatott meg a katonai lokátor elleni tiltakozás során.

Hat évvel ezelőtt, miután kiderült, hogy egy NATO radart telepítenének a város felett magasodó Tubes csúcsra, civil kezdeményezésre népszavazást tartottak a városban, amelyen 38 ezer pécsi fejezte ki akaratát: nem szeretnének lokátort a város közelébe. A civilek és az akkori városvezetés pert indított az építési engedély ellen, ám azt a Fővárosi Bíróság helyben hagyta, épülhetett volna a lokátor. Páva Zsolt, akkor megválasztott polgármester azonban lezáratta a Tubesre vezető utat és politikus társaival együtt egy téli éjszakát töltött a hegyen tiltakozásul. A Legfelsőbb Bíróság ezután hatályon kívül helyezte az építési engedélyt.

Az aktivisták vezetője, a Civilek a Mecsekért Mozgalom szóvivője, Vicze Csilla ma már jó érzéssel gondol vissza a Tubesért vívott harc öt évére. – Úgy éreztük nagyon sokan itt Pécsett, hogy érdemes küzdeni a nemes cél, a környezetünk megóvása érdekében, és végig hittünk benne, tudtuk: a Mecsek megmenekül – mondta.

A Tubes-napon több ismert pécsi személyiség feltűnt. Beck Zoltán, a 30y énekese szerint eleve az a kérdésfelvetés, hogy Pécsre lokátor épüljön, önmagában volt baromság.

Sok pécsi gondolja ezt a mai napig. Ezért is jön el több száz ember évről évre a népszavazás évfordulóján a Tubes-napra.

Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint ritka az olyan ügy, ami mellett pártoktól függetlenül kiállnak az emberek. A Tubesért vívott küzdelemre méltán lehet büszke Pécs, erőszak nélkül, a jogi eszközökkel, civil összefogással sikerült győzniük a pécsieknek.

Weisz Fanni, Pécs arca nyitotta meg a rendezvényt, amelyre idén először fogyatékkal élőket is meghívtak, ők mutatkozhattak be a standoknál.