Túlárazott jogi szolgáltatásokat vizsgál a városvezetés

“Túlárazott ügyvédi megbízások” címen tartott sajtótájékoztatót Péterffy Attila polgármester és Bodnár Imre ügyvéd pénteken a Városházán. Az önkormányzat és annak cégeinek átvilágítása során szerintük egyharmaddal túlárazták a jogi szolgáltatásokat az előző önkormányzati ciklusban.

Péterffy Attila elmondta, a programjának egyik részét képezte, hogy hivatalba kerülése után elkezdi az önkormányzat és az önkormányzati cégek átvilágítását.

– Az intézményvezetők többségét tájékoztattuk és Bodnár Imre ügyvéd koordinációjával már az első héten megkezdtük – mondta. – A munka során kiderült, az előző önkormányzati ciklusban 1,3 milliárd forintot fizettek ki ügyvédi megbízásokra.

Szerinte a jogi szakértők véleménye alapján mintegy 80-90 millióval lehetett volna csökkenteni a költségeket.

Bodnár Imre és Péterffy Attila

Bodnár Imre ismertette, milyen fázisba ért a munka.

– Első lépésként elkezdtük felmérni, hogy az önkormányzat és a gazdasági szervei milyen jogi szolgáltatásokat vettek igénybe az elmúlt ciklusban, és azt, hogy az adott szervezeteknek milyen mértékben van szüksége ezekre. Ebből eredendően mi meghatároztuk, milyen mértékben szükségesek ezek a jövőben – ismertette a részleteket.

Bodnár szerint vannak olyan önkormányzati cégek, akik például az elmúlt ciklusban 217 milliót fizettek ki ügyvédi díjakra. Az ő véleménye szerint általában a cégek egyharmaddal túl vannak árazva.

A polgármester a végén még hozzátette, a kampánya során ígérte, hogy ezeket a pénzcsapoknak nevezett ügyleteket bezárja, megszünteti a tanácsadói intézkedéseket. Ezekre december 15-ig sor fog kerülni.

– További intézkedéseim is lesznek – mondta a polgármester. – Ezentúl nem lesznek átalánydíjas szerződések, óradíj alapú, konkrét ügyletekhez kötött megbízásokat fogok kiadni. A cél az, hogy a megbízó oldaláról bizalmi alapon kiválasztott ügyvédi irodák valós munkát kapjanak. Ha pedig ez a bizalom felbomlik, fel fogom bontani a szerződéseket.

Hirdetés