Új eljárással gyógyíthatják a koronavírust Pécsen

Újabb kutatásfejlesztési megállapodást köt a Pécsi Tudományegyetem, a CAPTEC Medical Kft. és a Pannon Egyetem. Az együttműködés keretében egy olyan, már előkészített és kidolgozás alatt álló technológiai platformot alakítanak át a szakemberek a koronavírussal fertőzött betegek gyógyítása érdekében, amelyet elsődlegesen a tumorkezelések céljából fejlesztenek ki a partnerek.

hirdetés
Uránia Mozi

Lapunkat arról tájékoztatta a PTE, hogy a CAPTEC Medical Kft. 2016. óta – a Magyar Tudományos Akadémiával és a Pannon Egyetemmel együttműködve – dolgozik egy olyan technológiai platform kidolgozásán, amely alkalmas lehet a véráramban található különböző patogének – tumorsejtek, vírusok, baktériumok – eltávolítására.

Ennek eredményeképp nemzetközi szabadalom jött létre.

A „testen kívüli” eljárás lényege, hogy a betegek vérét egy speciális szűrőn átvezetve az elváltozást okozó patogéneket szelektíven és hatékonyan eltávolítják. A beavatkozás célja az áttéteket okozó cirkuláló tumorsejtek számának radikális csökkentése, és ezáltal a rákos betegek túlélési arányának jelentős növelése – derül ki a közleményből.

A koronavírus-járvány megjelenésével egyidőben a vállalat megkezdte a technológia adoptálását a vírus elleni küzdelemhez. A kutató-fejlesztő munka felgyorsításának érdekében együttműködési megállapodást kötöttek a Pannon Egyetemmel és a Pécsi Tudományegyetemmel, hogy az eszköz minél gyorsabban piacra kerülhessen, és így kezelni tudják a betegeket.

A Pannon Egyetem Bio- nanotechnológiai és Műszaki Kémiai Kutatóintézet munkatársai – prof. dr. Guttman András, prof. dr. Vonderviszt Ferenc, dr. Járvás Gábor – fehérjemérnöki és biotechnológiai tapasztalataikkal járulnak hozzá a projekt sikeres megvalósításához. A Pécsi Tudományegyetem Virológiai Nemzeti Laboratórium munkatársai dr. Jakab Ferenc professzor irányításával a szükséges virológiai szaktudást és biológiai biztonsági hátteret nyújtják a sikeres együttműködés számára – zárul az egyetemi közlemény.

Jakab Ferenc professzor

Fotók: Csortos Szabolcs/UnivPécs