Új fapados gép, amelynek elég a rövid kifutó is

Nem biztos, hogy szükség van a pécsi repülőtér kifutójának meghosszabbításra, mivel a kanadai Bombardier új 130 fős utasszállítójának elegendő lehet a mostani hossz is. A gép ráadásul nemcsak rövid utakat tud, hiszen akár Kínáig is elmehetünk vele átszállás nélkül!

Az új repülő hatótávolsága a kétszerese annak, amit bármely más olyan gép teljesíteni képes, amely le is tud szállni a pogányi repülőtéren, sőt dupla annyi utassal.

Az új repülő forradalmasíthatja a fapados repülést, mert számtalan rövidebb repülőtér működik világszerte, amiket eddig nem lehetett elérni. A Bombardier CS100-as maximális utasszáma 130 fő, hatótávolsága 5700 kilométer, vagyis ezzel a géppel Pécsről elérhetővé válhatna például Izland, India és Kenya is. A gépet a londoni City repülőtéren tesztelték, amely pont olyan hosszú – 1500 méter – mint a pogányi. Ez a gép az egyetlen olyan típus, amelyet már eleve a 1500 méteres kifutóra terveztek.

Az angol hatóságok várhatóan hat héten belül állítják ki az engedélyeket, az első menetrend szerinti járatot természetesen a típus kibocsátója, a svájci Swiss indítja majd.

bombraider cs100

A repülő néhány hete járt a budapesti Liszt Ferenc repülőtéren, próbarepülést hajtott végre Zürich és Budapest között, vagyis nem szállított még utasokat. Az ilyen járatok egyrészt azt a célt szolgálják, hogy a kanadai gyár szakemberei a levegőben is bizonyítsák az első vásárlónak, hogy az új gép képes teljesíteni azokat a műszaki és takarékossági paramétereket, amelyeket a gyár ígért.

bombraider cs100

A pogányi repülőtéren már a kifutópálya átadásakor nyilvánvaló volt, hogy nehézkes lesz fapados légitársaságokat idecsábítani, mert az általuk használt típusok nem tudnak itt fel- és leszállni. A futópálya hossza korlátozza a szabvány törzsű (egyfolyosós) utasszállító gépek fogadását és elsősorban a kisgépes, az üzleti-, továbbá a regionális kategóriába sorolható gépek forgalmát tudja kiszolgálni.

A tervezéskor elsősorban az úgynevezett turbólégcsavaros repülőgépek technikai adatait vették figyelembe, amelyeknek nincs szükségük ennél hosszabb pályára, azonban az új kanadai repülő mindent megváltoztathat. Ugyanakkor az is kérdés, hogy megéri-e Pécsről indítani ilyen járatot, hiszen a közeli eszéki repülőtérről több fapados is megy, ráadásul egy-egy cég elcsábítása százmilliós kiadást is jelenthet.

Hirdetés