Új hotel nyílhat a Király utcában!

Egyelőre nagyon keveset tudni arról, hogy miként alakul át a Király utca egyik patinás háza, ám annyi bizonyos, hogy a Nick Hotel névre hallgató céget már be is jegyezték. 

A Pécsi Építési Szabályzatot (PÉSZ) időközönként felülvizsgálják, módosítják a város folyamatos alakulása, fejlődése és a különböző igények miatt. Ezúttal is több változtatásra érkezett kérelem a városházára, köztük van a Nick Hotel Kft. anyaga is, amely a belvárosban új szállodát akar nyitni.

Még csak a látványtervek vannak meg

A cégnév egy kissé félrevezető, mert valójában nem a Nick-udvar tömbjéről van szó, hanem a szomszédos épületről, az egykori Aranyhajó fogadóról.

Egy régi térképen is ott van már az épület

A házról azt írják, hogy 1820 körül épülhetett, klasszicista stílusban, nagyjából száz évvel korábban mint a szecessziós Palatinus. Az épület megőrizte az utcára jellemző, egykori karakterét, nagysága azonban korlátozza a befektetési szándékok megvalósulását – olvasható a PÉSZ-módosítási kérelemben.

Nem biztos, hogy pontosan ilyen lesz

A kérelmezők azt szeretnék, hogy a város engedélyezze a Király utca 3. szám alatti ingatlan magasságának megemelését a jelenlegi 11,5 méterről 16 méterre. Ezzel a szomszédos Nick-udvarral egyforma magas lehet az épület, ám a Palatinus Hotelnél valamivel alacsonyabb lenne.

A belvárosban egyébként legutóbb, 2015-ben a Mária utcában nyílt új hotel. A négycsillagos szállodát ott is egy műemléki oltalom alatt álló, 19. századi lakóházból alakították ki. Az Adele Hotel 19 szobával – köztük három luxusapartmannal és három lakosztállyal –, szauna- és pihenőrészleggel, fitneszteremmel, saját belső kerttel és étkezővel rendelkezik.

Az újabb szállodatervek alapján pedig egyre inkább kérdéses, hogy vajon a patinás, évtizedek óta leromlott állapotban lévő, a Danubius Hotels birtokában álló Nádor Szállóval miért nem kezd valamit annak tulajdonosa, hiszen az épület fejlesztéséről évek óta nincsen hír.

Hirdetés