Új munkahelyeket hozhat a dohánygyár

Minden a tervek szerint halad a BAT új gyárépületének fejlesztésével. A termelés már idén novemberben megkezdődhet.

hirdetés

Mint arról az év elején hírt adtunk, a Pécsi Dohánygyár sorsát kedvezően alakító döntés született a British American Tobacco (BAT) központjában. Eszerint a BAT  továbbfejleszti a Pécsi Dohánygyárat, mely a munkálatok során egy olyan új, bővíthető alapterületű gyárépülettel fog gazdagodni, melynek köszönhetően a termelés a duplájára nőhet. A beruházás összértéke 9 milliárd forint, mely a BAT második legnagyobb folyamatban lévő beruházásának számít Európában.

Nemsokára már "innovatív cigit" is szívhatunk
Nemsokára már “innovatív cigit” is szívhatunk

A gyárbővítés pedig gondtalanul halad – mondta el lapunknak Tóth Attila, a BAT szabályozási és kormányzati kapcsolatainak vezetője, majd hozzátette, hogy a termelés előreláthatólag idén novemberben már meg is indulhat. Mint az ismeretes, az új gyárépületben olyan – a mai napig titokban tartott – dohánytermékeket fognak gyártani, melyekkel eddig még a BAT sem foglalkozott behatóan.

Az ezen termékek előállítására alkalmas speciális gépek már megérkeztek az új gyárépületbe, és el is foglalták méltó helyüket a gyárépület szinte teljesen elkészült, vadonatúj csarnokában – mondta Tóth. A készülékek az elkövetkező két hónap során tesztüzemben fognak működni, abból a célból, hogy a BAT munkatársai a gépek összes lehetséges hibáit kiszűrjék.

Természetesen a régi gyárépületben is folytatódni fog a termelés – mondta Tóth –, a hangsúly azonban a hagyományos cigarettáról és vágott dohányokról áttevődik az új telephelyen gyártott fogyasztási dohányra és az említett innovatív termékekre. Hozzátette, hogy a BAT a közeljövőben ezeknek a termékeknek a segítségével teljesen átdolgozza majd az eddigi dohánytermékeiket felsorakoztató palettáját. A termékportfolió-váltás az új termelőegység beindítása után körülbelül másfél év múlva lesz esedékes.

Tóth kérésünkre elmondta, hogy a dohánygyár foglalkoztatási hatása biztosan nem fog csökkenni, az új telephelyen annak hivatalos átadása után körülbelül 200 ember fog dolgozni, akiket a BAT régi gyárából csoportosítanak majd át. Ez azonban csak ideiglenes megoldás – mondta Tóth. A gördülékenyen haladó fejlesztés körülményeiből ugyanis arra lehet következtetni, hogy az új gyáregységnek köszönhetően idővel növelni lehet majd a munkahelyek számát.

Hirdetés