Új városházi pozíciók miatt aggódik a Fidesz

Két új pozíciót is létrehoz az új városvezetés a csütörtöki rendkívüli közgyűlésen – a pécsi Fidesz szerint ezek kreált, zagyva hatáskörök, balliberális pártpolitikusok helyzetbe hozása. Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője és Kővári János, az ÖPE elnöke, önkormányzati képviselő tartott erről sajtótájékoztatót a városházán.

A Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) módosítása nyomán két új pozíciót is létrehoz a városvezetés, a személyi kérdésekről a meghirdetett közgyűlés utáni rendkívüli közgyűlésen fognak dönteni.

– Ezek teljesen zagyva, furán összetett hatáskörök és nyilvánvalóan kreált pozíciók politikai személyeknek. Úgy látszik, Pécset is elérte a hullám, azokon a településeken, ahol balliberális vezetés jött létre, megindult a politikai kinevezettek helyzetbe hozása – mondta Csizmadia Péter.

Elmondta, az innovációs biztos személyének Nemes Balázst, a Momentum egyik alapító tagját, pécsi országgyűlésiképviselő-jelöltjét ajánlják. Csizmadia Péter elmondta, ez havi félmillió forintos juttatással jár, ezzel lesz „kifizetve” a Momentum.

– Nem állíthatjuk, hogy alkalmas jelölt lenne, aki gazdaságfejlesztési és ifjúságpolitikai kérdésekkel foglalkozik majd. A személye finoman szólva sem jelent garanciát arra, hogy képviselje ezeket a területeket, szakmailag hozzáértő lenne – mondta.

Szerinte különösen ifjúsági ügyekben kártékony a személye, hiszen évekkel ezelőtt szélsőséges kijelentéseket tett különféle etnikumokra – ezek homofób, antiszemita, cigányellenes megnyilvánulások voltak. A legutóbbi megnyilvánulásai pedig abban merültek ki, hogy a fővárosban több botrányos tüntetést szervezett.

Kővári János és Csizmadia Péter

– Ahogy a Momentum begyújtotta a rakétákat, úgy a Demokratikus Koalíció is. Nekik egy alpolgármesteri pozíció is kevés volt, pécsi elnökük, Kunszt Márta ezentúl civil tanácsnoki feladatokat látna el – ugyan az előterjesztésben egy feladatot sem sikerült felsorolni ezek közül – így Kővári János.

– Nálunk külön bizottság foglalkozott a civil ügyekkel, szakemberekkel, kurátorokkal, civil pályázatokkal. Most a civil szervezetek a DK-s Kunszt Mártán keresztül juthatnak majd különféle lehetőségekhez, ez egy erős politikai nyomásgyakorlást jelent.

– Nem fogjuk elfogadni azt, hogy egy párt képviselője határozza azt meg, hogy az egyes civil szervezetek hogyan fejlődjenek Pécsen, ahol ráadásul nagyon erős ez a szféra.

Egy nem hivatalos információról is beszámolt Kővári János, miszerint a pozíciójáról nemrég lemondott Vári Attila helyére, a PSN Zrt. vezetőjének Török Ottót javasolja a városvezetés.

– Egy újabb ember jelenhet meg Pécsen a volt Gyurcsány-kormányból, ő ugyanis akkor a sportszak-államtitkári feladatokat látta el. Nyilvánvalóan pártpolitikai alapú tisztogatás zajlik, amikor egy város éppen elkezdene felkapaszkodni a fejlődés útján, minden ilyen hatalmi törekvés életveszélyes – tette hozzá.

Hirdetés