Egy régóta fennálló problémát szeretnének most közösségi összefogással megoldani a kertvárosiak. A Krisztina térnél, a Maléter Pál utca kereszteződésében lévő átkelőhely és környéke sosem volt életbiztosítás, sokan még emlékezhetnek arra a tragikus gázolásra pár háztömbnyivel arrébb, amiben egy idős nő és egy húsz hónapos gyermek is életét vesztette. Egy jelzőlámpa telepítésével előznék meg a gondokat.

Az ott élők jól ismerik a problémát: sokszor hosszú perceket kell várni az átkelésre, mert az autók nem lassítanak. A Kertvárosiak az Élhető Kertvárosért (KÉK) Egyesület megelégelte a sok panaszt és megkeresést, kezükbe vették az ügyet, és egy jelzőlámpa felállítását kezdeményezik.

Fodor Ibolya, az egyesület elnöke, független önkormányzati képviselő elmondta, mióta az Anikó utcai iskola megszűnt, a gyalogátkelőhely forgalma megsokszorozódott, mivel a gyerekek nagy része a Nevelési Központba jár iskolába, óvodába.

– A csúcsforgalomban, reggel és délután életveszélyes az átkelés. Mivel egy buszmegálló is a közelben van, nem csupán az autó-, de a buszforgalom is jelentős. A gyerekek kiléphetnek a járművek mögül, járművek elé. Több konkrét esetet is jeleztek szülők, mikor pillanatokon múlt az, hogy nem történt tragédia – mondta.

Sok család él arrafelé, nem könnyű az átkelés

– Saját családomból, baráti körömből is sokan közlekednek arrafelé, nem csak ők, más kertvárosi szülők is megkerestek mint képviselőt és az egyesület elnökét; emlékeztek, hogy a 2008-as halálos gázolás idején is felemeltem a szavamat az útszakasz veszélyessége miatt.

Mivel a Maléter Pál út nem tartozik az önkormányzat fenntartása alá, ők tehát nem intézkedhetnek, így az állami közútkezelőhöz fordultak a kéréssel a kertvárosiak.

A forgalmas buszmegálló sem könnyíti meg a gyalogosok helyzetét

Fodor Ibolya elmondta, a közútkezelő egyik munkatársa nemsokára a helyszínen felméri az utat, megvizsgálja a körülményeket, hogyan lehetne jelzőlámpát telepíteni a problémás kereszteződéshez.

Mintegy húsz millió forintba kerülne egy minden irányba jelző lámpa felállítása. A képviselő szerint minden lehetséges úton próbálkoznak majd előteremteni az összeget. Felvették a kapcsolatot Őri László alpolgármesterrel is, és persze figyelik, hogyan lehetne pályázni egy nagyobb összegre a terv megvalósításához.

– Aláírásgyűjtésbe fogott a KÉK Egyesület, Facebook-oldalunkon elérhetőek az ívek, amiket az aláírásokkal az egyesület központjában kell leadni, a „KÉK-házban”, a Melinda utcában. Ezen kívül számos kertvárosi iskolába viszünk ki papírokat, fontos, hogy minél több embert érjen el az ügy. Nem szabad megvárni, hogy újabb tragédia történjen a Maléter Pál úton – tette hozzá.

Mellár nem tud a problémáról
Mellár Tamás, Kertváros újonnan beiktatott országgyűlési képviselője szerint ezt a városrészt közlekedési szempontból nem lehet elszeparálni Pécs többi részétől, nem tapasztalta, hogy más világ lenne, más közlekedési-erkölcsi szokások uralkodnának itt.
– Lehet, hogy bizonyos városrészi sajátosságokból következően bizonyos dolgok jobban szemet szúrnak, de én nem érzékeltem szignifikáns különbséget itt, vagy a belvárosban, vagy falusi környezetben járva.
A képviselő elmondta, ha lesznek lakossági panaszok amelyek konkrét ügyekkel foglalkoznak, akkor ennek megfelelően megteszi a szükséges intézkedéseket, illetve tervben van nemsokára helyi kitelepülés, fogadóórák tartása a problémák megoldása érdekében. Továbbá elektronikus úton is várja majd a panaszokat.
– Egyelőre a közlekedéssel kapcsolatos panaszok még nem érkeztek – persze ez korántsem jelenti azt, hogy nincsenek. Ha érkezik ilyen jelzés, cselekedni fogunk.
A visszatérő problémaként jelentkező gyorshajtással kapcsolatban azt mondta, még nincsenek tapasztalatai ezen a téren, hozzá erről sem érkezett még panasz.