Újabb forradalom Pécsen!

Animációs filmkészítés, innovatív méhkaptárok, ökotudatos virágzó kávézó és organikus gyermekruhák – többek között ezek az egyéni vállalkozások kaptak esélyt az „Önindító 2016” kreatív ipari és turisztikai ötleteket támogató munkaerő-piaci programon. A fiatal pécsiek a napokban végzik el a komplex képzést, a tavasz végezetével el is indíthatják vállalkozásaikat, felvértezve a megfelelő szakmai tudással, anyagi, illetve mentori támogatással.

2010-ben született meg az első Önindító Program ötlete, ami 2013 tavaszán el is indult, s segítségével 17 pécsi fiatal tudott elstartolni, akiknek a vállalkozásai ma is működnek. A következő évben, 2014-ben pedig már 18 fiatal kapott lehetőséget, 2015-ben és 2016-ban is 20-an pályázhattak a kellő szakmai, és anyagi támogatásra.

Drávai Diána, 2014-es Önindítós
Drávai Diána, 2014-es önindítós, ma már sikeres vállalkozó

A megyében kevés a fiatal vállalkozó, nem sokan mernek belevágni új cég elindításába. Az Önindító program Pécs és a megye sikersztorija, hiszen éppen ezt a hiányosságot pótolja, ráadásul az önindítós vállalkozások működnek, fejlesztenek, adót fizetnek. A program Baranya az egyik legértékesebb vállalkozásfejlesztési kezdeményezése, amely a szervezők együttműködésén alapul – árulta el lapunknak Rabb Szabolcs, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara titkára.

A programban részt vevő 20 fő ötlete idén is figyelemre méltó, vannak a tagok között fotográfusok, grafikus művészek, túravezető és ékszertervező, de természetesen vannak szokatlan, újító megoldások is, mint például Lukáts Lilla ökotudatos kávézója, vagy Kis-Borbás Döniz speciális anyagból készült kaptárakat készítő gyára.

– Régi, vagy használation kívüli könyvekből készítek úgynevezett “újrapapírt”, albumokat, használati tárgyakat és ajándékokat. Szeretném feleleveníteni ezt a régi mesterséget, új stílussal fűszerezve, természetesen a környezetvédelmet is szem előtt tartva – meséli Szarvas Gabriella. Simovics B. Fanni specializáltan belsőépítészeti kerámia termékekkel foglalkozik.

– Elsősorban a célom, hogy a cserépkályhákat a modern formavilággal és az egyedi dizájnnal ötvözzem. Szaniter mosdókagylókat, ülőkádakat tervezek gyártani, hogy fürdőszobáinkat is hasonlóképpen kedvünkre szépíthessük. Vállalkozásomnak Pécs lesz a bázisa, de a márka, illetve mesterek és szakemberek által remélem, hogy országszerte vagy külföldön is színesíthetem a belső tereket – meséli Fanni.

önindító, hl02
Koller Eszter, 2014-es Önindítós

A jó tapasztalatok révén 2016 októberében újra elindult a program 20 fő bevonásával. Ők az 500 órás komplex vállalkozóvá válási képzést – amely hat hónapos elméleti és gyakorlati oktatást foglal magába – követően kellő tudás birtokában lehetőséget és támogatást kapnak saját cégük megalapítására – ez a képzés március 31-én fejeződik be egy vizsgaprezentációval, majd a vállalkozás megalapítását követően pályázhatnak kétmillió forint vissza nem térítendő tőkejuttatásra. A képzés sikeres teljesítését követően a nyár végéig legkésőbb megalakulnak a vállalkozások, amelynek első hat hónapjában a mindenkori minimálbérrel megegyező támogatásban részesülnek a vállalkozások.

hirdetés

Hirdetés