Újabb külföldi diáksereg érkezett

Újabb közel száz jordán hallgató kezdi meg a tanulmányait a Pécsi Tudományegyetemen (PTE). Az intézmény rágyúr a külföldi diákokra, ám szeretnék a hátárainkon túl élő magyarokat is megszólítani. 

hirdetés
Uránia Mozi

A PTE stratégiai célkitűzése a külföldi hallgatók létszámának növelése, s ennek köszönhetően idén közel négyszázzal több külföldi hallgatója van a PTE-nek, mint az előző tanévben.  A pécsi egyetemen kedden 100 jordán diákot köszöntöttek, ugyanakkor nemcsak a közel-keleti diákokat csábítanának el Pécsre.  Jarjabka Ákos, a PTE KTK dékánhelyettese szerint nagyjából másfél esztendeje dédelgetik azt a programot, amellyel a határainkon túl élő magyar közösségeket szeretnék elérni.

– A felvidéktől elkezdve Kanadán át Új-Zélandig várjuk a magyarokat, illetve a magyar felmenőkkel bíró diákokat. Tavaly már 100 hallgató jött, de további képzési programokat szeretnénk Pécsett megvalósítani. Fel akarjuk kutatni ezeket a diaszpórákat, majd egy olyan pécsi központú hálózatot kialakítani, hogy ezek az apró közösségek is együtt tudjanak működni – mondta az oktató.

– Szeretnénk megszólítani őket, hiszen ők mélyíteni kívánják a magyarságtudatukat, ezzel együtt értelmiségi életpályát választanának. Itt van szerepe a pécsi egyetemnek, hiszen tíz karával lehetőséget tud adni erre. A képzések részben távoktatáson, részben személyes konzultáción alapulnának – tette hozzá.

Mindehhez egy szolgáltatási központot hoznának létre a belvárosban, ahol szállást kaphatnak és, ahol az oktatás is zajlana, valamint a városlakókkal is találkozhatnának.

– Az orvosi karon kívül nehéz idehozni olyan hallgatókat, akik nem ismerik a várost, nincs kötődésük. Egy magyart megszólítani viszont sokkal könnyebb lehet – mondta Jarjabka. A cél az, hogy a külföldi diákok száma megkétszereződjön, ezáltal négyezren tanuljanak Pécsen.

Szerinte az egyetemi hallgatók esetében nagyon fontos ugyanakkor a foglalkoztatás is, hiszen a lemorzsolódások mögött sokszor egzisztenciális problémák is állnak. Ráadásul a dolgozó diákok úgy tudnak kilépni a munkaerőpiacra, hogy már komoly tapasztalattal rendelkeznek, miközben elvégezték az egyetemet is – mondta.