Újabb vágás: mi lesz a távhővel?

Egyelőre nem tudni, miként érinti a pécsi önkormányzati szolgáltatót az újabb rezsivágás, így kérdés, hogy kap-e állami támogatást a Pétáv Kft. Az E.on egyelőre nem nyilatkozik.

A minap jelentették be, hogy az idén januárban életbe lépett, a távhőszolgáltatás, a gáz- és áramszolgáltatás díjainak 10 százalékos mérséklésén túl további 11,1 százalékos csökkentést tervez a kormány. (Azért ennyit, mert így összesen 20 százalékkal lehet rövidebb a számla, mint a rezsivágás előtt.)

Az új árakat még idén ősszel, október 15-én vagy november 1-jén szeretnék bevezetni, egyelőre azonban még nem született meg az ezzel kapcsolatos jogszabály. A korábbi kormányzati nyilatkozatok tükrében ugyan nem volt meglepetés a bejelentés, de a szolgáltatók még semmi hivatalosat nem tudnak.

A Pétáv Kft. igazgatója, Vida János szerint ők is kizárólag a sajtóból tudták meg, hogy még ebben az évben csökkenek a díjak, ám egyelőre nem tudják, hogy ennek pontosan milyen hatása lesz a gazdálkodásukra.

Az viszont tény, hogy amíg 2012 első félévében 2,5 milliárd volt a lakossági árbevételük (fűtés- és melegvíz-szolgáltatás), addig 2013 júniusáig csak 2,2 milliárd – vagyis 300 millióval kevesebb – forint folyt be a kasszába. A kieső pénzek nagyobb részét távhőtámogatásként megkapja a társaság az államtól. A pécsi vállalat azonban korábban nem részesült támogatásban és jelenleg is messze a legkisebb mértékűt kapja a hasonló volumenű hőszolgáltatókkal összehasonlítva.

A PÉTÁV-nál egyelőre nem tudják, pontosan milyen hatásokkal jár az újabb csökkentés

Vida szerint egyébként költségtakarékos gazdálkodással, következetes létszám- és bérpolitikával, fokozott piacfejlesztési tevékenységgel igyekeztek kompenzálni a kiesett 300 milliót, a csökkent bevételeket és a jövőben is erre törekszenek.

– A mozgástér meglehetősen kicsi, hiszen a távhőszolgáltatás díját 80 százalékban olyan tényezők határozzák meg, amelyekre nincs befolyásunk. Az ár legnagyobb része a vásárolt hő, a meleg víz készítésre vásárolt hideg víz és a villamos energia díja, valamint a vezetékek bérleti díja – mondta Vida.

Az újabb rezsicsökkentés miatt több százmilliós veszteséggel kalkulál a vállalat, miközben folyamatos fejlesztésekre, karbantartásra is koncentrálniuk kellene. Ez utóbbiakat egyébként pályázaton keresztül is tudják finanszírozni, ha nyernek.

A mostani díjcsökkentésben hasonlóan érintett, Pécsett is szolgáltató E.on nem kívánt reagálni az újabb rezsicsökkentés hírére. Az viszont így is biztosnak tűnik, hogy esetükben ez több milliárdos kiesést jelent majd.

Az E.on talán azért sem akart még megszólalni, mert sajtóhírek szerint az állam is beszállna a jelenleg magánkézben lévő cégbe, illetve magába a szektorba is. Információk szerint többségi tulajdont szereznének, majd nonprofit közműcégeket hoznának létre. Ezek az állami vállalatok a hasznukat pedig kizárólag fejlesztésekre fordíthatnák.

 

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Azért kell nyomni ezt a rezsiörületet mert rájöttek, hogy semmilyen formában nem tudtak több pénzt adni az emberek többségének. Ezzel is kudarcot vallottak, igy persze nem forgott fel a belső fogyasztás, a hatalmas 0,1% – os bövülést meg hagyjuk már el. Sajnos a lakosság döntő részének kevesebb pénze lett, kevesebbet költ és az eddigi összes hazúg politikai igéret nem jött be. A magyar villamos művek zrt ( állami ) keresi a legtöbbet az áram árán, kb 40%-os a haszon, vagyis az állam nyeli el a legnagyobb extra profitot, de erről nem szeretnek kampányolni az illetékesek…..

 2. Mitől lesz nonprofit egy szolgáltató,ha az állam konszolidál-pl.eddig 53milliárdal a távhőt,aztán egy hasonló nagyságú csomaggal az év végén,és mindezt a mi adónkból.Hát erről szól a rezsicsökkentés,semmi másról.
  Pl.miért nem konszolidálja a többi szolgáltatót hasonló nagyságban-miért akarja tönretenni ill.bevásárolni magát a cégekbe,aztán um.sza..rt,hu…rt megvenni,bóvli kategóriába sorolni.
  Ne mondja már nekem valaki,hogy ***** nagy megtakarítás évente 50-60Ft a kéményseprési díjakból!!!
  Kiváncsi volnék arra,-Szilágyi fókorifeus-hogyan számolták ki,hogy évente 100.000Ft-al lehet kevesebb a rezsim??
  Mondanám a példát: áram eddig 10.985Ft,gáz 10.875Ft,víz 1300Ft,ez mind összesen:23.070Ft megtakarítás a mai napig.
  Mitől tud ennél egy kétgyermekes család többet megtakarítani??
  Kiváncsian várom a példákat.

 3. igazad van. azért, hogy a fidesz populista módon elérje a szavazórétegét, főleg a nyugdíjasokat, még rúgjunk is ki rengeteg embert.

 4. A pétávtól is ki kell rugni a rengeteg irodista hátramozditót!!! Máris nincs hiány sőt többlet…

 5. és az adód hova megy? ami eddig útépítésre, kórházakra, fejlesztésekre ment? most egy része megy bele ebbe, kevesebb lesz másra. miután másra kevesebb lesz, az állam nem tudja előteremteni máshonnan, csak adóból. a több adót is te fogod megfizetni. azt gondolná az ember, hogy az ilyen szintű gondolkodás középiskolás korra már kialakul, a magyar példa úgy tűnik mást mutat..

 6. De engem ez miért érdekeljen, amikor kevesebb a gázszámlám? A lényeg, hogy kevesebbet fizessek. Ennyi!

 7. s tudom, hogy a pécsma nem ennek a felülete, de a pétáv az előző rezsicsökkentés során is 600 milliót kapott,.. országos szinten is 53 milliárd ment konszolidációra.. aki gondolkodik még ebben a kbszott országban az rájöhet, hogy itt nem rezsicsökkentésről van szó, hanem átcsoportosításról.. aki dolgozik, az még többet fizet– de a józan ész fénysebességgel hagyja el az országot–

Comments are closed.