Újból kaszinó nyílhat Pécsett?

Hamarosan megint lehet kaszinója Pécsnek. A kormány ugyanis 10 vidéki városba ír ki meghívásos pályázatot játéktermek üzemeltetésére. Konkrétumok egyelőre még nincsenek, egy szakportál szerint azonban jó esély van arra, hogy Pécs legyen az egyik befutó.

A tavalyi játékautomata-tiltás következményeként 20 milliárd forinttal csökkent az állam adóbevétele, ezért úgy döntöttek, hogy koncessziós pályázaton 10 vidéki kaszinó megnyitását teszik lehetővé. A jelen állás szerint úgy tűnik, hogy II. kategóriás játéktermek üzemeltetését tenné lehetővé a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az egyik internetes szakmai portál, az ittapiros.com szerint akár Pécsett is újra beindulhatna a szerencsejáték.

hirdetés

Egy-egy ilyen komplexumtól 850 millió forint bevételt remél a kormány.

Pécsett évekkel ezelőtt több kaszinó is működött. 2011-ben azonban ötszörösére emelték a játéktermek adóját, aminek következtében a becslések szerint – drasztikus mértékben – nagyjából százra csökkent a nyerőgépek száma a városban. Nehezen lehetett ugyanis kigazdálkodni az automaták több tízezer forintos szervizelését, illetve a százezerről félmillió forintra felemelt gépek utáni havi adót. Ráadásul a 900 ezer forint feletti bevételt generáló gépek után újabb terheket róttak ki.

2012-ben pedig a talpon maradt játékbarlangok is megszűntek, egy új törvény értelmében ugyanis teljesen betiltották a pénznyerő automaták működését a koncessziós joggal rendelkező kaszinókon kívül, de ezek sem tudtak sokáig talpon maradni.

-Magyarországon voltak vidéki kaszinók, többségük pocsékabbnál pocsékabb eredményességgel. A győri és a kecskeméti kaszinókat többször is újranyitották, míg végre rájöttek, hogy a két városban nem lehet koncessziós alapon rentábilis kaszinót üzemeltetni. A többi városban sokkal régebb óta nem üzemel játékkaszinó – írja egyik bejegyzésében az ittapiros.com szakportál.

Ki lehet termelni az 50 millió forintos koncessziós díjat?

Megkerestük a Nemzetgazdasági Minisztériumot is, akik arról tájékoztattak minket, hogy az ügy még döntés-előkészítési fázisban van, ezért részleteket egyelőre nem árulhatnak el.

A találgatások azonban már megindultak a témában, sokan máris az újabb mutyit vélik felfedezni. Szakemberek úgy gondolkoznak, hogy az üzemeltetés éves díját 50 millió forint körül fogják meghatározni, mivel jelenleg ennyibe kerül egy II. kategóriájú – 100 játékasztallal és maximum ezer pénznyerő automatával felszerelt – vidéki kaszinó koncessziós joga.

Az összeg mértéke döntő lehet, hiszen ettől függ, hogy rentábilis lesz-e a működtetése. Az országban egyébként jelenleg három kaszinó működik, ebből kettő a fővárosban, ahol az előírások értelmében 2014. december 31-ig nem nyílhat újabb. Az egyetlen, jelenleg is működő vidéki kaszinó pedig Sopronban üzemel, a komplexumnak 2015-ig van engedélye.

Szakértők szerint egyébként egy ilyen kaszinó beindításához és felszereléséhez legalább egymilliárd forintra van szükség. Magyarországon azonban nem túl sok olyan cég van, amely rendelkezik ennyi pénzzel. Ráadásul az általános iparági vélekedés szerint legfeljebb még öt (kettő-kettő a nyugati, illetve a déli határ mentén, illetve egy a keleti országrészben) kaszinó beindítása lehet kifizetődő itthon. A Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke, Schreiber István szerint azért, mert nincs felépítve a játékosi kör.

Próbáltunk megszólaltatni valakit Pécsről, aki tisztában van a helyi szerencsejáték-viszonyokkal, ám az egykori játéktermek vezetőit és a Magyar Szerencsejáték Szövetség regionális vezetőjét sem tudtuk elérni cikkünk elkészültéig.

Hirdetés

4 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A CSÓKOSOKKAL MINDEN PROBLÉMA MEGOLDÓDIK…
    Lázár János államtitkár korábban azt mondta: a korábbi intézkedések csak részben érték el azt a célt, hogy a leghátrányosabb helyzetben élők ne dobálják játékgépekbe a pénzüket, másrészt “súlyos nemzetbiztonsági kockázatok” is felvetődtek a szerencsejáték-iparban érdekeltek tevékenységével kapcsolatban.

  2. Szóval ezért kell eltávolítani a népet a Bazilika környékéről, hogy legyen hely a csókos püspöki játékbarlangnak…

Comments are closed.