Ha pénzre van szükségünk, már nem kell feltétlenül zaciba vinni az ékszereket: a neten egyre többen osztanak meg arról hírt, hogy egyes használt árukkal foglalkozó boltosok is úgy dolgoznak, mint a zálogházak, és iszonyatos kamatra adnak kölcsönt – persze mindezt vásárlásnak, majd eladásnak tüntethetik fel. 

hirdetés
Uránia Mozi

A botrányt az egyik ügyfél robbantotta ki, aki tabletjét vitte be az egyik ilyen pécsi üzletbe, hogy pár napig kölcsönhöz jusson.

– 10 ezer forintot kaptam érte, majd plusz 3 ezer forintért kiválthattam volna, de azt mondta, hogy már elkéstem, eladta – panaszkodott a Facebookon egy meszesi férfi, aki szerit a telefonboltos uzsorázik, a környék kizsákmányolásából él.

A hozzászólásokból kiderül, hogy rengetegen jártak így a boltban, ahol 40-40 százalékos kamatot kér a „pénz kölcsönzésért” a boltos.

Nem számít egyedi esetnek, megkérdeztünk több pécsi telefonboltot és bizományit, hogy  van-e ilyen lehetőség, és jó néhányban volt.

– Minden megoldható, de látnom kell hozzá, viszont ha túl sokat ér, nem veszem át, nehogy aztán rajtam maradjon – mondták kérdésünkre az egyik ilyen pécsi boltban. Árulkodó volt, hogy a feltételekről telefonon nem akartak beszélni, csak személyesen mondták volna el.

Nyilvánvaló, hiszen a zálogtevékenységhez a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZAF) engedélye kell, amit nem egyszerű megszerezni, és komoly feltételeknek kell megfelelni. Szükséges hozzá egy sor szabályzat és szerződés elkészítése, a személyi és tárgyi feltételek teljesítése – nem véletlenül léteznek zálogházak, amelyeket szigorúan ellenőriznek is.

Az egyik zálogház tulajdonosa is tudott a dologról, mondván, hogy évek óta fennáll ez a probléma, és a szegényebb emberek inkább a műszaki cikkeiket adják be ilyen illegális zálogba, mint az ékszereiket.

Kérdeztük a rendőrséget, de azt állították, hogy még nem találkoztak ilyen üggyel. A megkeresésben foglalt esettel összefüggésben a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságra bejelentés, feljelentés nem érkezett – áll a rendőrség közleményében.

3 HOZZÁSZÓLÁS

  1. Nem kell vele foglalkozni aki odaviszi beadni a holmiját tudja ismeri a feltételeket,akkor meg mi a probléma.

Comments are closed.