Üldözi a rendőrség a náci vandált

Keresi a rendőrség azt az ismeretlen vandált, aki az egyetem Ifjúság úti buszmegállójával szemközti ház falára rasszista szöveget fújt fel vörös színű festékkel. Ha elkapják, börtönbe is kerülhet.

Az Ifjúság úton, a Pécsi Tudományegyetem épületével szemközti házfalon újfent megjelent egy uszító, rasszista falfirka. Azért szomorú ez, mert – mint azt megírtuk – nemrég egy korábbi, egészen pontosan januári, hasonlóan fajgyűlölő firkálmányt egy pécsi graffitiművész az egyetem és a város előtt is tisztelgő alkotással fedte el.

Ez volt az első falfirka, még januárban
Ez volt az első falfirka, még januárban

Koch Ádám gyönyörű falfestménye sajnos kárba veszett, de nem az ő akciója volt az egyedüli fellépés a gyalázkodó felirat ellen, hiszen a ház falán éktelenkedő gyűlöletszöveg rengeteg pécsit felháborított. Mint arról beszámoltunk, januárban egy flashmob keretén belül a PTE roma diákjait egybefogó Wlislocki Henrik Szakkollégium és a Gandhi Gimnázium diákjai a firkához hasonló piros színnel papírra írt szavakkal módosították, kitakarták, átírták a feliratot, aminek lemosásához akkor nem volt engedélyük.

Koch Ádám eltüntette az ocsmány szöveget
Koch Ádám eltüntette az ocsmány szöveget

Úgy tűnik, mintha semmi sem tántoríthatná el a város buszmegállóit, intézményeit és házait is náci feliratokkal elcsúfító ismeretlen tettest attól, hogy az Ifjúság úti ház falára rondítson jellegzetes vörös színű betűivel. Épp ezért utánajártunk, hogy vajon a közterület-felügyelet és a rendőrség keresi-e a firkálót.

Most pedig sajnos már ez van...
Most pedig sajnos már ez van…

Märcz János, a pécsi közterület-felügyelet vezetője lapunknak elmondta, hogy a szóban forgó Ifjúsági úti falfirka – mint minden hasonló „alkotás” – rongálásnak számít, ami bűncselekmény, ennélfogva a rendőrség nyomozhat az ügyben. A közterület-felügyelők csak akkor járhatnak el – folytatta –, ha tetten érik a vandált, ekkor pedig addig tartóztathatják fel, amíg a kihívott rendőrök meg nem érkeznek. Kérdésünkre Märcz János elmondta, hogy ugyan az Ifjúság úti firka valóban szomorú eset, a falfestések és graffitik azonban az elmúlt 5 évben egyre kevésbé vannak jelen a városban.

A rendőrségtől megtudtuk, hogy már keresik a vandál falfirkálót, a nyomozás ismeretlen tettes ellen indult, és ha szükségessé válik, a lakosság segítségét is kérni fogják a rongáló elfogása érdekében. Ha elkapják, rongálás miatt fog felelni. A többször összecsúfított falban okozott anyagi kár mértékétől függően pedig több év börtönt is kaphat.

2 HOZZÁSZÓLÁS

  1. A sok tolvaj bolsit, akik ellopták az ország pénzét, mikor fogja üldözni a rendőrség?

Comments are closed.