Méltóképpen ünnepelték meg Petrov Anatolij legendás pécsi úszóedző 80. születésnapját: az Apáczai Nevelési Központ uszodája az ő nevét vette fel. Kezei alatt nevelkedtek olyan úszók, mint Jakabos Zsuzsanna – aki már menye is –, és többszörös paralimpiai bajnokok, mint Sors Tamás, Pásztory Dóra. „Tolja bácsi” két fia, Iván és Árpád szintén úszóedzők lettek, utóbbi rövid ideig Hosszú Katinka trénere is volt.

A névadó (és születésnapi) eseményen Péterffy Attila polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, még számba venni is nehéz a hosszú évtizedek eredményeit, amit Petrov Anatolij mesteredzőnek köszönhetünk.

hirdetés

– Tehetséggondozó munkája páratlan tehetségeket szült, elévülhetetlen érdemeket szerzett ezen a téren is. Állami kitüntetésekkel is elismerték, Pécs pedig azzal tiszteleg és mond köszönetet előtte, hogy az ANK uszodáját róla nevezi el – méltatta.

Petrov Anatolij és Péterffy Attila

A legendás edző fia, Petrov Iván is köszöntőt mondott, melyben feltette a kérdést: mit is jelent tulajdonképpen egy névadás? Hiszen az idő telik, hamarosan pedig senki nem marad ebből a pár emberöltőből.

– Mit fog ez a név jelenteni az utókornak? Én azt szeretném, ha valaki erre a táblára ránézve tudatosítaná magában, hogy az életben az egyetlen körülmény, amin változtatni tudunk, az mi magunk vagyunk. Édesapám példájából kiindulva, aki egy nehéz életutat járt be, mire megtalálta itt Pécsen a hivatását – mondta.

Petrov Iván, a mesteredző fia és Jakabos Zsuzsanna férje

– Egyetlen beszédben lehetetlen összefoglalni az ő munkásságát. Mindenesetre az én életemnek fontos szakasza volt az, amit együtt tölthettem vele – mondta Pásztory Dóra kétszeres paralimpiai bajnok.

Ahogy fogalmazott, „Tolja bácsit” a szakmai tudás, a nyitottság, a kreativitás, a kíváncsiság, a tudásszomj a világ számos pontjára repítette, bizonyosan úttörője volt a parasportnak ebben a régióban.

Pásztory Dóra

A rendezvényen jelen volt többek között Bognár Szilvia alpolgármester és Fogarasi Gábor, a Népjóléti és Sport Bizottság elnöke.

Galéria az ünnepségről:

Pavlovics Attila, a Pécsi Kulturális Központ igazgatója, és Péterffy Attila polgármester leplezték le a feliratot

Jakabos Zsuzsanna, Petrov Anatolij, Pásztory Dóra és Sors Tamás
Vereczkei Zsolt sokszoros paralimpiai bajnok a mesteredzővel
Konkoly Zsófia fiatal paralimpikon is eljött az ünnepségre
Sors Tamás is köszöntötte az idős mesteredzőt

Hirdetés