Változások, lezárások: nagy munkák kezdődnek április 19-én a József utcában

A József utca közművei több mint 40 évesek – de a legrégebbi vezeték már 93 éve szolgálja az utcát –, műszaki állapotuk pedig egyre romlik, így időszerűvé vált a cseréjük. Mutatunk minden lényeges információt az április 19-én kezdődő  munkákról, változásokról, időpontokról és lezárásokról.

hirdetés

A belvárosi utcában sajnos csak az autók kizárásával lehet megoldani a korszerűsítést, így az E.ON Hungária Csoport gáz- és áramhálózati szakemberei, valamint a Tettye Forrásház Zrt. ivóvíz- és szennyvízhálózati szakemberei egy beruházássorozat keretében tervezték meg a közművek cseréjét – tájékoztatta lapunkat a városháza és a szolgáltatók.

Van olyan vezeték az utcában, mely már több mint 90 éves

Hogy a munkálatok idejét lerövidítsék, ahol lehet, egy időben az utca több pontján is dolgoznak majd a szakemberek, azonban a teljes rekonstrukciósorozat így is hosszú ideig fog tartani.

A munka április 19-én, hétfőn kezdődik a József utcában.

Egyszerre indul el a földgáz- és a villamos vezetékek cseréje, majd májusban a Tettye Forrásház is bekapcsolódik az új víz- és szennyvízvezetékek építésével.

A munkálatok tervezetten az alábbi ütemezés szerint zajlanak majd az utcában:

 • Anna utca és Kisflórián utca közötti szakaszon: április 19. – július 18.
 • Kisflórián utca és Szent Mór utca közötti szakaszon: április 19. – szeptember 30.
 • Szent Mór utca és József utca 15. közötti szakaszon: május 10. – október 31.
 • József utca 15. és Megye utca közötti szakaszon: április 19. – augusztus 31.

Az áram- és gázhálózati rekonstrukcióról

 • A szakemberek egyszerre két helyen kezdik meg a munkát: a József utca északi oldalán a Szent Mór és a Kisflórián utca között, illetve az utca déli oldalán a Megye utca és a József utca 12. között.
 • Szintén április 19-től a gázvezetékek cseréje is elindul, a József utca Anna utca és Kisflórián utca közötti szakaszával.

A villamos kábeleket (összesen 1500 méter) három, a gázvezetékeket (700 méter) négy ütemre bontva cserélik majd ki, így várhatóan a munkák július 18-án zárulnak, a gázvezetékcserékkel pedig augusztus 8-ra végeznek a szakemberek.

49 ingatlant érint a gázvezeték-rekonstrukció, mely miatt előfordulhat egy-egy alkalommal gáz- és áramszünet, erről tájékoztatják majd a lakókat.

A vezetékcsere összesen 140 millió forintból valósul meg.

Az ivóvíz- és szennyvízhálózati munkákról

A Tettye Forrásház Zrt. folyamatos üzemeltetés mellett korszerűsíti a víz- és szennyvízrendszert a József utcában, majd ősszel a Kisflórián és a Szent Mór utcák József utcától délre eső részén. A 120 millió forint értékű beruházásban összesen 1136 méternyi új hálózatot építenek.

Az utcát ellátó ivóvízvezetéken 20 kisebb utcazárással járó meghibásodás és 6 komoly csőtörés történt az elmúlt években. Ezt a gyenge fővezetéket váltják ki 561 méter hosszan, ahol pedig régi típusú ivóvízbekötés van, újat építenek be.

A város egyik legkorábbi, 1928-ban lefektetett Zsolnay kőagyag csatornájának helyére egyébként 575 méternyi modern szennyvízvezeték kerül a földbe.

A munkák előtt a vállalat az utcában ideiglenes hálózatot épít ki, amely biztosítja majd az ivóvizet, de előfordulhat néha vízhiány, melyről természetesen értesítik az érintetteket.

A gyalogosforgalom és az épületekbe való bejutás folyamatosan biztosított lesz.

Viszont teljes lezárás lesz végig a munkálatok ideje alatt, várhatóan novemberig, addig az autók nem közlekedhetnek az utcában és a parkolás sem lesz lehetséges, de a város és a Biokom parkolóhelyeket biztosít az érintetteknek.

Kizárólagos parkolási lehetőség a közelben

A kieső parkolóhelyek pótlására a Biokom Nkft. alternatív parkolási lehetőséget biztosít azoknak a lakóknak, akik a II-es számú forgalomcsillapított övezetre vonatkozó érvényes, rendszámmal ellátott behajtási engedéllyel rendelkeznek.

Az alábbi helyszíneken lesznek a parkolóhelyek:

 • Janus Pannonius utca Széchenyi tér és Vörösmarty utca közötti szakaszán 10,
 • a Rózsakerttől délre további 8,
 • a Káptalan utca Rózsakert felőli szakaszán a meglévő parkolóban 7,
 • a Káptalan utca északi szakaszán 16, és az autóbusz-megállóhely felhasználásával további 5,
 • a Szepessy Ignác utcában 8,
 • illetve keleten az Ágota utcában a kijelölt parkolóhelyekig 8, továbbá
 • a Király utca 65. és 67. számú ingatlanon található magánparkolóban 40,
 • a Kazinczy utca 4. számú ingatlanon található magánparkolóban 5 dedikált parkolóhelyet alakítanak ki.
Nemsokára már nem lehet itt parkolni

A parkolóhelyeket a II-es számú forgalomcsillapított övezetre vonatkozó érvényes, rendszámmal ellátott behajtási engedélyek birtokában, azok felmutatásával, illetve a szélvédő mögött (jól láthatóan) elhelyezve vehetik igénybe a lakók.

Változás a hulladékszállításban

A teljes útlezárás miatt a hulladékszállító járművek sem tudnak behajtani az utcába. Ezért a Dél-Kom NKft. a rekonstrukció időtartamára hulladékgyűjtő pontokat alakít ki a József utcához legközelebbi utcákban, ahol a szállítás még megoldható:

 • az Anna utca – József utca kereszteződéstől keletre az Anna utcában egy kommunális 1000 literes gyűjtőt,
 • a Kisflórián utca – József utca kereszteződésétől délre a Kisflórián utcában egy kommunális és egy szelektív 1000 literes gyűjtő edényt,
 • a Szent Mór utca – József utca kereszteződésétől délre a Szent Mór utcában: 2 kommunális, egy szelektív 1000 literes edényt,
 • a Megye utca – Megye köz kereszteződésében: 3 kommunális, egy szelektív 1000 literes gyűjtőedényt helyeznek ki.

A kukákat hetente 3 alkalommal, hétfőn, szerdán és pénteken, a szelektív hulladékgyűjtő edényeket pedig hetente 2 alkalommal, kedden és csütörtökön ürítik. A zöldhulladékot a lakók a kommunális szemetesek mellé helyezhetik el.

Mutatjuk térképen is a parkolóhelyeket és a hulladékgyűjtő pontokat (szürkével a kommunális, pirossal a szelektív kukákat jelöljük):