Börtön jár a kukázásért

Kilenc hónap után jöttek rá: a hulladékgazdálkodási jogszabálynak van egy olyan pontja, amely tiltja a lomizást és a guberálást. Az utcára kitett tárgyak ugyanis a közterület-fenntartó tulajdonába kerülnek. A pécsiek is meglepődtek a szabályon, pedig a városban már korábban is ítéltek el ezért valakit.

hirdetés
Uránia Mozi

Súlyosan büntetendő a guberálás és a lomizás, igaz, eddig erről kevesen tudtak. Hónapok óta hatályos ugyanis az a hulladékgazdálkodási jogszabály, amely tiltja ezeket a cselekedeteket. A büntetések eddig valószínűleg azért maradtak el, mert senki nem figyelt fel erre a tiltásra.

A jogszabály értelmében akár két évre börtönbe is zárhatnák azt, aki hazaviszi a lomtalanításra kitett tárgyakat. Azok ugyanis a közterület-fenntartó (Pécs esetében a Biokom Kft.) tulajdonát képezik, attól kezdve, hogy kihelyezték azokat az utcára. Aki tehát elviszi a felesleges kacatokat, lop.

Megszűnhetnek a lomtalanításkor tapasztalható harcok, de a szabály értelmében a kukákban sem szabad guberálni. Ha ugyanis a közterület-felügyelők rajtakapnak valakit bármelyik cselekedeten, az kétféle büntetésre számíthat:

Ha a tárgy értéke nem éri el az 50 ezer forintot, akkor 1-60 napig tartó elzárást, illetve 300 ezer forintig terjedő pénzbüntetést kaphat. Ha az általa eltulajdonított lomot 50 ezer forintnál drágábbnak ítélik, akkor akár két évig terjedő szabadságvesztést is kiszabhatnak rá.

Ez a TV már a közterület-fenntartó tulajdona.

 

De lopásnak minősül az is, ha valaki a szelektív hulladékgyűjtőkből emel ki például egy betétdíjas üveget. A papírt és üveget ugyanis jó pénzért tovább lehet adni, ezért sokan fosztogatják ezeket a konténereket. 2011 előtt Pécsett nem volt egyértelmű álláspont arról, hogy ki rendelkezik a tárolókban lévő tárgyakkal. Abban az évben azonban a bíróság elítélt egy személyt, mert egy ilyen “UFO-ból” lopott.

A pécsi lakosok vegyes érzésekkel viseltetnek a jogszabály iránt. Jakab Ferenc például gyakran pakolja ki nem használt tárgyait mecsekoldali lakása elé. Az este kipakolt holmikat általában reggelre teljesen széthordják.

– Ami kell nekik, azt elviszik, ami nem, azt széttúrják és nekem kell utána összetakarítanom. Ráadásul olyankor egész éjjel ott csörögnek az ablakunk alatt és fel-le pakolnak a kocsijaikba. Ezért én örülök annak, hogy mostantól szakemberek szállítják el megunt tárgyainkat – mesélte el Jakab Ferenc.

Erős Tamás viszont többször is besegített már másoknak a lomtalanításba. Sőt, több bútort is gyűjtött ilyen alkalmakon, igaz, fogalma sem volt arról, hogy ezzel bűncselekményt követ el.

– Eddig úgy gondolkoztam, hogy valaki azért tette ki, mert neki nincs rá szüksége. Nekem viszont jól jött, úgyhogy miért kellett volna otthagynom? Ráadásul sokan válogattak még ott, nem tudtam, hogy ez büntetést vonhat maga után.

Hirdetés

20 HOZZÁSZÓLÁS

 1. […] azt mi sem támasztja alá jobban, minthogy a hatalom szerint Aki guberál, az lop is. Sőt! Börtön jár a kukázásért. Tessenek végiggondolni: pl. lomtalanításkor valaki véletlenül olyant is kidob, amit […]

 2. nekem eböl van valaamenyii kis megélheetéssem hogy lehet hogy ezt is elveszik az embeerektöl ezt azért neem kkéne csinálni één akoris sezt fogom teni mert van 3 gyerekemm és eelkel tarcssam öket mert ninincs munkám sajnos ez MAGYARország

 3. Mary M örülök, hogy valakinek böki a szemét azért ez az újdonsült baromság… ezzel azt fogják elérni, hogy majd lehet sírni, hogy a mi pénzünkön ülnek az emberek… vagy esetleg, aki nem akar börtönbe kerülni, az majd lopni fog ténylegesen, vagy akár rabolni. Mellesleg itt az ablakom alatt van a kuka, és majd minden nap, hajléktalanok túrják ki belőle az aluminium piásdobozokat és a betonra dobálják és tapossák össze. elég idegesítő percekig hallgatni. DE NEKEM VAN ANNYI ESZEM és van bennem annyi jóindulat, hogy tudom, valakinek ebből lesz pénze, ÉS EZZEL AZTÁN A KURVA ÉG EGY ROHADT VILÁGON senkit nem károsít meg. Persze a kibaszott kormány könnyen mondja rá, hogy az az övé… mert megteheti. Akkor innentől a szőröstalpú anyám fizessen szemétszállítási díjat, hisz nem az enyém, amit el kell szállítani. (mondjuk én nem fizetek, mert még munkám sincs, szintén hála a kormánynak és a pénzéhes diszkriminatív vállalatoknak). A parlamentben lehet szemetet tárolni? az nem közterület, mert ott van belőle elég! Ha egyszer emiatt zárnak be, teljesen nyugodt marad a lelkiismeretem és tudni fogom, hogy nem vagyok bűnös. Rengetegen úgy teszik ki a holmijukat, hogy azt más még tudja használni, vagy esetleg ha olyan, akkor meg tudja enni… tudom, anyám is ezt csinálja!!! Zárjátok be őt is bűnrészességért. Mikor unjuk már meg végre, hogy szórakozzanak velünk a nyakkendős orángutánok?

 4. Aszta…igaza van.

  Ha ők mondják közterület,ha dolgozni kell rajta akkor a miénk,egyébként meg az önkormányzaté.De akkor miért nem gondozzák?…

 5. Tisztázni kellene mi az, hogy” közterület”, a közösséget szolgáló rész!!! Ha nekünk kell a házunk körüli tisztaságról gondoskodni, havat lapátolni, fűnyírást némely helyen még az árkokat is. És miért nincs jogom, hogy a nem szükséges holmimat bárki részére kitegyem, (Közös-területre)??? A közös adónkból fejlesztik, utakat járdákat javítanak, ültetnek, építenek, fejlesztenek és akkor mi ez az egyoldalú jogszabály!!!! És ha meggondolom magam még az elszállítás előtt?? Talán a sajátomért be is zárnak?? Ez a jogszabály már megint egy érdek ember agyszüleménye!!! Ezzel az intézkedésükkel csak azt érik el, hogy aki ilyen rettenetes megalázó módon, de igyekezet nyomorult helyzetükön segíteni. Ha ezt a lehetőséget megvonják tőlük abból még rosszabb hTisztázni kellene mi az, hogy” közterület”, a közösséget szolgáló rész!!! Ha nekünk kell a házunk körüli tisztaságról gondoskodni, havat lapátolni, fűnyírást némely helyen még az árkokat is. És miért nincs jogom, hogy a nem szükséges holmimat bárki részére kitegyem, (Közös-területre)??? A közös adónkból fejlesztik, utakat járdákat javítják, ültetnek, építenek, és akkor mi ez az egyoldalú jogszabály!!!! És ha meggondolom magam még az elszállítás előtt?? Talán a sajátomért be is zárnak?? Ez a jogszabály már megint egy érdek ember agyszüleménye!!! Ezzel az intézkedésükkel csak azt érik el, hogy aki ilyen rettenetes megalázó módon, de igyekezet nyomorult helyzetükön segíteni. Ha ezt a lehetőséget megvonják tőlük abból még elyzetet és problémát okoznak az átlag embereknek… Önök tudom nem ismerik,( az éhség az nagy úr). A koldulás mellett , egyre gyakoribbak lesznek a személyes támadások!!

 6. Hát ez nekem is kiborította a bilit.Az unatkozó barmok ráérősen hoztak egy hülye rendeletet amit
  úgysem fognak betartani soha!Én is találtam már olyasmit amit feltudtam használni.Akkor minek a szlogen az újra hasznosításról!!!
  Az újrahasznosításnak pont ez lenne a lényege hogy ami másnak már nem kell azt én még feltudom használni!!Ezt azonnal vissza kell vonni És kérek ehhez támogatókat!!!

 7. Nem értem,hogy miért nem lehet akár fényképpel felrakni a cuccot a netre és kiírni ingyen elvihető!Vagy elvinni a hulladék udvarba?Éppen most épül kettő!

 8. Ez hatalmas pazarlás, igenis raknak ki az emberek ilyenkor működő, használható tárgyakat abban a reményben h másnak még jó lesz. (Mi is tettünk ki pl. gyerek biciklit, és nem azért tesszük ki mert azt szeretnék h a Biokom bedarálja, hanem h akinek szüksége van rá elvigye.) Hatalmas marhaság.

 9. Rohadékok ezek !!!!!!!!mindent elvesznek a szegényektől de több segélyt vagy munkát nem adnak rohadékok de azért a fémekből a pénzt elteszik majd de persze azt se a lakosságra fordítják majd!!!!!!!!!!!szemetek

 10. Sok évvel ezelőtt Dániában járva azt tapasztaltuk, hogy a kukába csak, és kizárólag konyhai hulladék tehető. A papírt, műanyagot, fémet (konzerves dobozok, stb) üvegeket külön kellett gyűjteni, és ezeket mindenki kivitte a hulladékudvarba. Nálunk ez még nem oldható meg, mert nem hinném, hogy az emberek kisétálnának, vagy buszra szállnának egy szatyor szeméttel, lévén, hogy autó nem mindenkinek van. Viszont a már nem használt, vagy megunt de még használható holmikat a hulladékudvarban külön helyiségekbe teszik, és ott bárki elviheti, amire szüksége van. Ott is láttam embereket válogatni, pedig az életszínvonal némileg magasabb mint a mienk. De ha valaki a mások által már megunt használati tárgyat elviszi, akkor nem fog magának újat venni, és akkor kevesebb a vásárlóerő. Pedig ezek az emberek amúgy sem vesznek maguknak újat, mert nincs miből. Agyonszabályozott és idióta szabályokkal szabályozott (lásd, a hajléktalan nem lakhat az utcán-tán a rendelet alkotói elvihetnék őket haza) országban élünk. Biztos megint nagyon unatkozott valaki. Ki kellene küldeni szemetet szedni.

 11. Paródia! Abszurdisztánban minden megtörténhet. Szinte már látom a Nemzeti Guberáló Házak és a szemétkommandó megjelenését. Azért mert valami agyhalott papírra vetette, hogy adott területen minden az ő kizárólagos tulajdona, attól még nem lesz az. Erősen kétlem, hogy bárki is jókedvéből járkál guberálni, sokkal inkább azért mert ez lett az egyetlen, nem éppen főúri létfenntartási lehetősége sok kisemmizett szerencsétlen embernek a “jobban teljesítő” Magyarországon. Ez nem az ő szégyenük, sokkal inkább az országé! Az meg aztán roppant életszerű jelenet, ahogy a rendőr megbírságol egy amúgy is 0 Ft jövedelemmel rendelkező hajléktalant… Gratulálok a törvényhozóknak!!! Ismét bebizonyosodott, hogy szellemi szintjük mélyen a tengerszint alatt található. A sok nyavalygónak meg annyit, hogyha olyan államban élnénk ahol mindenkinek jutna munka és megélhetés senki nem járna guberálni…

 12. A bevárosban a kukázást már annyira felfejlesztették, hogy a szeméttel teli kukákat is elhordják a lépcsőházból. ezúton is szeretnék jó egészséget kívánni a családjuknak.

 13. Több, mint egy tucat cicát látok el a szemetesből kigyűjtött kenyér- és ételmaradékkal. Mi a nagyobb rossz: hagyni éhezni őket, v menteni a menthetőt? Az állatmenhelyek tele vannak,, most majd a fogdák is tele lesznek egy ilyen rendelet miatt ???

 14. Igaza van Matadornak!
  “Azok ugyanis a közterület-fenntartó (Pécs esetében a Biokom Kft.) tulajdonát képezik, attól kezdve, hogy kihelyezték azokat az utcára.”
  Akkor a kuka (UFO) körül széthullott szemetet is szedje össze a tulajdonos. Hetekig látom a konténerek mellett ugyanazt az üvegdarabot, palackot, stb-t.

 15. Akkor most minden lomtalanításnál rendőrök fognak állni a kukák mellett???Hajléktalanok és a romák eddig is kukáztak és ez után is kukázni fognak!!!!

 16. A Biókom emberei /vagy esetleg más, állam által eltartott unatkozó emberek/ az összegyűjtött háztartási hulladékot, egy erre kijelölt helyen miért nem válogatják át /papír, üveg, műanyag, fém egyéb…stb/ és csak a kevéske maradékot kéne kivinni a lerakóba. 100 évig elég lenne egy lerakó. Akkor lehetne mindent egy edénybe tenni. Ezt már úgyis megszokta a nép.

 17. Mi lesz a következő állampárti húzás? Az utcára kitett cuccok után a lakáson belül tartott magántulajdont is államosítják? Utána meg majd az agyunkat?

 18. Tehát , ha kidobom a kacatom az utcára , akkor az a Biokomé ?
  Kirakom a megunt holmit és szólok a Közterületeseknek , hogy jelentsék fel a Bikomot , mert szemetet tárol a házam előtt .
  Eddig a kirakott lom boldogságot jelentett az új használójának , de most ezt is elveszik tőlük ?
  A Biokom meg lomtalanításkor összepréselve szállítja el a tv-t , szekrényt és egyéb hulladékot . Most akkor melyik is a jobb ?

 19. Ezt munkahelyekkel és az emberi élethez való jog komolyan vételével lehetne megszüntetni. Ma többen kukáznak mint beledobnak. Hidegbe az elzárás üdülés szegényeknek, ráadásul jóérzésü embernek felfordul a gyomra az ilyen rendeleten…

Comments are closed.