Villamost kapott a város

A pécsi villamos századik évfordulója alkalmából egy felújított veterán kocsit állítottak ki a belvárosban vasárnap délelőtt. A járművet Ferencesek utcáján tekintheti meg, és próbálhatja ki bárki, aki kedvet érez hozzá. Azt tervezik, legalább fél évig a helyén is hagyják. A centenáriumi megemlékezésre szánt járművet Csizi Péter, Pécs alpolgármestere, valamint a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület képviselői ünnepélyes keretek között adták át a pécsieknek.

hirdetés
Uránia Mozi

Csizi Péter elmondta, ha a pécsi villamost tekintjük, akkor két fajta ember él a városban. Az egyik, aki maga is utazott már a járművön és megvannak az emlékképei arról, hogy milyen is volt az akkori pécsi belváros. A másik pedig, aki később érkezett, vagy később született, így már nem használhatta a villamost.

villamos1
Fél évig biztosan itt lesz a 76 évet leszolgált kocsi

 

– A mai nap mindenkinek szolgál valamivel még akkor is, ha pont ez a kocsi nem is közlekedett a pécsi utcákon – fogalmazott az alpolgármester utalva rá, hogy a most kiállított darab egy, a Pécsett egykor szolgálatot teljesítő eszköz hasonmása.

Ünnepi beszéde után Csizi Péter megköszönte azoknak a munkáját, akik nem csak megálmodták és idehozták, hanem az elmúlt napokban éjszakákon át dolgoztak is a villamos korhű másán. Azt ugyanis fel kellett újítani, hogy jó állapotban kerülhessen ki a belvárosba.

A 2009-ben alakult közreműködő szervezet, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület azt tűzte ki célul, hogy 2013-ban a villamos indulásának századik évfordulóját méltóképpen ünneplik meg.

– Bár sokat keresgéltünk, sajnos pécsi kocsit nem találtunk. Egy korhű és hasonló típusú járművet tudtunk végül Pécsre hozni – magyarázta Roflics Gergő, az egyesület alelnöke. – Nagyjából fél évet dolgoztunk az ügyön egyre hevesebb tempóban. Még harminc perccel ezelőtt is bütyköltünk rajta  – tette hozzá.

villamos2
Vasárnap még üres volt a villamoskocsi

Az egyelőre még üres kocsit szépen lassan megtöltik tartalommal: az utastér úgy fog kinézni, ahogy ötven-száz évvel ezelőtt. Lesz benne világítás és a korhű hangulatot fogja visszaadni. Emellett kulturális célú programok helyszínéül is szolgál majd a kocsi, az egyesület célja ugyanis, hogy élettel legyen feltöltve a jármű.

A most kiállított és a Ferencesek utcáján látható villamos 76 évig szolgálta az utasokat. Az alpolgármester mindenkit arra biztat, hogy próbálja ki a kocsit, érezze át azt a hangulatot, azt a 47 évet, amíg villamos közlekedett Pécs városában.

Hirdetés

8 HOZZÁSZÓLÁS

 1. Nagyon hiányolom, hogy senki nem említi meg a villamos rövid történetét, és jelenlegi szerencsés helyzetét, illetve hogy miként kerülhetett ide. Hogy a Magyar Villamosvasút-történeti Egyesület nem kevés fáradozása, és anyagi ráfordítása révén jöhetett létre ez a kocsi, jelen állapotában. Ha ők nincsenek, akkor valószínűleg már az enyészeté lenne.

  http://www.mavite.hu/

 2. Köszönjük mindkét verziót, nagyon épületes gondolatokat olvashattunk…talán azért kell csak 5 percet várni Budapesten, mert valamivel több ember torlódna fel 10, vagy akár 15 perc alatt…Gondolkozzon kedves Beatrix! Ha Pécsre látogat, közlekedhet biciklivel is, hogy a barátainak ne kelljen furikázni a kis popiját!

  Üdvözlettel:
  Kovács Lászlóné Erzsi

 3. Nekem tetszik. Én még utaztam rajta, s igen sajnáltam, hogy megszüntették. Nagyon kellene a városnak most is egy villamos, mert a közlekedés-lássuk be- tragikus!!! A buszok fél-egy óránként járnak,nincsenek összehangolva a különböző városrészek jártai, a belváros megközelíthetetlen , az autósokat “kitiltották”, szóval egy csődtömeg a közlekedés. Hozzá még a jegy ára??!!!Ilyen árak mellett talán szolgáltatni IS kellene…Nem???
  29 éve vagyok fővárosi lakos, s bár imádom /imádtam a szülővárosomat, egy “rettegés” a hazalátogatás.Ha nem volnának segítőkész autós barátaim, sehova se tudnék (Pécsett) eljutni.Tragédia, ami itt közlekedés címszó alatt megy.

 4. Én még utazhattam rajta, s nagyon sajnáltam, hogy megszűnt.Ahogy elnézem ma Pécs közlekedését,igazán jót tenne újra a városnak egy villamos!Mert az autókat teljesen kiűzték,a tömegközlekedésről meg ne is beszéljük.Imádtam a szülővárosomat, de nem bánom, hogy 29 éve Budapesten élek, mert itt VAN tömegközlekedés, 5 percnél többet nem kell várni egy járműre sem. Ezzel szemben Pécsett, ha nem lennének autós barátaim, sehova se tudnék eljutni.TRAGÉDIA, ami Pécsett folyik!!!Nem kellene megreformálni???A jegy ára az égben,
  szolgáltatás meg nuku. Lesz valaha változás????

 5. Nem tudom minek ez a felhajtás?! Bókay úr már állított ki villamost a Búza téren,egy darabig nézegettük majd eltűnt! Villamossal találkozott már mindenki ha nem is Pécsett, aki meg utazott villamoson Pécsett annak meg megvannak az emlékei meg a véleménye!

 6. Szépen felet ujitva a kocsi.Szerintem érdemes lenne elgondolkodni mielőbb ujrainditani a villamos kőzlekedést Pécsen.Megvan a maga hangulata és a korhű élménye.

Comments are closed.