Villamost kapott a város

A pécsi villamos századik évfordulója alkalmából egy felújított veterán kocsit állítottak ki a belvárosban vasárnap délelőtt. A járművet Ferencesek utcáján tekintheti meg, és próbálhatja ki bárki, aki kedvet érez hozzá. Azt tervezik, legalább fél évig a helyén is hagyják. A centenáriumi megemlékezésre szánt járművet Csizi Péter, Pécs alpolgármestere, valamint a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület képviselői ünnepélyes keretek között adták át a pécsieknek.

Csizi Péter elmondta, ha a pécsi villamost tekintjük, akkor két fajta ember él a városban. Az egyik, aki maga is utazott már a járművön és megvannak az emlékképei arról, hogy milyen is volt az akkori pécsi belváros. A másik pedig, aki később érkezett, vagy később született, így már nem használhatta a villamost.

villamos1
Fél évig biztosan itt lesz a 76 évet leszolgált kocsi

 

– A mai nap mindenkinek szolgál valamivel még akkor is, ha pont ez a kocsi nem is közlekedett a pécsi utcákon – fogalmazott az alpolgármester utalva rá, hogy a most kiállított darab egy, a Pécsett egykor szolgálatot teljesítő eszköz hasonmása.

Ünnepi beszéde után Csizi Péter megköszönte azoknak a munkáját, akik nem csak megálmodták és idehozták, hanem az elmúlt napokban éjszakákon át dolgoztak is a villamos korhű másán. Azt ugyanis fel kellett újítani, hogy jó állapotban kerülhessen ki a belvárosba.

A 2009-ben alakult közreműködő szervezet, a Pécs és Térsége Közösségi Közlekedéséért Egyesület azt tűzte ki célul, hogy 2013-ban a villamos indulásának századik évfordulóját méltóképpen ünneplik meg.

– Bár sokat keresgéltünk, sajnos pécsi kocsit nem találtunk. Egy korhű és hasonló típusú járművet tudtunk végül Pécsre hozni – magyarázta Roflics Gergő, az egyesület alelnöke. – Nagyjából fél évet dolgoztunk az ügyön egyre hevesebb tempóban. Még harminc perccel ezelőtt is bütyköltünk rajta  – tette hozzá.

villamos2
Vasárnap még üres volt a villamoskocsi

Az egyelőre még üres kocsit szépen lassan megtöltik tartalommal: az utastér úgy fog kinézni, ahogy ötven-száz évvel ezelőtt. Lesz benne világítás és a korhű hangulatot fogja visszaadni. Emellett kulturális célú programok helyszínéül is szolgál majd a kocsi, az egyesület célja ugyanis, hogy élettel legyen feltöltve a jármű.

A most kiállított és a Ferencesek utcáján látható villamos 76 évig szolgálta az utasokat. Az alpolgármester mindenkit arra biztat, hogy próbálja ki a kocsit, érezze át azt a hangulatot, azt a 47 évet, amíg villamos közlekedett Pécs városában.